Ana Cumpănaş, devenită cunoscută după ce l-a trădat pe celebrul gangster John Dillinger, în anii ’30, rămâne un subiect tabu în localitatea Comloşul Mare (judeţul Timiş). Vă prezentăm integral reportajul Adevărul de Timișoara.

În urmă cu şase ani, am plecat pe urmele Anei Cumpănaş, în satul în care s-a născut. Este vorba de Lunga, un sat timişean aflat la garaniţa cu Serbia, care aparţine de Comloşul Mare. Am descoprit, cu destulă surprindere, că “Femeia în roşu” era un subiect tabu prin localitate; pe scurt, oficialităţile nu doreau să se mândrească cu o prostituată şi o trădătoare, în calitate de cea mai celebră personalitate din localitate. Atunci au existat însă promisiuni că numele Ana Cumpănaş, devenită cunoscută ca „Femeia în roşu”, celebră prostituată de lux, şi cea care l-a trădat pe faimosul gangster american John Dillinger, va fi reabilitat. Se spunea că localitatea aflată la 60 de kilometri de Timişoara (14 kilometri de Jimbolia şi 25 de kilometri de Sânnicolaul Mare), va încerca să profite de pe urma personajului istoric, pentru că publicitatea, fie bună fie ea, tot reclamă este. În realitate, nu s-a întâmplat nimic. Ana Cumpănaş (cunoscută şi ca Ana Sage) a fost aruncată la coşul prăfuit al istoriei. „Din păcate nu s-a făcut nimic. A existat un val de interes atunci când aţi fost pe la noi şi aţi scris reportajul. A mai venit o televiziune din Ungaria să facă povestea Anei Cumpănaş. În rest, nimic. Valul, cum a venit aşa a trecut. Eu am strâns atunci poze vechi, le-am scanat de la profesorul Traian Galetaru, care le deţinea. Însă vă spun că s-a uitat deja. E păcat, ce să spun? Dar poate că ne urnim de această dată să facem ceva. Ar fi interesantă o vizionare de film, la care să fie invitaţi istorici, dar şi autorii cărţii”, ne spune Sergiu Şoica, referent cultural la Primăria din Comloşul Mare.

Majoritatea sătenilor nici nu au auzit de povestea „Femeii în roşu”. Mai sunt câţiva bătrâni care ştiu o legendă, dar poveştile nu sunt clare. “E greu de promovat Ana Cumpănaş. Era un personaj negativ, o prostituată de lux, să o spunem pe nume. Din păcate nu s-a mai făcut nimic. Nu ştiu ce să vă spun. Dar dacă tot ne-aţi adus aminte, ne gândim să facem ceva. Măcare un eveniment, o proiecţie de film”, ne-a declarat Ovidiu Ştefănescu, primarul din Comloşul Mare. Ana Cumpănaş nu figurează printre personalităţile cu care se laudă primăria pe site-ul oficial. Aflăm de acolo că localitatea Comlosu Mare se mândreste cu o bogată viaţa culturală, încă de la începuturile existenţei sale. Că numeroase personalităţi culturale îsi au originile în Comlosu Mare. Aflăm că biblioteca comunală deţine 8.000 de volume, că de acolo este familia Nako, că există un ziar care apare fără întrerupere încă din anii ’30. Dar niciun cuvânt despre Ana Cumpănaş. “Nu cred că este un efort mare să punem un panou pentru Ana Cumpănaş, la Căminul Cultural”, spune, uşor stânjenit, primarul Ştefănescu.
Traian Galetar, fost profesor de română, acum pensioner, a fost omul care a păstrat “Femeia în roşu” în Comloşul Mare. Are o colecţie impresionantă de articole scrise despre Ana Cumpănaş, din ziarele vremii. Are în original poze unicat, cu femeia decedată. Dar şi alte fotografii de epocă cu Ana Cumpănaş. În urmă cu şase ani, acesta ne spunea: „Pe cei de aici nu-i interesează subiectul”!
wanted

Ana Persida-Cumpănaş s-a născut în satul Lunga, comuna Comloşul Mare, în 1889. A emigrat în America în 1914, unde, la început, a lucrat ca prostituată. La 35 de ani a devenit cea mai bogată româncă din SUA, fiind patroana unui mare hotel din Chicago, unde a stat chiar şi Regina Maria. În plină perioadă a prohibiţiei, în hotel a funcţionat şi un bordel clandestin. Românca a devenit una din iubitele mafiotului John Dillinger, care a ajutat-o să răzbească. Când a fost părăsită de „inamicul nr.1 al Americii”, Ana Cumpănaş a făcut un pact cu FBI, care a pus cel mai mare preţ de până atunci pentru prinderea unui om, 25.000 de dolari. Înţelegerea a fost pusă în practică pe data de 22 iulie 1934, când, în faţa cinematrografului Biograpf, din Chicago, este ucis de poliţie John Dillinger. Ana Cumpănaş s-a oferit să se îmbrace în roşu pentru a fi văzută mai uşor de agenţii FBI, iar la terminarea filmului, a ieşit la braţ cu Dillinger. La un semn al ei, care s-a aplecat după batistă, iar poliţiştii şi-au început tirul.
În schimbul trădării, bănăţeanca a cerut bijuterii şi bani, dar până la urmă nu a primit nimic şi a fost expulzată din SUA. A murit la Timişoara Revine în România în 1935 şi se stabileşte la Timişoara, unde trăieşte cu teama că oamenii lui Dillinger o vor cauta. În martie 1947, la 55 de ani, moare în condiţii suspecte. A fost găsită chircită în pat, cu genunchii la gură, toată vânătă. Ziarul Temswarer Zeiting a anunţat cu tilul de-o şchiopă misterioasa moarte a „Femeii în roşu”. Casa în care a locuit Ana Cumpănaş se află pe actuala stradă Petofi Şandor, nr.2, care se află în complexul studenţesc. Scenariu de Hollywood Comloşenii ar putea deveni celebri dacă regizorii americani se gândesc vreoadă să vină pe la ei să facă un film despre viaţa Anei Cumpănaş. S-au turnat numeroase filme despre John Dillinger, inamicul numărul unu al Amercii, din perioada prohibiţie. Ultimul îl are în rolurile principale pe Johnny Deep. Însă despre originile Anei Cumpănaş se aminteşte doar în treacăt.

Romanul “Femeia în roşu”, scris de Mircea Nedelcu, Adriana Babeţi şi Mircea Mihăieş, care a făcut furori în România (a fost tipărită după revoluţie, în patru ediţii şi s-au vândut peste 120.000 de exemplare) va fi tradus pentru prima dată în engleză, ca atare scenariştii de la Hoollywood ar putea să se inspire din poveste. A fost omorâtă de FBI? Cartea scrisă de Nedelciu, Babeţi şi Mihăieş nu este completă. Ulterior au apărut informaţii noi privind moartea lui John Dillinger. Se presupune că cel omorât atunci nu a fost Dillinger. Acesta nu a mai putut fi recunoscut după ce faţa i-a fost ciuruită de gloanţe. A fost identificat de sora lui după o cicatrice la picor, însă în registrul de după autopsie nu se pomeneşte de nicio cicatrice.

Cadavrul avea ochii caprui, iar Dillinger aparea în actele poliţiei cu ochii gri. Odată cu aceste noi informaţii, Adriana Babeţi, este convinsă că Ana Cumpănaş a fost omorâtă la Timişoara, de către FBI. “Era singura persoană care ştia adevărul despre Dillinger. Moartea ei a fost oricum suspectă. A fost asasinată de FBI. În roman acest lucru nu este spus. Este clar că adevăratul Dillinger a murit mult mai târziu. A făcut şi transplant de amprente şi îi timitea preşedintelui Hoover poze cu el, îl suna, se distra că nu au fost în stare să-l prindă”, spunea Adriana Babeţ, pentru Adevărul.
Stefan Both

Citeste mai mult: adev.ro/nklbm3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.