În perioada 3-31 august 2015, exponatul lunii august la Muzeul Municipal Dej îl constituie bancnota de 10 bani, emisă în anul 1917, aceasta fiind bancnota cu cea mai mică valoare cunoscută vreodată în lume, scrie ziarul Făclia.

Alături de „bancnota vedetă”, expoziţia mai găzduieşte o serie de bancnote din perioada 1917-1989, realizînd astfel şi un incurs în istoria monetară a ţării noastre.

În timpul Primul Război Mondial şi la sfîrşitul conflagraţiei mondiale leul românesc a intrat pe panta inflaţiei, datorită distrugerii economiei româneşti în război şi a preschimbării banilor străini (coroane austro-ungare, ruble ruseşti) din teritoriile unificate, precum şi a banilor de ocupaţie emişi de armata germană. În această perioada dificilă regele Ferdinand I a emis, în anul 1917, bancnota de 10 bani, cea mai mică bancnotă din lume. Această bancnotă a intrat în Cartea Recordurilor (World Records Academy). Avînd dimensiunile de 27,5 mm x 38 mm, bancnota era colorată în verde şi portocaliu, pe avers fiind imprimat chipul lui Ferdinand I al României, iar pe revers, stema României cu deviza regală „Nihil Sine Deo”.

Tipărirea bancnotei de 10 bani este şi astăzi un paradox pentru specialişti, avînd în vedere uriaşa inflaţie din România anului 1917. Bancnota de 10 bani a înlocuit moneda cu aceeaşi valoare, chiar la începutul anului, cînd România nu mai deţinea ca teritoriu decît Moldova, restul ţării fiind ocupat de trupele germane şi bulgare. Aşa cum a fost ea emisă, bancnota arată mai mult ca un timbru, fiind, practic, „o monedă de hîrtie”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.