Perchezițiile de la Consiliul Județean Cluj din urmă cu două săptămâni au fost de fapt doar pentru ridicarea unor documente. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj sunt cei care au coordonat acțiunea de săptămâna trecută, în care ofițerii DGA au ridicat un document de la CJ Cluj. Ancheta procurorilor este legată de perchezițiile de la pista Aeroportului Internațional Cluj-Napoca și nu au nicio legătură cu Centrul Integrat de Management al Deșeurilor sau drumul Răchițele-Ic Ponor.

 

Când DGA se contrazice cu DGA

Direcția Generală Anticorupție s-a contrazis în două răspunsuri acordate ziarului Gazeta de Cluj. Este vorba de șeful de la Cluj, Romulus Roman, care a spus că nu a avut loc nicio acțiune, și șeful pe țară, Arion Țigănașu Jănică, care a confirmat acțiunea.

”Ca urmare a solicitării dumneavoastră formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces al cetăţenilor la informaţiile de interes public, înregistrată la Direcţia Generală Anticorupţie cu numărul de mai sus, referitoare la anumite activităţi desfăşurate de lucrătorii instituţiei noastre în data de 15.07.2015 la o instituţie publică din Cluj, vă comunicăm următoarele: Urmare a delegării procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj,  lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie au desfăşurat o activitate procedurală, sens în care vă rugăm să vă adresaţi unităţii de parchet competente.

Precizăm faptul că, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 120 din 1.09.2005 privind operaţionalizarea Direcţiei Generale Anticorupţie, cu modificările şi completările ulterioare, lucrătorii poliţiei judiciare din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie desfăşoară activităţi şi acte de cercetare penală dispuse strict de procurorul competent.

Totodată, art. 56 din Codul de procedură penală referitor la competenţa procurorului, stipulează următoarele: „(1) Procurorul conduce şi controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege. De asemenea, procurorul supraveghează ca actele de urmărire penală să fie efectuate cu respectarea dispoziţiilor legale”.

În speranţa că răspunsul de faţă este util demersului dumneavoastră jurnalistic, vă mulţumim pentru interesul acordat Direcţiei Generale Anticorupţie şi vă asigurăm de sprijinul nostru în limitele competenţelor conferite de lege”, se arată într-un răspuns al șefului DGA din România, Arion Țigănașu Jănică.

 

De altfel, șeful DGA Cluj l-a contrazis într-o declarație anterioară acordată publicației noastre.

”Nu am avut niciun fel de acțiune chiar suntem surprinși că apar astfel de informații în presă. Am înțeles că au vorbit colegi de-ai dumneavoastră la DGA București și li s-a comunicat aceeași treabă. Nu am ridicat niciun document”, se arată într-un răspuns oferit în exclusivitate pentru gazetadecluj.ro de Romulus Roman, șeful DGA Cluj.

 

Întrebările puse Parchetului Tribunalului Cluj

Pentru a continua ancheta, Gazeta de Cluj a făcut o solicitare Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, care coordonează ancheta. Au urmat alte două solicitări pentru a clarifica o întrebare pe care am adresat-o din prima. Vă redăm în continuare solicitarea noastră ca să vedeți răspunsul vag oferit în prima instanță a Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

”În urma discuției noastre telefonice v-am trimis următoarea solicitare: În conformitate cu Legea 544/2001 vă rugăm respectuos să ne prezentați următoarele informații de interes public:

  1. Care este dosarul în care ați dispus ridicarea de documente de către ofițerii DGA de la CJ Cluj în această săptămână?
  2. Este începută urmărirea penală în cadrul acestui dosar? Dacă este in rem, împotriva cărei fapte, dacă este in personam, împotriva cărei persoane și care sunt acuzațiile?
  3. Au ridicat ofițerii DGA la solicitarea dumneavoastră documente legate de exproprierile de la Aeroportul Avram Iancu Cluj, de Centrul Integrat de Management al Deșeurilor sau de drumul Rachițele – Ic Ponor? ”, arătam în adresa noastră.

 

Iar răspunsul Parchetului a venit de îndată:

”Referitor la e-mail-ul dvs., primit la data de 17.07.2015, orele 0901, vă comunicăm:

Cauza se află pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Conform prevederilor art.12 alin.1 lit.e din Legea nr.544/2001, nu avem posibilitatea de a vă comunica date referitor la cauză, întrucât se periclitează rezultatul anchetei”, răspunde Moldovan Nicolae, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

 

Încă două solicitări, răspunsuri seci de la Parchet

După cum v-ați dat seama cei de la Parchet nu au vrut să spună mai nimic. Numai că noi a trebuit să revenim cu două adrese ca să fim informați măcar dacă respectiva cauză nu are legătură cu drumul Răchițele – Ic Ponor sau cu Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID). Desigur, acest lucru l-am întrebat și în prima solicitare. Doar că nu am înțeles de ce nu ni se oferă acest răspuns.

”Dosarul aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj nu priveşte cauza Răchiţele Ic Ponor”, este primul răspuns sec oferit de Parchet.

”Dosarul aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj nu priveşte CMID”, este cel de-al doilea răspuns oferit de unitatea de parchet.

 

Alin Tise

Exproprierile, demarate de Alin Tișe

Exproprierile de la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca au fost o mare problemă deoarece pista nu ar fi putut ajunge la 3.500 de metri dacă nu se deviază Someșul. Culoarul de expropriere a fost aprobat pe vremea când Alin Tișe era președintele Consiliului Județean Cluj. Horea Uioreanu, când a preluat șefia județului, l-a acuzat pe acesta că știa despre problemele cu mutarea Someșului care au ridicat extrem de mult costurile construcției unei piste de 3.500 de metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.