Licitația pentru salubrizare și deszăpezire în municipiul Cluj-Napoca va fi adjudecată de Rosal și de către societatea Brai Cata din Brăila, deținută de societatea Urban, a ”baronului gunoiului din Vâlcea”, Florescu Teodor Gabriel, arată surse apropiate concursului de oferte. Procedura a fost estimată de oficialii Primăriei Cluj-Napoca la 174 de milioane de lei. Directorul tehnic al Primăriei municipiului Cluj-Napoca, Virgil Poruțiu, ne-a specificat că în 35 de zile se va anunța care ofertă a fost declarată câștigătoare, în afara celei depuse de Retim, care a fost anulată odată cu deschiderea ofertelor. Apoi va urma perioada când procedura poate fi contestată.

 

Vechile contracte de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca sunt expirate din octombrie 2013, adică de un an jumătate. Așa că sperăm că vom afla cât mai curând câștigătorul acestei noi proceduri care ar mai putea trena câteva luni, dacă nu ani.

Societățile Rosal și Bratner își împărțeau până în prezent municipiul Cluj-Napoca în ceea ce privește colectarea deșeurilor. De aceasta dată, lotul deținut de Bratner (sector II) a fost adjudecat de Rosal, iar lotul I va fi preluat de societatea Brai Cata în cazul în care rezultatul licitației va rămâne același.

Licitația include servicii de curățare și măturarea străzilor, servicii de deszăpezire, precum și servicii de înlăturare a gheții. Procedura a fost deschisă săptămâna trecută.

”Concesionarea serviciului de salubrizare stradală și deszăpezire din municipiul Cluj-Napoca cuprinzând activitățile: măturat manual, întreținerea curățeniei, spălatul carosabilului și al trotuarelor, stropitul carosabilului, curățat manual rigole, măturat mecanizat, curățat manual al zăpezii și gheții, pluguitul, combaterea poleiului, curățarea de zăpadă și gheață a gurilor de scurgere, încărcat, transportat zăpadă și gheață; toate activitățile descrise mai sus se vor realiza pe două sectoare – așa cum sunt împărțite pe loturi”, se arată în descrierea concesionării.

 

Cine sunt noii regi au gunoaielor din Cluj?

Societatea Brai Cata este deținută de Alexandru Silviu Daniel și Răileanu Elena, precum și de societatea Urban SA, controlată de afaceristul vâlcean Florescu Teodor Gabriel. Potrivit Ziarului de Vâlcea, patronul societății Urban SA este intitulat ”Regele Gunoaielor.” Mai mult, Florescu ar fi principalul sponsor din campanii electorale al primarului penal din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu. Societatea Urban SA, care este acționar al societății Brai Cata, se află în insolvență.

Rosal este o firmă care nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru că se află de numeroși ani pe piața deșeurilor clujene.

Licitația pentru salubrizare a mai fost organizată o dată în 2013, însă anulată de instanță în 2014. Din acest motiv s-a reluat la începutul acestui an.

Primăria municipiului Cluj-Napoca nu a putut să confirme, dar nici să infirme, informațiile referitoare la cea mai bună ofertă. În momentul când vor avea un punct de vedere oficial pe această temă vi-l vom prezenta.

 

Instanța stabilește rezultatul licitației lui Boc

Primăria Cluj-Napoca a fost obligată să reia licitația pentru curățarea străzilor (salubrizarea stradală) și deszăpezire după ce judecătorii de la Curtea de Apel Cluj le-au respins apelul față de decizia CNSC. Astfel, oficialii municipalității sunt la „a N-a” licitație eșuată, de această dată fiind vorba de o procedură evaluată la 30 de milioane de euro.

Oficialii Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) au admis contestațiile societăților Rosal și Bratner, „favoriții” contractelor de acest gen din municipiul Cluj-Napoca, iar procedura a fost anulată. Magistrații CA Cluj nu au făcut decât să confirme această ipoteză. Culmea este că decizia CA Cluj pare să ducă licitația de 30 de milioane de euro într-o zonă „gri” spre a fi câștigată de Rosal și Bratner, care își împart „frățește” piața de salubritate din județul Cluj și marile contracte din acest domeniu. Cu toate acestea, daca luăm în calcul precedentul licitațiilor prost organizate de Primăria Cluj-Napoca, am putea ajunge la concluzia că procedura va fi adjudecată din nou de cei de la RER, câștigătorii inițiali ai procedurilor. Totul pare ca un joc de ruletă cu licitațiile organizate de Primăria Cluj-Napoca.

 

Ce spune CA Cluj despre plângerea formulată de Primăria Cluj-Napoca

“Respinge plângerile formulate de către petenții Mun. Cluj-Napoca și Asocierea SC RER ESO SA, SC RESSA, SC RER ES SRL si SC RER ESG SRL împotriva deciziei CNSC nr. 2466/C8/2754,2764,2767 din 27.08.2014 pe care o mențiune în întregime. Obligă petentele să achite intimatei CSBV SA câte 6836,43 lei, cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunțată în ședința publică din 15.XII.2014”, arata dispozitivul sentinței.

Primăria Cluj-Napoca și Emil Boc au un „istoric” negativ în ceea ce privește licitațiile ratate. Majoritatea licitațiilor mari sunt contestabile, contestate, iar în cadrul unor chiar se câștigă contestațiile. Avem exemplul Sala Polivalentă care s-a oprit la mijlocul lucrărilor din cauza unei decizii a Curții de Apel Cluj care a pus Primăria Cluj-Napoca în situația de a relua licitația. Culmea, lucrările au fost continuate de aceeași firma, respectiv Con-A.

Consiliul Local Cluj-Napoca a primit la începutul anului o informare din partea Direcției tehnice a Primăriei, potrivit căreia licitația pentru serviciile de salubrizare se va relua, se arată într-un articol anterior. Direcția susține că a elaborat deja caietul de sarcini și că în curând va publica pe SEAP anunțul de licitație.

„Executivul primăriei a realizat modificări asupra documentației de atribuire în vederea reluării procedurii”, arată directorul tehnic Virgil Poruțiu. Pe lângă modificările legate de cerințele de calificare pentru firmele participante s-a modificat și valoarea estimată a contractului: licitația evaluată la 30 de milioane de euro se va actualiza cu indicele de inflație pe 2014, adică cu 2,25%, iar contractul se majorează cu aproape 800.000 de euro. Până la adjudecarea noii licitație, Rosal și Brantner asigură salubritatea stradală din oraș, contractele celor două firme fiind prelungite fără licitație.

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a dat pe 27 august 2014 o decizie prin care  admite contestaţiile depuse de S.C. ROSAL GRUP S.A., S.C. COMPANIA ROMPREST SERVICE S.A. şi de S.C. COMPANIA DE SALUBRITATE BRANTNER VERES S.A. şi anulează procedura de achiziţie publică pentru serviciile de salubrizare din Cluj-Napoca, pentru ambele loturi, se arăta anterior.

În speță, Rosal a cerut, pentru concursul public de ”Concesionare a serviciului de salubrizare.

Stradală şi deszăpezire din municipiul Cluj-Napoca”, anularea raportului procedurii prin care comisia de evaluare a desemnat  eligibilă şi câştigătoare pentru lotul I (sector 1), oferta asocierii S.C. RER ECOLOGIC SERVICE ORADEA S.A. – S.C. RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A. – S.C. RER ECOLOGIC SERVICE S.R.L. – S.C. RER ECOLOGIC SERVICE GALAŢI S.R.L.

 

A doua licitație anulată

În contestație, Rosal arată că grupul RER a rămas singur în cursa pentru contractul de salubrizare pentru că ar fi fost favorizat de comisia de licitație, care a descalificat firmele Rosal, Polaris M. Holding și Brantner-Vereș. Rosal argumentează în contestație că asocierea câștigătoare a fost favorizată primind informații care să o ajute să își ajusteze redevența astfel încât să câștige, la fel cum s-a întâmplat în cazul Supercom și Brantner.

Amintim că inițial Primăria Cluj-Napoca a anunțat câștigătorul la licitaţia pentru serviciile de salubrizare stradală şi deszăpezire, după anularea rezultatului care adjudeca proiectul firmei Supercom. De data aceasta a câştigat un amalgam de companii, toate sub umbrela RER, care ar fi controlate de către deputatul PDL Cezar Preda.

3 COMENTARII

  1. Suntem atat de prosti gospodari incat trebuie sa vina cei din Braila sa ne faca curatenie si sa ne faca dezapezirea?Eu cred ca ne credeti PROSTI!V-ati gandit ce faceti cu actualii angajati ai Clujului care raman fara loc de munca_? Veti cheltui banii nostrii sa le dati ajutoare? Domnilor analizati problema !

  2. In ziua de azi, tot ce inseamna ”licitatie” pute…Pute a coruptie…Ma intreb de ce onor Primaria nu isi face o regie proprie, care sa se ocupe de curatenie si deszapezire? Fiindca, rentabilitatea acestor activitati nu poate fi pusa la indoiala. Mi se va raspunde ca trebuie facute investitii, bla, bla…Atata timp cat este bataie pe contracte, inseamna ca MERITA. Si atunci, de ce acesti bani nu ar intra in bugetul Primariei, nu in buzunarele ”privatilor” ? La fel, cu spatiile verzi…POLITIC, acum cativa ani s-a facut loc firmei lui Prigoana pe piata clujeana…Tot POLITIC, aproape ca a fost desfiintat RADP-ul, doar pentru ca firme capusa , cu personal si specialist desprinsi tot din RADP, sa acceada pe piata clujeana. Bineinteles, RADP-ul avea si spatii dupa care tanjeau multi.De ce nu ar putea fi ”resuscitata” aceasta firma, care pe vremuri facea si salubritate, si deszapezire, si spatii verzi, si asfaltari ?!…Iar banii ar ramane la Cluj, nu ar ingrasa ”porcii” la Bucuresti sau aiurea….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.