Grâul din Banatul românesc se vinde la cel mai mic preţ din UE. O tonă costă puţin peste 145 de euro, cu peste 25% mai puţin faţă de preţul grâului la poarta fermei din Marea Britanie. Potrivit economica.net, fermierii români încasează cel mai mic preţ din UE pe grâul pe care îl comercializează, potrivit unui ultim raport al Comisiei Europene. La data de 23 iulie, grâul din zona Banat (grâu DEPSILO-grâu care a fost anterior depozitat, încărcarea şi transportul riscurilor fiind ale cumpărătorului) se vindea pentru 145,36 de euro tona, fiind cel mai mic preţ din UE. Aceasta în condiţiile în care, în Hamburg (Germania), tona de grâu livrată în aceleaşi condiţii (DEPSILO) s-a vândut cu 194 de euro tona, în Burgos (Spania) cu 181,6 euro tona, iar în Zagreb (Croaţia) cu 154,07 euro tona.

Comparativ cu zilele anterioare, preţul grâului din Banat s-a depreciat cu până la aproximativ 7%, astfel că,  la data de 2 iulie, o tonă costa 156,5 de euro, pe 9 iulie preţul era de 155,87, iar pe 16 iulie de 151,77 de euro tona.

În portul Constanţa însă, preţul unei tone de grâu a fost, la 23 iulie, de 192,48 euro tona, printre cele mai mari din UE. Este însă vorba despre preţul FOB ce presupune suportarea costurilor şi riscurilor până la îmbarcarea pe o navă de către vânzator.

Cel mai mare preţ la data menţionată a fost obţinut de producătorii din Riga (Letonia), unde preţul DELFRIST (preţul către un prim cumpărător, fie el siloz, procesator) a fost de 197,81 de euro pe tonă. Urmează Average (Marea Britanie) unde preţul FGATE (la poarta fermei ) a fost de 194,47 de euro şi Hamburg, unde preţul DEPSILO a fost de 194 de euro tona. „Având în vedere că piaţa românească de grâu nu este foarte transparentă şi standardizată, este de înţeles că pot apărea diverse ineficienţe legate de formarea preţurilor. În primul rând, există o bază diferită de comparaţie, condiţiile de livrare aferente celor două preţuri fiind diferite. FOB presupune suportarea costurilor şi riscurilor până la îmbarcarea pe o navă de către vânzător, în timp ce DELPORT presupune încărcarea grâului şi transferul riscurilor către cumpărător”, a explicat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul casei de brokeraj Tradeville. Potrivit acestuia, în perioada de recolta preţul la producător este, de regulă, cel mai mic, mai ales că nu există o distribuţie uniformă a capacităţilor de silozare şi există mulţi producători mici care sunt nerăbdători în a îşi comercializa producţia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.