La al șaptelea termen din procesul de luare de mită al medicului Ioan Dobrescu, rejudecat în prezent de Tribunalul Cluj, mama și bunica băiețelului lăsat să se chinuiască zile la rând înainte de a fi operat au dat declarații care nu corespund întru totul, dar converg asupra unui aspect esențial: doctorul nu a fost mulțumit de suma oferită. Acesta ar fi și elementul care l-a făcut ținta unui flagrant, atunci când bunica băiatului a mers în cabinet pentru a ”completa” costul informal al operației.

 

În avara acestui an, Curtea de Apel Cluj a decis să respingă contestația medicului Ioan Dobrescu împotriva deciziei Tribunalului Cluj de rejudecare a procesului său, în care este acuzat de luare de mită. Judecătoria Cluj-Napoca, sub bagheta magistratului Lucian Buta, a decis inițial să încadreze infracțiunea ca primire de foloase necuvenite și să-l achite pe Dobrescu. Parchetul a făcut apel și a câștigat, iar apoi Tribunalul a încuviințat reluarea judecării procesului.

 

Din instanță-n instanță

Magistrații de Curții de Apel Cluj au trimis admis, pe 18 decembrie 2014, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca împotriva sentinței penale nr.64/5.06.2014 a Judecătoriei Cluj-Napoca, pe care au desființat-o în întregime. De asemenea, s-a dispus schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de primire de foloase necuvenite în infracțiunea de luare de mită, cauza fiind trimisă spre rejudecare instanței competente, și anume Tribunalul Cluj. Schimbarea încadrării juridice de la primire de foloase necuvenite în luare de mită modifică semnificativ limitele de pedeapsă.

Anterior, chirurgul a fost achitat de către magistratul Lucian Buta de la Judecătoria Cluj-Napoca, chiar dacă Ioan Dobrescu este la al doilea incident de acest fel, după ce în 2009 a fost prins în timp ce primea suma de 100 de lire sterline de la tatăl unei fetiţe de doi ani ce urma să suporte o intervenţie chirurgicală. Atunci a scăpat cu o amendă.

De această dată, însă, regulile s-au schimbat. În data de 3 decembrie 2014, Curtea Supremă a decis că medicii angajaţi la spitalele de stat sunt funcţionari publici, astfel că ei pot fi traşi la răspundere în penal dacă sunt găsiţi vinovaţi de condiţionarea actului medical de primirea unor bunuri sau sume de bani.

 

Asistentele medicale i-au explicat de ce nu se face operația 

Bunica lui Remus Baboș, băiețelul ajuns la urgențe pe 20 mai 2012 în urma unui accident în timp ce se juca, a relatat pe larg evenimentele din săptămâna care a iscat întregul șir de procese. Aceasta spune că l-a cunoscut pe medic în aceeași seară și că acesta i-a spus că băiatul necesită o intervenție chirurgicală și că va fi operat a doua zi. Aflând că Monica Baboș nu este mama, ci bunica băiatului, i-a cerut să o cheme pe mamă, pentru a semna actele necesare înainte de operație.

Între timp, băiatului i s-a fixat mâna în ghips. A doua zi a venit mama lui Remus, căreia i s-a spus că nu este disponibilă nicio sală de operație, dar că marți se va face intervenția chirurgicală. Marți, din nou, copilul a așteptat în zadar, nemâncat, și cu vizibil disconfort cauzat de ghips. ”Văzând că operația nu a mai avut loc, l-am contactat pe doctorul Dobrescu. L-am întrebat de ce nu a avut loca intervenția chirurgicală și mi-a spus să am răbdare. M-am întors în salon, și, discutând cu o asistentă medicală, aceasta mi-a spus să îi dau bani doctorului, altfel copilul nu va fi operat.

Am împrumutat 300 de lei și m-am dus din nou la doctorul Dobrescu, care a refuzat banii și a spus că ne socotim după operație, care va avea loc a doua zi. Mi-a spus că doar cotul costă 600 de lei, iar mâna 500, și că după trei săptămâni, când i se vor scoate tijele, trebuie să mai dăm o dată aceleași sume”, relatează bunica.

 

Cum s-a ajuns la flagrant

Despre circumstanțele în care Dobrescu a intrat în atenția poliției, Monica Baboș povestește că fiica sa i-a spus, după operație, că suma de 500 de lei oferită medicului l-a nemulțumit pe acesta, care i-a cerut să achite integral ”costul” intervenției chirurgicale. Bunica a vorbit cu o prietenă, Cristina, căreia i-a cerut 600 de lei. Aceasta ar fi luat vorbit despre situația sa cu o avocată, care a încurajat-o să-și convingă prietena să meargă la poliție. Lucru care s-a și întâmplat, a doua zi după operație. ”Inițial nu am fost de acord, nu am vrut să aibă de suferit copilul”, a spus femeia.

Aceasta a explicat, întrebată fiind de instanță, că nu doar asistenta medicală i-a spus despre faptul că doctorul Dobrescu s-ar aștepta să îi fie oferiți bani. ”Un bărbat din salon a spus că inițial medicul Dobrescu l-a ținut vreo două zile până când a plătit și l-a băgat în operație. Mai mulți părinți cu care am discutat au spus că li s-au cerut sume de bani comparabile cu cele dintr-un spital privat. Cunosc două cazuri din Florești care, după acest incident, au avut probleme medicale și au întâlnit la doctorul Dobrescu o atitudine identică”, încheie aceasta.

 

Copilul a așteptat în dureri aproape patru zile

Fiica Monicăi Baboș, mama băiatului, a spus că după ce a aflat de la mama sa despre accident, s-a prezentat la spital, unde a semnat actele necesare pentru operație, și apoi a ținut copilul nemâncat așteptând ca medicul să îl cheme pentru intervenție. ”Am așteptat toată ziua și am tot întrebat când intră copilul în operație și nimeni nu știa nimic. Copilul avea dureri,deși i se făceau calmante, ghipsul nu îi făcea bine și tot plângea. La fel s-a întâmplat și marți. Vedeam cum toți copiii din sală pregătiți pentru operație erau chemați și al meu nu. Miercuri l-am cunoscut pentru prima dată pe medic, și mi-a spus că nu are sală de operație și că îi trebuie fișa medicală a copilului. Înainte de operație nu s-au cerut sau oferit bani”, spune aceasta.

Mama copilului își amintește însă că mama sa i-ar fi spus medicului că nu vor rămâne datori dacă decide să opereze în sfârșit copilul, iar acesta ar fi răspuns ”ne socotim noi după operație”. Intervenția chirurgicală a avut loc joi. După aceasta, în secția de terapie intensivă, medicul a venit să explice mamei cum a decurs operația, moment în care ar fi avut loc și prima ”tranzacție”.

 

”Era să-și piardă mâna, era să rămână schilod”

Medicul i-a explicat mamei că operația a fost una foarte dificilă, că a fost nevoit să curețe rana, pentru că s-a infectat, și putea să facă septicemie. ”Mi-a spus că în acele zile până a așteptat să intre în operație rana s-a infectat. A zis că putea să-și piardă mâna, era să rămână schilod. I-am pus în buzunar un plic de 300 de lei, dar a spus că nu e corect, că numai curățarea a costat mai mult, că trebuie 600 de lei pentru cot și 600 de lei pentru mână. I-am spus că dimineață vine mama cu banii”, relatează martora.

Ceea ce a urmat este deja cunoscut. Bunica s-a emoționat în timpul flagrantului, când trebuia să îi spună medicului că a venit cu banii, care este suma din plic și pentru ce este aceasta. Medicul nu a pus mâna pe plic, i-a spus doar să îl lase pe frigider.

Neconcordanțele din declarații și faptul că flagrantul a eșuat în parte l-au scăpat pe Dobrescu la Judecătorie. Rămâne de văzut care sunt argumentele care o vor convinge pe magistratul Ramona Mornăilă, care la termenul viitor, din luna octombrie, va primi și informații suplimentare de la unitatea sanitară privind condițiile reale ale orarului de lucru și programului sălilor de operație din acea săptămâna a lui mai 2012.

1 COMENTARIU

  1. Acest doctor Dobrescu este unul dintre cei mai nesimtiti medici de la UPU copii din Cluj.

    Merg la dansul sa se uite la baiatul meu de 1 an de zile, pentru o problema la un testicul – care nu a coborat, astept dupa dansul 3 ore, iar cand il consulta habar nu are unde e localizat testiculul, pe canal/in sacul testicular, ne intreaba pe noi parintii daca stim unde e localizat. Iar toate discutiile avute cu dansul in legatura cu tratatea/operarea problemei au fost extrem de evazive si nu ni s-a oferit nici un fel de solutie clara.

    Are o atitudine ciudata de om si da dovada de medic neprofesionist. Eu unul am refuzat din acel moment ca baiatul meu sa fie vreodata tratat sau operat de acest om de o joasa speta, pe care noi il platim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.