afis Muzeul Etnografic va vernisa joi, 26 martie, expoziția ”Albrecht Dürer. Maestrul Gravurii Renascentiste”, care va fi deschisă până la 7 iunie. Vor fi expuse 108 gravuri în cupru și trei gravuri în lemn ale artistului, prin stampe reproduse după plăcile originale realizate de gravorul german.

 

Această acțiune întreprinsă de Amand Durand s-a făcut în urma cererii adresate lui Georges Duplessis, directorul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Naționale a Franței, de către Guvernul Francez, în ultima parte a secolului al XIX-lea. Stampele sunt puse la dispoziție de colecționarul Thomas Emmerling, setul de gravuri în cupru fiind complet, în sensul că acesta cuprinde toate gravurile de acest fel realizate de maestrul german.

MELANCOLIA._1514

Ales de public

Emmerling a declarat în cadrul unei conferințe de presă că succesul expoziției Rembrandt a fost elementul care a făcut posibilă și prezentarea operelor lui Albrecht Dürer. Dürer, de altfel, a fost opțiunea cea mai populară într-un sondaj realizat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, la expoziția anterioară de gravură. ”La Rembrandt am tot discutat cu domnul director Sălăgean, ne așteptam să vină câțiva profesori și atât. Am fost foarte plăcut surprinși când au venit mii de oameni, și a trebuit să mai tipărim bilete. Nu e vorba de valoarea materială a biletelor, ci de interesul pe care acest lucru îl denotă din partea publicului clujean”, a spus Thomas Emmerling.

Albrecht Dürer a fost, pe lângă Leonardo Da Vinci, cel mai important artist al perioadei renascentiste. Acesta a influențat artiști cum ar fi Michelangelo Buonarotti, Lucan Van Leyden sau Salvador Dali. De altfel, Dürer este un artist care a trăit la un moment în care întreaga lumea era într-o transformare capitală. A prins sfârșitul Evului Mediu și începutul perioadei Renascentiste, asupra căreia a avut o influență artistică notabilă. În același timp, a fost un om de știință care a studiat astronomia, anatomia și a dezvoltat arta gravurii în cupru.

CAVALERUL MOARTEA SI DIAVOLUL_1513

Pasiunea pentru artă

În timpul vieții lui Dürer a fost descoperită America, Martin Luther a început Reforma, da Vinci, Michelangelo sau Machiavelli și-au conceput cele mai cunoscute opere, s-a pus piatra de temelie a celei mai mari basilici din lume – Catedrala Sfântul Petru din Roma, iar în orașul său natal, Nürnberg, Peter Henlein a prezentat primul ceas.

Thomas Emmerling a povestit că în copilărie, în orașul său natal, care este și al lui Dürer, s-au sărbătorit 500 de ani de la nașterea artistului, ocazie cu care a devenit interesat nu doar de opera acestuia, ci de artă în general. Speranța sa este că, în Săptămâna Altfel, cel puțin câțiva din copiii care vor vizita această expoziție va deveni la fel de interesat și fascinat de arta europeană, care a fost atât de profund influențată de Albrecht Dürer, unul din cei mai importanți artiști germani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.