În urma unui weekend în care concertele au duduit în centrul Clujului, bucăți de tencuială din Biserica Sfântul Mihail din centrul orașului au căzut din cauza vibrațiilor produse de muzică. În spațiul virtual a apărut o petiție conform căreia se cere interzicerea concertelor de o asemenea anvergură în oraș pentru protejarea monumentelor care definesc Cluj-Napoca de sute de ani. De altfel, chiar dacă în Cluj-Napoca este o reglementare vizavi de numărul de decibeli admiși, la concertele organizate în centrul orașului nu se ține cont de lucrul acesta.

 

În urma concertului organizat de Bergenbier în Piața Unirii, o parte din tencuiala din interiorul catedralei Sfântul Mihail a căzut din cauza vibrațiilor. Pentru a preveni degradarea acestui monument istoric, a fost lansată o petiție, către primarul Emil Boc, în care se cere interzicerea concertelor de o asemenea anvergură în această locație.

 

Orosz Krisztofer curatorul bisericii sf mihail

”Stimate domnule primar,

Vă scriem cu profundă îngrijorare după ce o parte din tavanul Bisericii „Sfântul Mihail” s-a prăbușit. Observăm faptul că nefericitul eveniment s-a petrecut după concertul de sâmbătă seara numit „Zilele Prieteniei Bergenbier”. Acest concert a fost doar ultimul din seria multor concerte ținute în Piața Unirii, existând suspiciuni serioase că vibrațiile provenite de la concert(e) au dus, în mod determinant, la prăbușirea părții din tavan. Considerăm acest eveniment ca fiind de o serioasă gravitate pentru mai multe motive:

1.Biserica „Sfântul Mihail” face parte din patrimoniul material, cultural și religios inestimabil al municipiului. Orice plăcere muzicală de o seară pălește în fața pericolului distrugerii unui monument istoric care a devenit un adevărat simbol al Clujului.

2.Biserica „Sfântul Mihail” este vizitată de o mulțime nenumărată de turiști și folosită de clujeni pentru rugăciune, lăcașul fiind deschis toată ziua. Orice desprindere a tencuielii sau prăbușire a altor elemente arhitectonice riscă să pună în pericol viața umană.

3.În zilele de duminică, programul bisericii cuprinde celebrarea mai multor oficii religioase, care, în timpul concertelor, sunt deranjate de zgomot; aceeași situație se regăsește  la catedrala greco-catolică din zonă.

4.Nu e absolut necesar să fie organizate concertele în Piața Unirii. Există locații alternative care oferă, unele dintre ele, și un grad ridicat de izolație fonică. Un exemplu ar fi recent construita Sală Polivalentă. Având în vedere motivele de mai sus, insistăm asupra necesității luării unor măsuri urgente și ferme. Orice procedură administrativă (cum ar fi expertizele tehnice) care întârzie stoparea producerii de vibrații poate duce la pierderi iremediabile de patrimoniu și chiar de vieți omenești. Solicităm:

  • – Stoparea imediată și fără avize suplimentare, prin intermediul unor instrumente administrative (dispoziții ale primarului) și legale (Hotărâre de Consiliu Local) luate în regim de urgență, a organizării concertelor în Piața Unirii
  • – Invitarea administratorilor bisericii la dialog, identificarea surselor de finanțare și elaborarea unui plan de renovare a Bisericii „Sfântul Mihail”, ținând cont de faptul că, moralmente, monumentul este proprietatea întregii comunități clujene.

Vă așteptăm de urgență răspunsul și vă asigurăm de încrederea pe care cetățenii Clujului și-o pun în alesul lor și în persoanele ce lucrează în aparatul administrativ local spre binele clujenilor. Cetățenii Clujului au demonstrat deja această încredere; ea este argumentul cel mai puternic pe care vi-l putem trimite pentru a lua în serios o situație gravă ce încă se poate agrava”, arată semnatarii petiției.

 

tencuiala cazuta bis sf mihail

Kitsch în centrul Clujului!

Unul dintre semnatarii petiției spune că a ajuns să ocolească centrul orașului din cauza manifestărilor care se organizează în Piața Unirii. ”Am semnat petiția, pentru că mă revoltă atitudinea Primăriei, față centrul istoric al Clujului. Multe din evenimentele organizate in acest spațiu sunt dăunătoare, pentru că sunt prea zgomotoase și nu odată țin de domeniul kitschului. Nici măcar patinoarul amenajat in timpul iernii cu boxele lui zgomotoase nu se potrivește locului. De acel ringlispiel cu călușei să nici nu pomenesc, kitsch!… Eu am ajuns în faza în care ocolesc în mod voit centrul orașului, pentru a nu vedea șirul toaletelor ecologice și mirositoare, sau grupurile de nesimțiți care escaladează statuia ecvestră Matei Corvin. Ca o expresia a revoltei mele față de această situație, nu particip la nici un eveniment organizat in această piață. Aceasta nemulțumire a mea a semnalat-o de multe ori doamnei viceprimar, dar nu am primit ca răspuns nici un cuvânt”, arată persoana care a semnat petiția.

Pe de altă parte, Emil Boc a declarat că până acum nu a primit asemenea plângeri și că nu poate da curs unei cereri de acest gen. „Nu putem da curs unei cereri de interzicere a derulării de evenimente publice în Piața Unirii. Urmează Zilele Culturale Maghiare. Astfel de evenimente emblematice ale orașului cum sunt Zilele Maghiare sau Zilele Clujului sau TIFF nu pot fi anulate sau mutate din centrul orașului. Ceea ce putem face în schimb este să cerem să nu se depășească un anumit nivel de decibeli. Până acum nu am avut astfel de plângeri privind nivelul de zgomot din Piața Unirii. Pentru zonele de locuințe există reglementări clare. Putem să le aplicăm și în momentul în care se autorizează concerte sau alte evenimente în piața centrală. Dacă nu le respectă putem și să îi sancționăm. Cine este ilegal trebuie să plătească. N-am utilizat până acum aceste prevederi legale pentru că n-am avut sesizări pe această temă, că de la vibrații se avariară clădirile. Ca formă de respect pentru biserica romano-catolică, noi oricum nu autorizăm evenimente în Piața Unirii între 6 și 18.00 pentru ca slujbele să se deruleze în condiții optime. Ar fi culmea ca de acum să nu mai autorizăm niciun eveniment în centrul orașului. Asta ar însemna ca Zilele Maghiare să nu mai aibă loc”, a declarat Emil Boc potrivit actualdecluj.ro.

 

”Mireasa lui Dumnezeu” a intrat în trepidații

„Este prima dată când ne confruntăm cu astfel de probleme și credem că a fost cauzată de trepidația puternică de la concertele din weekend. În acea zonă din care a căzut tencuiala bolta are o grosime de mai mult de un metru. Scena a fost amplasată în alt loc decât cel obișnuit și nu cred că a mai fost respectată legislația. Astfel de situații afectează clădirea care oricum se află în renovare dar și vitraliile care se pot sparge”, spune Orosz Krisztofer, curatorul bisericii, pentru transilvaniareporter.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.