Claudiu Chitea, șeful compartimentului de Ortopedie și Traumatologie de la Spitalul Militar, medic primar ortopedie și traumatologie cu competențe în chirurgie artroscopic, a vorbit pentru Gazeta de Cluj despre planurile de a deschide o nouă sală de operație și de a dota una existentă la nivel superior.

 

Reporter: Toată lumea vorbește pe holurile Spitalului Militar despre calitățile dumneavoastră umane. Cum credeți că v-a ajutat în cariera dumneavoastră respectul dobândit în rândul pacienților?

Claudiu Chitea: Ca orice medic, îmi doresc să vindecăm pacienții care ni se adresează. Să îi ajutăm. Bineînțeles că aprecierea pacienților este un lucru pozitiv care ne face să mergem mai departe, să facem ceea ce am învățat. Ne dorim vindecarea pacienților sau măcar ameliorarea problemelor în cazul în care vindecarea nu se poate. Aprecierea pacienților este ceea ce te impulsionează.

 

Rep.: Întâlnim frecvent la persoane în vârstă dureri ale articulațiilor. Ce le-ați sugera oamenilor să facă ca să nu resimtă astfel de dureri la bătrânețe? 

Claudiu Chitea: Stilul de viață poate influența apariția și evoluția artrozei. În special excesul ponderal sau activitatea intensă a persoanelor care lucrează în condiții grele. O viață echilibrată, sportul, lipsa exceselor  de orice fel  pot preveni în oarecare măsură apariția sau evoluția acestor afecțiuni. Odată instalată boala artrozică soluția  rămâne tratamentul medicamentos,  respectiv cel chirurgical astfel ca pacienții să ducă o viață normală.

 

Rep.: Care sunt principalele probleme pe care le întâlniți în rândul tinerilor? 

Claudiu Chitea: Tinerii care ni se adresează vin la noi cel mai mult cu afecțiuni traumatologice: sunt persoane active, practică sport și sunt predispuse  la traumatisme. Predomină afecțiuni la nivelul articulațiilor  și nu numai, afecțiuni ligamentare, entorse, leziuni meniscale, dar și o serie de fracturi.

 

Rep.: Credeți că nu își fac suficient încălzirea sau care este cauza acestor afecțiuni?

Claudiu Chitea: O încălzire insuficientă poate fi o cauză, aici nu mă refer la sportivii de performanță, majoritatea persoanelor practică sportul de agrement. Nu se pregătesc suficient pentru sportul respectiv și lipsa încălzirii poate fi o cauză care favorizează apariția unor traumatisme, în special entorsele, rupturile musculare, în plus masa musculară nu este întotdeauna la un nivel adecvat pentru sportul pe care îl practică. Sportivii de performanță care se pregătesc o viață întreagă pentru a ajunge la un anumit nivel  efectuează o încălzire corespunzătoare cu personal calificat și după un program bine stabilit. Aceștia au un organism antrenat, pregătit pentru efortul pe care trebuie să îl efectueze, astfel pot fi prevenite o serie de traumatisme.

 

Rep.: Ați spus într-un articol că sunteți într-o pregătire profesională continuă ca să puteți ține pasul cu evoluția tehnicii medicale. Cum reușiți să fiți informat cu ultimele tehnici în domeniul artroscopiei și a ortopediei în general? 

Claudiu Chitea: Participând la diverse congrese în țară și în străinătate, la workshopuri. Încerc să fac față evoluției din domeniu. Ortopedia, ca orice specialitate, este într-o continuă schimbare. Sunt o serie de congrese internaționale unde ne putem evalua nivelul și ne putem da seama unde mai trebuie să lucrăm pentru a ajunge la cele mai bune performante.

 

Rep.: Ați primit oferte de a lucra în străinătate? Cum vedeți exodul medicilor din România?

Claudiu Chitea: Am avut oportunitatea să plec din țară, dar nu am dorit  să plec niciodată. În străinătate sistemul medical pare mai bine pus la punct și atunci există dorința tinerilor de a activa în străinătate cu aparatură performantă, cu materiale de ultimă generație. Pentru a obține rezultate bune, având la dispoziție și materiale necesare pentru orice tip de intervenție, în orice moment îți dorești să lucrezi în condițiile respective. Faptul că medicii pleacă din țară nu este un lucru bun pentru că și în țară sunt multe spitale unde există nevoie de medici ortopezi. Ni se adresează pacienți din alte localități și pentru faptul că în localitatea respectivă nu au specialitatea de ortopedie. Nu este bine că medicii își doresc să plece din țară. Acest exod ar putea fi oprit printr-o dotare mai bună a spitalelor cu aparatură de ultimă generație astfel încât să poată fi abordate la un alt nivel toate afecțiunile. Este frustrant să știi ce trebuie să faci pentru un anumit pacient și totuși să nu poți să îl ajuți datorită faptului că nu ai cu ce. Să îl trimiți într-un alt serviciu sau să rezolvi afecțiunea respectivă cu rezultate inferioare nu este cea mai bună soluție. Din acest motiv, la un moment dat, medicii își doresc să plece din țară. Pare mai la îndemână, dar nu cred că este benefic.

 

Rep.: Vedeți în viitor că s-ar putea face asemenea investiții despre care vorbiți? Există dorință să se facă? 

Claudiu Chitea: Normal că se pot face și eu zic că este și dorință fără discuție. Chiar și noi, la Spitalul Militar, ne-am dezvoltat în ultimii ani, am achiziționat aparate de ultimă generație și pe viitor există planuri să dezvoltăm secția. Cu siguranță dorim să existe investiții în aparatură. Nu întotdeauna se poate realiza imediat ceea ce ne propunem, dar cum am zis, în ultimii ani s-au achiziționat multe aparate. Am ajuns la un nivel suficient de ridicat încât să poți spune că poți realiza și o dezvoltare a serviciilor. Un asemenea lucru nu este ușor, trebuie să își dorești și în momentul în care conducerea vede cu adevărat importanța dezvoltării există deschidere. Până în momentul de față la noi în spital a fost și este deschidere. Urmează să facem niște schimbări destul de importante în cadrul secției de Ortopedie, schimbări ce vor îmbunătăți mult siguranța și calitatea serviciilor medicale, precum și a condițiilor  hoteliere.

 

Rep.: Despre ce schimbări vorbiți? Se vor angaja medici, se va mări numărul de paturi, se vor achiziționa aparate?

Claudiu Chitea: S-a angajat un medic de curând. Intenționăm să dezvoltăm blocul operator cu modificarea circuitelor de la sala de operație, să mai facem o sală de operație, deoarece în condițiile actuale este destul de dificil să reușim să tratăm toți pacienții care ni se adresează. Ne propunem ca în viitorul apropiat să dotăm sala de operație la un nivel superior. Toate acestea vor reduce riscul de infecții nosocomiale. Lucrările vor începe  în următoarele luni de zile.

 

Rep.: Cum credeți că ar progresa ortopedia din Spitalul Militar dacă partea de imagistică și radiologie ar fi mai dezvoltate?

Claudiu Chitea: Imagistica și radiologia sunt fără discuție foarte importante pentru ortopedie deoarece în modul acesta se pot diagnostica afecțiunile cu precizie astfel încât și tratamentul să poată fi potrivit cazului. În Spitalul Militar imagistica este la un nivel ridicat. S-a achiziționat de curând aparatură de performanță: Computer Tomograf, radiologie digitală, avem la îndemână toate aparatele pentru a se diagnostica cu exactitate o afecțiune. În momentul de față nu ne lipsesc aparatele, ortopedia fiind  susținută de sectorul imagistic. Noi ca și ortopezi putem spune că avem la dispoziție toate aparatele necesare pentru a avea un diagnostic exact.

4 COMENTARII

  1. Multumesc domnului doctor si intregului colectiv cu care lucreaza pentru profesionalismul de care au dat dovada in rezolvarea cazului meu > proteza de sold. Cu toata raspunderea recomand sa apelati la serviciile domnului doctor Chitea Claudiu Daniel. Un profesionist de valoare. Multa sanatate, putere si rabdare ii doresc sa ajute cat mai multi bolnavi.

  2. Buna seara . Va rog frumos as putea avea nr de tel. al domnului doctor Chitea Claudiu , am fost operata de menisc la genunchiul drept , acum am probleme cu celalalt genunchi , va rog din suflet as dori sa sun sa vorbesc cu domnul doctor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.