Angajații Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și ai Oficiului pentru Protecția Consumatorului (OPC) au ajuns din colaboratori ai procurorilor DIICOT inculpați. Ei i-ar fi protejat pe cei care încercau să aducă carne alterată în țară, printre care și patronul societății clujene Michelangelo, Sorin Seleșiu, să știe despre anchetele care urmează să se deruleze. Și astfel clujenii și oameni din toată țara au ajuns să mănânce carne stricată.

 

Telefoanele sună non-stop în biroul directorului Direcției Sanitar-veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Nicolae Pivariu. Cu greu poţi vorbi cu el la telefon când ancheta DIICOT privind starea cărnii introduse în țară este în plină desfășurare. Anchetatorii îl sună în continuu, iar Nicolae Pivariu recunoaște că el “lucreaza cu procurorii.” De altfel, spune că și angajatul lui, Nelu Olimpiu Lucacu, șeful inspecției sanitare din DSVSA, ar lucra cu procurorii. Dar el apare pe comunicatul procurorilor ca învinuit. Pivariu spune că nu poate da prea multe amănunte asupra unei anchete în desfășurare și că pe cei de la DIICOT i-a îndrumat către colaboratorii săi, cu care a lucrat la această anchetă.

 

Șeful care nu știe nimic

“Este acțiunea DIICOT și este încă în cercetare. Nu este acțiunea noastră. Nu vă pot da nicio informație, cel puțin eu. Nu am fost chemat la audieri. Eu sunt în colaborare cu cei de la DIICOT. Procurorii DIICOT au lucrat cu doi colaboratori de-ai mei în legătură cu verificarea loturilor, trasabilitatea, modul de păstrarea a cărnii. Cei doi colaboratori ai mei care au lucrat împreună cu DIICOT sunt Mircea Lucaciu, șeful serviciului inspecții, dar și Ionel Gîț, din cadrul biroului de igienă-sănătate publică. Mircea Lucaciu e împreuna cu cei de la DIICOT în acțiunea de cercetare încă de ier (n.r. de marțea trecută). Se ocupă de marfă, constatări, trasabilitiate. În câteva ore sosește în direcție (n.r. Nelu Olimpiu Lucaciu). Eu nu pot să confirm dacă a fost reținut pentru că nu știu”, a declarat în exclusivitate pentru Gazeta de Cluj Nicolae Pivariu, directorul DSVSA Cluj.

 

Explicația expertului

Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Ioan Oleleu, a ocupat anterior funcția de director adjunct al Direcției Sanitar-veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), dar și șeful inspecției sanitare, poziție pe care operează în prezent Bogdan Olimpiu Lucaciu, reținut de procurorii DIICOT. Gazeta de Cluj va prezintă care sunt atribuțiile celui care “taie și spânzură” în controalele alimentare din județul Cluj, șeful inspecției sanitare. De altfel, surse din mediul politic ne-au declarat că Ioan Oleleu și-ar fi dorit să se întoarcă pe funcția de director adjunct la DSVSA unde a fost detașat, dar nu a putut din cauza directorului adjunct de la acea vreme, Nagy Emeric, susținut de UDMR. Conform acelorași surse în interiorul DSVSA s-a creat o “gașcă impenetrabilă” care nu a putut fi spartă, deși legea prevedea că oricine care a fost detașat se poate întoarce pe funcția inițială, iar din această cauză Oleleu a trebuit să meargă la compartimentul audit intern. De altfel, actualul vicepreședinte al CJ Cluj spune că nu a auzit că anumiți inspectori ar fi favorizat anumite firme în perioada în care era el în cadrul instituției.

 

Controalele în tot județul Cluj

“Am avut o discuție cu directorul de la DSVSA (n.r. Nicolae Pivariu). Ce știu este că în cursul zilei de ieri au fost solicitări și inspectorii DSVSA să facă câteva controale în teritoriu, în județul Cluj. Nu știu firmele care le controlează pentru că DSVSA nu e în subordinea noastră. Instituțiile statului care trebuie să își facă treaba să și-o facă. E un medic de la DSVSA (n.r. întrebat daca îl cunoaște pe Bogdan Olimpiu Mircea). Nu aveam o relație chiar bună, doar pe probleme de serviciu am colaborat când am fost în DSVSA. Nu m-am auzit cu dânsul la telefon de patru ani. Nu erau astfel de discuții (n.r. întrebat dacă erau discuții că inspectorii protejează anumite firme). Oficialii DSVSA derulează un program strategic care cuprinde și partea de controale în teritoriu și care se împarte în funcție de numărul de unități de la nivelul județului Cluj care trebuie controlate.

Este și o componentă importantă în realizarea planului de control a anumitor unități în funcție de ștampila pe care o au: ștampilă ovală sau ștampilă rotundă. Nu mai știu dacă au apărut alte reglementări, dar în urmă cu 4 ani se ținea cont de anumite criterii și se stabilea programul de control după care era componenta cealaltă în care erau înregistrate deficiențe. Se monitoriza colectarea  deficiențelor. Depinde de complexitatea obiectului. Dacă ai un obiectiv complex unde ai depozitare procesare în același loc timpul e de la 1-2 zile. Dar dacă e un obiectiv de dimensiuni mici și controlul este tematic atunci durează 3-4-5 ore. Și totul aici depinde de echipă. Dacă e o echipă mai complexă e clar că respectivul control poate să meargă mai repede. Toate chestiunile acestea depind de modul cum se organizează serviciul respectiv. Am fost o perioadă director adjunct și înainte am fost șeful inspecției sanitar veterinare. Am fost director adjunct pe probleme de sănătate animală după care am lucrat în compartimentul de audit intern. Atribuțiile șefului inspecției sanitare este să organizeze, supravegheze respectarea legislației sanitar veterinare în domeniul sănătății alimentelor. Nu prea ai multă libertate pentru că ai un program de la București în funcție de categoria unităților. Bucureștiul îți stabilește frecvența. Tu mai mult implementezi o strategie și un program strategic pe care ți-l aprobă ANSVSA. Libertatea ta e în a organiza oamenii în structura pe ceea ce are direcția programat cu ANSVSA”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu.

 

Patronii cărnii alterate

Patronii societății Michelangelo, Bogdan Curticiu Radu (acționar și administratorul societății) și Sorin Seleșiu (acționarul firmei), au fost audiați la București de către procurorii DIICOT. Potrivit unor surse neoficiale încă neconfirmate Sorin Seleșiu ar fi singurul dintre cei doi care ar fi primit mandat de reținere. Bogdan Curticiu Radu ar fi susținut de către tatăl său, care a fost mai demult conducătorul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj, însă el ar fi de o perioadă bună de timp pensionat.

 

Ce spune DIICOT

Comunicatul oficial al DIICOT vorbește despre “șmecherii” din domeniul cărnii, mai precis despre punerea pe piață a produselor de carne alterată:

„Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au luat măsura preventivă a reţinerii faţă de 10 inculpați urmând a fi sesizată instanţa competentă cu propunerea de luarea a măsurii arestării preventive.

 

În cauză sunt suspectate persoane care deţin funcţii publice, după cum urmează:

– N.V.V, având calitatea de inspector în cadrul OPC Cluj, suspectat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat; în cauză există suspiciunea rezonabilă că N.V.V. a pretins şi a primit foloase materiale (produse de carmangerie) de la inculpatul C.B (n.r. Curiticiu Bogdan, patronul societăţii Michelangelo), cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistriţa Năsăud, pentru a aplica  sancţiunea avertismentului la o societate comerciala datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere.

– L.O.M.(Lucaciu Mircea Olimpiu, seful inspecţiei sanitare din cadrul DSVSA Cluj), având calitatea de consilier în cadrul A.N.S.V., cu privire la care în cursul zilei de 12.03.2014, s-a dispus extinderea şi începerea urmăririi penale, suspectat fiind pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului; în cauză există suspiciunea rezonabilă că, după ce a luat la cunoștință despre faptul că urmează a se efectua un control la magazinele aparținând unei societăți comerciale, privind punerea în vânzare a produselor de carne alterate, a anunţat pe suspectul C.R.B (n.r. Curticiu Bogan – acţionarul şi administratorul societăţii comerciale Michelangelo) asigurând acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie”.

DIICOT_sediu.JPG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.