Arhitectul şef al judeţului Cluj, Sanda Oltean, e în conflict de interese de ani buni, dar nimeni din Consiliul Judeţean nu s-a sesizat. Recent, în cadrul unei discuţii despre accesul auto la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, un fapt cel puţin curios a atras atenţia: cel care a proiectat sensul giratoriu (şi aşa aproape nefuncţional) este tocmai soţul Sandei Oltean, Mihai Oltean. Pentru acest proiect era nevoie, în mod sigur, şi de aprobări din partea departamentului (public!) condus de soţia sa.

 

Sanda Oltean a fost pentru o vreme în concediu de maternitate, locul său fiind ținut de Claudiu Salanță, scos în față pentru a da lămuriri în legătură cu multe din neregulile care eu ieșit la iveală în urma scandalului ”Mită la CJ”.

În declarația sa de avere din anul 2013 apar ca prin minune proprietăți și economii care în 2010, 2012 și o primă variantă din 2013 nu existau, sau au fost omise de aceasta, contrar legii.

Pe declarația cea ”nouă” de avere apar trei case și trei terenuri, din care două în Cluj-Napoca și unul în Florești, dar și un depozit de 30.275,71 de euro, deschis la BCR în 2010 și lichidat în aprilie 2013. În anul 2013, Sanda Oltean a câștigat 35441 de lei, iar soțul său, acționar la Top Proiect, a câștigat ca inginer 3564 de lei, cam a zecea parte din veniturile consoartei.

În declarația de interese din același an, Sanda Oltean menționează pentru prima dată șio participația soțului său în firma Top Proiect SRL, de 47,62%.

 

Afaceri cu CJ

Top Proiect SRL nu este o firmă de ici-de colo. Mihai Oltean este asociat, dar și administrator al firmei alături de Tutas Adrian Florin. Societatea înființată în 2003 a avut în ultimii trei ani profituri negative și doar doi angajați, dar acest detaliu nu a împiedicat mai multe instituții din subordinea Consiliului Județean Cluj să încheie contracte cu aceștia.

De exemplu, în primăvara lui 2010, când Sanda Oltean lucra deja la Consiliul Județean, ca șef de serviciu, Top Proiect a primit prin achiziție directă un contract de servicii pentru 60.750 de lei de la Consiliul Județean.

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cluj, care funcţionează la parterul Muzeului Etnografic de pe strada Memorandumului, în două camere, cu o suprafaţă totală de aproximativ 108 mp, a avut nevoie de o reamenajare a celor două încăperi şi a gangului exterior care are o suprafaţă totală de 70 mp. Pentru reamenajarea aceste lucrări a fost necesară şi realizarea unui proiect tehnic, și bineînțeles, Consiliul Judeţean Cluj a încheiat în acest sens un contract cu firma SC Top Proiect SRL din Cluj-Napoca, firmă deţinută de nimeni altul decât Mihai Oltean.

Contractul a fost atribuit prin achiziţie directă deoarece suma necesară pentru proiectarea tehnică a fost sub 15.000 euro. Oferta desemnată câştigătoare a fost de 30.000 lei, fără TVA, adică aproximativ 7.100 euro.

 

Un an plin de contracte, și tot pe minus

Trei ani mai târziu, în 2012, a fost necesară reactualizarea proiectului tehnic pentru centrul de informare. Pentru reactualizarea proiectului tehnic au mai fost necesari încă 5.000 lei, fără TVA, adică aproximativ 1.100 euro. Contractul a fost semnat tot cu SC Top Proiect SRL, oferta lor fiind desemnată câştigătoare a doua oară.

Tot în 2012, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, din subordinea CJ Cluj, a semnat tot cu aceeași firmă un contract de proiectare în valoare de 78.388,36 de lei. Tot prin achiziție directă. Consiliul Județean acordă din nou Top Proiect în aceeași perioadă, prin încredințare directă, bineînțeles, un contract de proiectare de 5.000 de lei. Având în vedere că firma a avut profit negativ în acest an, probabil că cei aproximativ 25.000 de euro din doar două contracte pe bani publici nu au fost suficienți pentru o firmă cu doi angajați, unde un inginer câștigă 3.500 de lei pe an.

Dar Top proiect luptă și nu se predă. În 2011 se discuta atât la Consiliul Județean, cât și la primărie despre realizarea unui sens giratoriu la intrarea la Aeroportul Internațional Cluj. Sensul giratoriu a costat 450.000 de euro şi lucrările executate de UTI au durat peste doi ani de zile, dar cei de la aeroport sunt extrem de nemulțumiți de felul în care a fost proiectat. Tot la aeroport, firma lui Mihai Oltean a fost proiectant general la lucrările de amenajare și extindere a parcării Aeroportului, lucrare subcontractată.

 

Legea 161/2003

Conflictul de interese privind funcționarii publici

Art. 79. – (1) Funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații:

a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial; (…)

c) interesele sale patrimoniale, ale soțului sau rudelor sale de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice.

 

Şi în conflict de interese, şi de mântuială

Întrebat de senatorul Laszlo Attila care ar fi soluţiile pentru rezolvarea problemelor de acces auto la aeroport, directorul operaţional al instituţiei, Iuliu Pop, a menţionat şi sensul giratoriu care le face zile amare şoferilor, proiectat de firma Top Proiect SRL. Acesta a mai precizat că firma este a lui Mihai Oltean, soţul arhitectului judeţului Cluj Sanda Oltean.

“Sensul giratoriu nu este bine conceput. Noi i-am spus proiectantului, care este soţul doamnei Oltean, arhitectul şef de la judeţ, că nu este în regulă aşa. Orice sens giratoriu dintr-o zonă care trebuie să asigure acces la o instituţie trebuie să aibă benzi pe preselectare pe ambele sensuri pe o distanţă de minim 50 de metri ca accesul în şi afară din instituţie să se facă rapid şi eficient. Nu s-a ţinut cont de obiecţiile noastre şi la noi vin direct plângerile pasagerilor nemulţumiţi”, a spus Iuliu Pop.

sens giratoriu

3 COMENTARII

  1. Toata lumea stie ca pe langa fatele relatate mai sus si result functionarilor de la urbanism si autorizari trebuie sa isi primeasca „partea” pentru ca un proiect sa treaca de ei.
    Cine a fost in situatie e 100% convins de asta.
    Ar trebui sa fie anchetati toti de acolo pentru luare de mita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.