Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai  anunța deschiderea oficială, pe 29 ianuarie 2015, a Centrului Digital Humanities Transilvania (DigiHUBB) .

DigiHUBB este o entitate de cercetare ştiinţifică aplicativă, inovare prin transfer şi diseminare de cunoştinţe, aflat în subordinea Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca,constituit în cadrul Facultăţii de Litere, în conformitate cu Strategia Universitaţii, a Facultăţii, şi în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind înfiinţarea centrelor de cercetare în instituţiile de învăţamânt superior. Directorul proiectului este Conf. dr. Corina Moldovan.

I. CE înseamnă Digital Humanities?
Digital humanities reprezintă un nou concept, un nou domeniu de cercetare şi predare care conjugă ştiinţele umaniste şi ştiinţele informatice. Uneltele proprii acestora din urmă (vizualizarea datelor, recuperarea informaţiilor, data mining, statistică, text mining, cartografiere digitală, editare şi publicare digitală) intervin în discursul şi metodologiile studiilor literare, istoriei, filosofiei, lingvisticii, studiilor de artă, arheologiei, arhitecturii, ştiinţelor sociale şi studiilor culturale. Deşi rădăcinile digital humanities se află în anii ’40 ai secolului trecut, domeniul capătă contur pornind de la câteva proiecte din anii ’80, dedicate hipertextului sau codificării textuale, dar depăşeşte rapid simpla digitizare, semnalând atât o mutaţie culturală (the digital turn sau the computational turn), cât şi una metodologică (utilizarea tehnologiilor digitale în studiul ştiinţelor umaniste). În anii 1990-2000 apar câteva reţele de cercetare şi predare în digital humanities, iar în 2009 domeniul se consacră drept cea mai recentă descoperire majoră în cercetarea umanistă. DH nu se limitează doar la practicile umaniste convenţionale, ci poate angaja în demersurile sale şi alte domenii, precum teoria şi tehnicile de comunicare, studiile etnice, arhivistica şi biblioteconomia, studiile mass-media, practicile participative, studiile de film, muzică electronică şi computerizată, tehnoştiinţa şi multe altele. DH oferă o alternativă şi o reconceptualizare a metodelor critice, un rezultat firesc al extinderii domeniului de aplicare, şi nu urmăreşte respingerea sau înlocuirea metodelor de cercetare umanistă tradiţională. Peisajul cercetării umaniste s-a schimbat radical datorită tehnologiilor digitale care au permis noi modalităţi de cercetare academică, de colaborare, de publicare, şi pedagogie.

II. DE CE DigiHUBB ?
Ideea centrului Digital Humanities Transilvania (DigiHUBB) s-a născut ca o cristalizare a cercetărilor şi proiectelor membrilor fondatori ai Centrului „Henri Jacquier” din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai, în domeniul geocriticii şi cartografierii tematice. Acestora li s-a adăugat întâlnirea fericită cu un grup de profesori şi specialişti în domeniul informaticii din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, dar şi ai Clusterului ClujIT, împreună cu care s-a definit necesitatea realizării practice a unui nou tip de colaborare în domenii aparent diferite, ştiinţele umaniste şi informatice, concretizată prin participarea la un proiect comun de anvergură europeană, intitulat Next Generation Brained City. Ideea realizării unei platforme participative, care să reunească în jurul conceptului generos de digital humanities specialişti din cele mai diverse domenii umaniste, precum şi specialişti în IT a prins repede contur, DigiHUBB reuşind în numai cîteva luni să fie pus pe harta celor mai importante centre de acest fel din lume (www.arounddh.org), să fie acceptat în organizaţii europeene de prestigiu precum NeDIMAH (Network for Digital Methods in the Arts and the Humanities), EADH (The European Association for Digital Humanities), Humanisti.ca. Sprijinul internaţional de care se bucură DigiHUBB înseamnă recunoaşterea importanţei cunoaşterii acestui domeniu în România la care centrul, primul de acest fel din ţară şi din puţinele existente în Europa de Est, poate contribui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.