Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, s-a întâlnit joi, 14 mai, la Erevan, cu ministrul ucrainean al Educaţiei şi Cercetării, Sergit Kvit. Întâlnirea s-a desfăşurat în marja celor două evenimente găzduite în perioada 14-15 mai de capitala Armeniei, mai precis a IX-a Conferinţă Ministerială a Procesului Bologna şi a IV-a ediţie a Bologna Policy Forum, transmite Romanian Global News citând un comunicat al Ministerului Educației de la București.

 

Un subiect important pe agenda întrevederii l-a constituit problematica recunoaşterii diplomelor şi certificatelor de studii emise de instituţiile de învăţământ din cele două state. Ministrul Sergit Kvit a agreat propunerea părţii române şi a fost de acord cu demararea procedurilor în vederea punerii ei în practică. În acest context, ministrul ucrainean al Educaţiei şi Cercetării a afirmat că nu există diferenţe între limbile română şi moldovenească, motiv pentru care nu se impun curriculum-uri diferite.

Romanian Global News subliniază că este pentru prima dată, în cazul în care demnitarul ucrainean nu-și va schimba declarația odată ajuns la Kiev, când un ministru al guvernului ucrainean recunoaște faptul că așa zisa „limbă moldovenească” este de fapt limba română. Renunțarea la acestă despărțire artificială de sorginte stalinistă a românilor din Ucraina ar fi un gest important pe care Kievul l-ar face în schimbul gesturilor generoase și concrete ale României, de sprijin în fața agresiunii Rusiei.

Imediat după semnarea tratatului dintre Ucraina și România în 1997, serviciile secrete ucrainiene SBU, puternic infiltrate de serviciile rusești, au creat Asociația Moldovenilor din Ucraina, condusă de Anatol Fetescu, un agent al SBU, dar și cu un trecut legat de serviciile secrete ale Moscovei. Prin presiuni și manipulare acesta a impus separarea comunității românești din Ucraina în „moldoveni” și români introducând în școlile care încă funcționau, așa zisa „limbă moldovenească”.

Vom vedea dacă influența Moscovei a rămas la fel de puternică în SBU în momentul în care declarația ministrului Sergit Kvit va trebui pusă în practică, în special în Sudul Basarabiei-regiunea Odesa, unde Rusia are interese să mențină comunitatea românească (pro-europeană) divizată.

Cei doi demnitari şi-au exprimat interesul pentru consolidarea cadrului juridic în domeniul educaţiei prin finalizarea negocierilor şi semnarea Protocolului de cooperare în domeniul educaţiei între cele două ministere, pentru perioada 2015-2018.

Principalele prevederi ale proiectului român includ acordarea, în reciprocitate, a unor burse de studiu în instituţii de învăţământ superior, furnizarea unor cursuri de limbă şi literatură română, respectiv ucraineană, acordarea reciprocă a unor burse de studiu tinerilor români de origine ucraineană şi tinerilor ucraineni de origine română şi schimb de profesori din învăţământul universitar şi preuniversitar, respectiv de profesori şi lectori de limba română şi ucraineană, în cadrul unor universităţi din cele două state. S-a convenit ca discuţiile pe acest subiect să continue în perioada următoare la nivel de experţi, astfel încât documentul să poată fi semnat cât mai curând.

Atât ministrul român al Educaţiei, cât şi omologul său ucrainean au subliniat şi interesul pentru dezvoltarea cooperării directe dintre instituţiile de învăţământ superior din cele două state, dar şi pentru promovarea mobilităţilor academice, inclusiv în cadrul iniţiativelor europene şi regionale.

 

Preluare Romanian Global News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.