Ioan Păcurar, șeful IPJ Cluj, este cercetat disciplinar alături de alți 10 capi ai poliției clujene în urma unui control al ministrului Afacerilor Interne Radu Stroe. Suntem curioși dacă această acțiune va avea un final care va schimba lucrurile la șefia poliției.
Șeful Inspectoratului de Poliție Județean(IPJ) Cluj, Ioan Păcurar, este cercetat disciplinar în urma inspecțiilor efectuate de corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne Radu Stroe. Acesta este cercetat alături de alți 10 capi ai Poliție din Cluj-Napoca. Păcurar recunoaște cercetarea disciplinară și spune că este una normală. De altfel, șeful IPJ recunoaște că arestul din subordinea sa este în afara condițiilor europene, dar că nu sunt bani pentru a-l realoca sau închide.
“În perioada 27.06 -12.07.2013, Corpul de Control al Ministrului a efectuat un control tematic la IPJ Cluj ce a avut ca obiectiv evaluarea managementului exercitat de conducerea inspectoratului. Astfel, s-au constatat, în sarcina unui număr de 38 de ofițeri de poliție, din care 15 cu funcții de conducere, și a 3 agenți de poliție, mai multe nereguli în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Ca urmare, conducerea ministerului a aprobat declanșarea procedurii de cercetare disciplinară față de 11 ofițeri de poliție, toți cu funcție de conducere, iar pentru 27 de polițiști s-a dispus atenționarea, în vederea evitării săvârșirii unor abateri”, se arată în răspunsul oficial al MAI la solicitarea GAZETA DE CLUJ.
Cum se apară PACURAR
“În urma controlului s-a dispus cercetarea pentru a vedea dacă sunt chestiuni de abatere disciplinară. Mi se pare o procedură normală. Este o procedură care se face în aceste situații. Unde s-au constatat că nu au funcții de conducere, abateri care s-au stabilit că sunt minore, nu s-a continuat cu cercetarea disciplinara(n.r. întrebat de ce 27 dintre cei vizați inițial nu au fost cercetați disciplinar). Urmează să se stabilească dacă s-au făcut sau nu abateri. Sunt chestiuni de management. E specific fiecărui individ. Există un management bun sau mai puțin bun. Clujul ca și instituție de poliție este printre primele 10 județe din țară.
În momentul în care voi fi ordonator principal de credite voi putea face ceva cu arestul. Noi am făcut solicitări încă din 2006. Nu e prima dată când am solicitat bani pentru realocarea arestului pentru că el nu îndeplinește cerințele europene. Ni s-a răspuns că nu sunt bani. Am găsit să realocam la Gherla, unde avem noi spațiu, doar că trebuie să investim bani. Nu sunt pentru că nu sunt bani la buget pentru alte chestiuni de urgență. Nici în multe spitale nu sunt condiții. Nu s-a pus problema arestului în cadrul acestui control. Sunt niște chestiuni considerate de dânșii sincope. Atât timp cât sunt rezultate pozitive în muncă nu văd de ce ar fi o problemă. Rămâne de văzut dacă ceea ce au gândit dumnealor dacă sunt abateri disciplinare sau neîmpliniri”, a declarat pentru Gazeta de Cluj seful IPJ Cluj, Ioan Pacurar.
Controlul din iulie, efecte în septembrie
Ministrul de Interne Radu Stroe şi-a trimis în luna iulie propriul corp de control la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj pentru a cerceta linia directoare, după cum a confirmat la acea vreme directorul Departamentului de Informaţii şi Relaţii Publice din cadrul MAI, Marius Tache. Culmea este că Păcurar şi-a luat concediu exact în această perioadă, neputând fi interogat de către Corpul de Control, arătam într-un articol anterior. În cadrul acestui control au participat şi poliţişti de la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), iar posibilul înlocuitor al acestuia ar putea fi chiar adjunctul său, Cristian Pintea.
Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) au fost “în vizită” la sediul Inspectoratului de Politie al Judeţului Cluj pentru a face un control asupra unităţii de poliţie, conform unor surse apropriate anchetei. Atât oficialii de la IGPR, cât şi cei de la Ministerul Afacerilor Interne au confirmat controlul, însă datele concrete vor putea fi făcute publice doar după ce ministrul Radu Stroe va citi concluziile subordonaţilor săi.
Controlul ar fi început încă de cealaltă vineri. Polițiștii clujeni au fost izbiţi de numeroase scandaluri în ultima perioadă, de la trimiterea în judecată a lui Alexandru Mureşan, mâna dreaptă a lui Ioan Păcurar, până chiar la cercetarea şefului IPJ Cluj de către ANI.
Probabil concediul lui Păcurar este un lucru sacru, mai ales că nu este pentru prima dată când corpul de control al Ministerului Afacerilor Interne l-au surprins pe acesta în concediu. Aceasta poate o fi o pură coincidenţă sau şeful IPJ are informaţii când urmează să vină controlul astfel încât să îşi ia concediu în aceeaşi perioadă.
Raluca Seucan, purtătorul de cuvânt al IGPR, a precizat la acea vreme că angajaţii din cadrul corpului de control al Ministerului Afacerilor Interne derulează în momentul de faţă o anchetă la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj. Aceasta a precizat că angajaţii corpului de control au solicitat oameni de la direcţia de control intern din cadrul IGPR, care sunt angrenaţi în acest control care a avut loc la Cluj. Cum ancheta nu este condusă de către IGPR, oficialul instituţiei nu a putut oferi mai multe informaţii din acest punct de vedere.
190.000 de euro, bogăţia lui Păcurar
Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Cluj a confirmat la mijlocul lunii iunie concluziile Agenției Naționale de Integritate (ANI) și a decis confiscarea a 190.000 de euro din averea chestorului Păcurar – bani pe care, susțin magistrații, acesta i-a dobândit ilegal de când conduce Poliția clujeană.
În plus, Ioan Păcurar este suspectat de evaziune fiscală din tranzacții imobiliare. Iar Corpul de Control al Inspectoratului General al Poliției a descoperit probleme de legalitate în privința modului în care conducerea IPJ Cluj a dispus decontarea expertizelor și lucrărilor medico-legale din bugetul instituției de stat. Cu toate acestea, chestorul Păcurar continuă să-și mărească nestingherit averea din fotoliul de șef al Poliției clujene.
Tiberiu Hrihorciuc