O societate clujeană a fost subevaluată la jumătate faţă de valoarea ei reală de piaţă. Firma Taniro din Cluj, deţinută de Stukenborg Engelbert Maria (acţionarul majoritar din afacerea LCS Imobiliare), a fost evaluată la aproape jumătate din valoarea reală. Evaluatorul Smart consult din Arad a evaluat societatea clujeană la circa 10 milioane de lei, faţă de 21 de milioane de lei, valoarea sumelor de bani din conturile companiei. În momentul de faţă, asociaţia profesională a investitorilor de pe Piaţa de Capital cere autorităţii de reglementare din domeniu suspendarea activităţii evaluatorului.

Stukenborg Engelbert Maria este acţionar majoritar la LCS Imobiliar, firmă desprinsă din fosta societate Flacăra, şi la Taniro, societate care derulează activităţi de consultanţă în afaceri. În cursul acestui an, acţionarii Taniro au deschis o societate în Germania, şi au cerut un raport de evaluare care a fost contractat de Smart Consult din Arad. Dacă firma clujeană avea în conturi circa 21,3 de milioane de lei, ea a fost evaluată la Smart Consult la 10,7 milioane de lei.

Cazul a ajuns în atenţia Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), care în momentul de faţă a început să facă memorii pentru suspendarea autorizaţiei de funcţionare a evaluatorului arădean.

„Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital constată cu neplăcută surprindere că nu a primit încă niciun răspuns concret la adresele sale referitoare la comportamentul incorect, fraudulos al evaluatorului autorizat ASF, Smart Consult Arad, deşi termenul legal de răspuns a fost depăşit de mult, adresele noastre fiind emise în data de 18 iulie 2013, respectiv în data de 22 august 2013. Pe de o parte, înţelegem dorinţa ASF de a efectua o cercetare cât mai aprofundată asupra cauzei noastre, pe de altă parte, considerăm că argumentele noastre nu lasă nici o umbră de îndoială referitor la comportamentul fraudulos al evaluatorului Smart Consult. În acele adrese, vă prezentăm situaţia rapoartelor de evaluare de la Taniro Cluj-Napoca (TANI), Socim Suceava (SOCI), Mara Com Mixt Arad şi altele, cu precizarea că în toţi cei 4 ani de activitate acest evaluator a prezentat rapoarte de evaluare incorecte, iar noi am ales doar cele mai reprezentative exemple. Totodată, vă solicităm să dispuneţi de urgenţă refacerea rapoartelor de evaluare în cazul TANI şi HEBE (Hebe Sângiorz Băi – n.red.), precum şi suspendarea ofertei publice de preluare în derulare la emitentul HEBE până la refacerea raportului de evaluare de către un alt evaluator, astfel încât investitorii să nu fie prejudiciaţi din nou. În absenţa acestor măsuri, absolut necesare pentru funcţionarea normală a pieţei, AIPC îşi rezervă dreptul de a apela la organismele europene din care face parte sau din care ASF face parte“, se arată într-un comunicat transmis de AIPC.

 

Metoda care a încins spiritele

Preşedintele Smart Consult, Florin Ţurcaş, spune că în evaluarea lui se ia în calcul randamentul generat de companie pentru acţionari, întrucât standardele folosite în evaluare nu prevăd evaluarea prin costurile de construcţie. De asemenea, el spune că a primit de la Autoritatea de Supraveghere Financiară materialul investitorilor, iar el a transmis către autoritate raportul de analiză.

„Din punct de vedere al tehnicii de evaluare, Smart Consult aplică fraudulos o singură metodă de evaluare (în loc să încerce măcar o medie), metoda DCF de evaluare, refuzând metoda costului (abordarea patrimonială), având impresia că eventualii cititori ai raportului de evaluare nu ar putea sa-şi dea seama că astfel este neglijat aportul potenţial al unor active ale firmei în veniturile firmei”, transmite comunicatul Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital.

Scandalul Rasdaq îşi caută motive

Practic, acest scandal vine pe fondul delistării companiilor de pe piaţa Rasdaq, motivată de incertitudinea care planează asupra acestui organism.

Conform surselor bursiere, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) poartă de mai mult timp cu instituţiile europene o corespondență referitoare la proiectele de lege pentru reglementarea acestei piețe, însă până în momentul de față nu s-a luat nici o decizie hotărâtoare în privința acestui aspect. Autorităţile europene se declară nemulțumite de această situație pentru că încă de la începutul acestui an CNVM a făcut o analiză referitoare la statutul Rasdaq însă rezultatele nu s-au concretizat în nici un fel. Mai mult, în urma raportului, comisia valorilor mobiliare nu a dat nici un fel de indicații în privința vreunei rezoluții referitoare la Rasdaq și a trimis proiectul Ministerului de Finanţe prin care se “spală pe mâini” de luarea unei decizii.

 

Cum se evaluează 100 de lei

„Preţul acestor active ar fi în opinia evaluatorului de 2,2 milioane lei, adică preţul unei case ceva mai mari dintr-un oraş de provincie. Luând ca punct de pornire acest raport de evaluare, rezultă nişte preţuri aberante pentru o cameră de hotel şi alte active, pe care nu are rost să le mai precizăm. Evaluatorul are impresia că poate evalua activele unei firme la aproape orice preţ şi pretinde (în justificativul trimis ASF în cazul TANI) că disponibilităţile de cash ale unei firme se pot evalua în funcţie de dobânda pe care o produc; mai simplu, de exemplu, 100 de lei nu valorează 100 de lei, ci mult mai puţin, şi anume cât doreşte evaluatorul, fiindcă dobânda aferentă ar fi doar de 6 lei anual. Din punct de vedere al tehnicii de evaluare, Smart Consult aplică fraudulos o singură metodă de evaluare, în loc să încerce măcar o medie, metoda DCF de evaluare, refuzând metoda costului (abordarea patrimonială), având impresia că eventualii cititori ai raportului de evaluare nu ar putea să-şi dea seama că astfel este neglijat aportul potenţial al unor active ale firmei în veniturile firmei“, mai spune AIPC.

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.