Mai mulţi oficiali americani s-au înfruntat duminică pe tema responsabilităţii CIA de a recurge la tortură contra unor presupuşi membri Al-Qaida în anii 2000, în urma unui raport critic al Senatului care a provocat o undă de şoc la nivel mondial.

Dezvăluirile Senatului au scos la iveală divergenţe puternice de opinie în interiorul taberei republicane.

Fostul vicepreşedinte Dick Cheney a apărat viguros activitatea angajaţilor Agenţiei de informaţii care au interogat brutal zeci de presupuşi membri Al-Qaida, uneori în instalaţii secrete. „Sunt perfect satisfăcut: ar trebui să fie glorificaţi, ar trebui să fie decoraţi”, a declarat pentru NBC Cheney, aflat în post din 2001 şi până în 2009, în timpul lui George W. Bush, în perioada în care CIA a recurs la „tehnici de interogare consolidate” contra a zeci de presupuşi „terorişti”.

În raportul copleşitor făcut public marţi de către Senat se arată că tortura aplicată de către anchetatori CIA nu a permis obţinerea nici unei informaţii valabile în perioada „războiului împotriva terorismului”lansat de către Bush şi Cheney. Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului, condusă de către democrata Dianne Feinstein, a denunţat astfel minciunile pe care Agenţia Centrală de Informaţii le-a spus Congresului şi Casei Albe.

Însă, în opinia lui Dick Cheney, „tortură este ceea ce le-au făcut teroriştii Al-Qaida celor 3.000 de americani pe 11 septembrie”, atentate care au traumatizat Statele Unite. „Nu există comparaţie între asta şi ceea ce am făcut noi cu respect pentru a ne ameliora interogatoriile”, a apreciat el.

Cheney a repetat, de asemnea, că preşedintele George W. Bush (2001-2009) ştia despre programul de tortură al CIA. „Acest om ştia ceea ce făceam. El l-a autorizat, el l-a aprobat”, a subliniat fostul vicepreşedinte.

George W. Bush, care a fost întrebat duminica trecută de CNN, înainte de publicarea raportului Senatului, a spus acelaşi lucru ca vicepreşedintele său. „Avem noroc să avem bărbaţi şi femei care muncesc din greu pentru a ne servi interesele. Sunt nişte patrioţi şi contează prea puţin ceea ce se va spune în raport”, a subliniat el.

– „Munte de contradicţii”

Un reprezentant republican, Peter King, a subliniat duminică: „cei din CIA au făcut o muncă excelentă, au acţionat în circumstanţe foarte dificile şi au permis împiedicarea atacurilor contra Statelor Unite. Ar trebui să ne oprim din autoflagelare”, a declarat el pentru CNN.

În schimb, senatorul John McCain, un erou al Războiului din Vietnam, o ţară în care a fost torturat, este unul dintre puţinii republicani care susţine raportul Senatului. El şi-a exprimat din nou, duminică, regretul faţă de faptul că autorităţile americane au folosit asemenea metode şi a recunoscut că s-a încălcat Convenţia de la Geneva privind tratamentul prizonierilor.

„Uneori comitem erori, analizăm şi promitem să facem totul pentru a nu le mai repeta”, a declarat pentru CBS McCain, un fost candidat la preşedinţia Statelor Unite. „Nu suntem o naţiune perfectă, dar suntem o naţiune care-şi recunoaşte erorile. Şi avansăm”, a adăugat el.

Senatorul democrat Sheldon Whitehouse şi-a exprimat acordul faţă de aceste afirmaţii, amintind că Statele Unite consideră simularea înecului – utilizată pe larg de CIA – drept tortură de zeci de ani, „de când am urmărit (în justiţie) militari japonezi din al Doilea Război Mondial” pentru că au recurs la această metodă împotriva militarilor americani.

Colegul său Ron Wyden, care a participat la elaborarea voluminosului şi foarte detaliatului raport al Senatului, a acuzat CIA că a minţit, denunţând „un munte de contradicţii” între comunicarea dinăuntrul Agenţiei (CIA) şi declaraţiile pe care le făcea la Casa Albă, în Congres şi la Departamentul Justiţiei”.

Raportul Senatului a provocat o undă de şoc în Statele Unire şi în lume. Preşedintele Barack Obama a pus capăt acestui program CIA încă de la instalarea sa la Casa Albă, la începutul lui 2009. Însă Guvernul său a exclus orice procedură în justiţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.