La mijlocul acestei luni, primăria clujeană a mai atribuit o licitație, în valoare de peste 11,6 milioane de lei, fără TVA, firmei Oscar Downstream, una dintre societățile protejate de rețeaua lui Sorin Blejnar, fostul șef ANAF, acuzat de corupție. Achiziția a fost pentru motorina necesară transportului public municipal în situația în care aceeași societate din 2012 până acum primăria lui Boc a parafat contracte cu această societate de peste 58 de milioane de lei, fără TVA. Trebuie menționat faptul că firma Oscar Downstream nu este producător de combustibil, ci intermediar.

 

În 20 iulie, SC Oscar Downstream  a încheiat un contract cu societatea de transport public al Primăriei Cluj Napoca în valoare de 11.644.188 de lei, fără TVA, pentru furnizarea de motorină.

Această societate nu este la primul contract cu administrația Boc. În 2012, municipalitatea clujeană a băgat în conturile firmei Oscar Downstream aproximativ 16 milioane de lei, în 2013 administrația locală a plătit aceleași firme circa 9 milioane de lei, iar anul trecut, Primăria Cluj Napoca a plătit două contracte, unul de 11.277.866 de lei și altul în valoare de 10.532.826 de lei firmei Oscar Downstream. Se pare că această societate are un abonament la primăria lui boc pentru furnizarea de motorină ținând cont și de faptul că firma nu este producător de combustibil, ci distribuitor.

Însă, pentru a nu incrimina Primăria Cluj Napoca referitor la apetența cu care atribuie contracte acestei firme, trebui menționat că marile societăți de stat din România au abonament la Oscar Downstream. Spre exemplu, CFR Călători SA a atribuit în decembrie 2013, fără anunț de participare, un contract de 48,6 milioane lei (motorină Euro 5 pentru motoare Diesel), iar printre celelalte instituții de stat care au ”abonamente” la acest distribuitor de combustibil se  numără Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR),  Aeroportul Otopeni, Electrocentrale Deva şi câteva complexe energetice din țară.

Această firmă este deținută acum de Niculae Costina, soția afaceristului Alin Niculae, și off-shore-ul cipriot REDSPECTRUM MANAGEMENT LTD, iar pentru 2013 firma a avut raportată o cifră de afaceri de 2,3 miliarde de lei. Inițial, Alin Niculae deținea controlul acestei firme, dar când Sorin Blejnar a început să aibă probleme, acțiunile s-au transferat pe numele soției.

 

Protecție la motorină

Într-un raport trimis de Curtea de Conturi către ANAF-ul, condus la data respectivă de Sorin Blejnar se arată care este modul de operare și faptul că există o rețea prin care se fraudează statul, iar din această rețea face parte SC Oscar Downstream. Inspectorii de la Curtea de conturi l-au înștiințat chiar pe Blejnar de această filieră prin raportul 43.809/11.08.2009, însă cei de la ANAF nu au reușit să găsească nimic.

”Prezentăm schematic un caz care a putut fi analizat de echipa de control, dar fără a exclude posibilitatea existenței și a altor antrepozitari care ar fi putut avea relații comerciale cu societățile menționate mai jos, în scopul sustragerii de la plată accizelor și TVA către bugetul de stat. Oscar Downstream SRL importă produse energetice la punctul vamal Constanța, aceasta depozitează produsele în depozitul său propriu din Craiova și/sau în antrepozitul fiscal al Oil Terminal Constanța. Ulterior, Oscar Downstream SRL livra respectivele produse energetice, din aceste depozite, în regim suspensiv de la plată accizelor, către antrepozitele fiscale autorizate, printre care și antrepozitele fiscale intermediare: Eco Ledo Net (Năvodari), Eco Oil Recicling (Argeș), Slov Oil Line (Arad), Valkar (Constanța) și Excella Real Grup (Constanța). Activitatea de comercializare de produse energetice de către Oscar Downstream prin intermediul antrepozitelor intermediare a fost întotdeauna de scurtă durată (câteva luni), astfel încât să nu poată fi urmărită sau controlată de autoritatea fiscală”, se arăta în raportul transmis de Curtea de Conturi președintelui ANAF.

 

Ulterior acestor sesizări, inspectorii fiscali au ”depistat” că antrepozitele dispăruseră.

În cadrul anchetei, procurorii DNA au anunțat că Nicolae-Catalin Cristea (asociat si administrator al firmei Eco Oil Reciclig SRL) si Cristinel Liposteanu (angajat al firmei respective),  sunt acuzați de evaziune fiscală în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave. Potrivit procurorilor,  cei doi sunt acuzați că în patru luni, in anul 2008, au prejudiciat statul cu aproape 10 milioane de euro, omițând să înregistreze operațiunile comerciale cu reziduuri petroliere în regim suspensiv de la plata accizelor datorate bugetului de stat și „înregistrând în evidențele contabile cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, reprezentând servicii de recondiționări rezervoare  efectuate de o firma fantomă”. În momentul de față, acționarul firmei Eco Oil Recicling, din județul Argeș, este cetățeanul maghiar TOTH HORGOSI JANOS.

 

sorin-blejnar.jpg

Tonele lui Blejnar pompate și în rezervoarele autobuzelor din Cluj

Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF din perioada în care premier era Emil Boc, este acuzat că a sprijinit un grup infracţional format din soţii Nemeş şi alte câteva persoane. Ei au fost trimişi în judecată de DIICOT Braşov pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, iar prejudiciul în dosar este de aproape 60 de milioane de euro. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011 – 2012, Radu şi Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan şi Pavel Dumitru Ghişe au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit, în diferite modalităţi, de Sorin Blejnar, de fostul său şef de cabinet Codruţ Alexandru Marta, de Viorel Comăniţă şi de Florin Secăreanu, care reprezentau „palierul de protecţie”, precum şi de Mariana Vrînceanu, Nicolae Belba, Lucian Ionescu, „care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora, cunoscând scopul urmărit”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef al vămilor Viorel Comăniţă şi ofiţerul DIPI Florin Secăreanu au sprijinit activitatea grupului coordonat de soţii Nemeş şi nu şi-au exercitat atribuţiile pentru a opri fraudarea bugetului, se mai arată în rechizitoriul DNA.

În cauză s-a dispus menţinerea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor trimişi în judecată, până la concurenţa sumei de 242,642,205.44 lei, în vederea recuperării pagubei produsă bugetului de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.