Fostul şef al BCCO Cluj, Toma Rus, a pierdut procesul cu Finanţele clujene. Fostul poliţist a încercat să plătească un impozit mult mai mic pe veniturile provenind din închirierea unui spaţiu comercial din comuna Panticeu retailerului european Profi. Dacă în prima instanţă, judecătorii de la tribunal i-au dat câştig de cauză lui Toma Rus, magistraţii de la instanţa superioară au decis că fostul şef de la BCCO Cluj nu a avut dreptate în litigiul cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Cluj.

Există şi cazuri fericite în care unii foşti poliţişti ajung să strângă averi pe care “tablagii” de rând le-ar invidia. Pentru un simplu poliţist de la Rutieră, ar fi nevoie ca întreaga lui familie să pândească cu radarul pe autostradă, timp de câteva generaţii, pentru a dobândi, să spunem, câteva farmacii şi spaţii comerciale în Cluj. Însă, există şi alţi poliţişti care după câţiva ani se pot mândri că au strâns averi frumoase. Spre exemplu, fostul şef al BCCO Cluj, Toma Rus, ar putea spune că în câţiva ani, norocul şi flerul i-au adus câteva proprietăţi imobiliare şi maşini la care majoritatea doar visează.

Pentru a îşi păstra averea neştirbită, Toma Rus a încercat să facă câteva “jonglerii” pentru a plăti un impozit mai mic pe venitul provenit din spaţiul pe care îl deţine, împreună cu soţia, într-o comună clujeană.

SC Viafarm, firma soţilor Rus, a deţinut un spaţiu comercial în comuna clujeană Panticeu. Printr-o inginerie financiară, SC Viafarm a vândut spaţiul respectiv “persoanelor fizice” Zoiţa şi Toma Rus, pentru ca ulterior cei doi să închirieze spaţiul respectiv retailerului european Profi. Însă, conform contractului de închiriere, soţii Rus au specificat că preţul chiriei nu va fi o sumă exprimată în lei, ci 3%/trimestru din cifra de afaceri a celor de Profi. Ulterior, în declaraţia de venit, Rus a declarat ca venit brut estimat suma de 30.000 de lei. În urma acestei declaraţii, Finanţele clujene i-au calculat fostului şef de la BCCO Cluj un impozit de 4.800 de lei pentru veniturile provenite din închirierea spaţiului comercial din Panticeu.

Prins cu procentul la procent

Anul trecut, Rus a deschis un proces împotriva Finanţelor clujene în care cerea anularea deciziei de impunere şi emiterea alteia în care să se ţină seama de deductibilitatea cotei forfetare de 25%, şi astfel să plătească un impozit mai mic pentru veniturile provenite din chiria respectivă. În cadrul procesului, el a susţinut că liber să stabilească chiria în funcţie de criteriile oportune pentru ambele părţi, însă, pe parcursul procesului, inspectorii financiari au susţinut că nu se poate calcula un procent dintr-un alt procent.

“Decizia de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de impozit pe anul 2011 atacată a fost emisă pe baza declaraţiei de venit estimat depusă de petent, organele fiscale nefăcând altceva decât să respecte  modalitatea de determinare a veniturilor din cedarea în folosinţei bunurilor în sistem real, conform opţiunii contribuabilului”, se arată într-o notă a inspectorilor clujeni.

Iniţial, procesul a fost judecat la Tribunalul Cluj de către magistratul Alexandrina Rădulescu. În 28 decembrie 2012, cu câteva zile înainte de Revelion, magistratul clujean i-a dat câştig de cauză lui Rus, iar DGFP Cluj a făcut recurs la Curtea de Apel Cluj, unde cauza a fost atribuită completului format din Rareş Duşa (preşedinte), Liviu Ungur (judecător) şi Monica Diaconescu (judecător), care au dat o cu totul altă decizie, considerând că instanţa de fond a interpretat şi aplicat greşit prevederile legii

“Dacă în contractul de închiriere este înscris doar un procent dintr-o cifră de afaceri, organul fiscal este pus în imposibilitatea de a îşi îndeplini competenţele legale”, se arată în motivarea sentinţei prin care i s-a respins acţiunea lui Toma Rus.

De unde vine terenul “buclucaş”?

Conform unor surse, terenul respectiv a fost al primăriei din Recea Cristur, care i-ar fi acordat terenul respectiv firmei Viafarm. Pe acest teren, iniţial, SC Oncos a deschis un magazin alimentar. Conform informaţiilor, primăria a acordat terenul în suprafaţă de 418 mp societăţii familiei Rus pe care urma să se construiască un complex comercial, iar în schimb, Viafarm urma să acorde un teren pentru extinderea bazei sportive din Panticeu. Această înţelegere a fost perfectată prin Hotărârea Consiliului Local Panticeu numărul 34 din 11.08.2006. În urma înţelegerii cu Primăria comunei Panticeu, societatea familiei Rus urma să primească şi 610 mp de teren pentru amenajarea de parcări şi de spaţii verzi în imediata vecinătate a magazinului.

Cercetat de ANI, scăpat de-o contabilă

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a cercetat pentru fals în declaraţii pe Toma Rus.  Asociaţia 22 Decembrie Baia Mare a sesizat Agenţia, cu privire la Toma Rus şi la nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere din perioada 2004-2008. În perioada respectivă el era subsecretar de stat de la Interne. El a părăsit acest post după ce a fost scos de sub urmărire penală de către procurorii DNA în urma unui denunţ al patronului echipei de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany. În privinţa problemei cu ANI, Rus a explicat procurorilor că diferenţa la veniturile soţiei pe 2007 a apărut din vina unei contabile. În cadrul declaraţiei, Toma Rus a susţinut că soţia a câştigat 31.705 de lei, în timp ce soţia lui a completat la venituri suma de 248.221  de lei

Procurorii au crezut explicaţia fostul lor coleg şi i-au dat NUP pentru aceste neconcordanţe.

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.