Un afacerist din industria feroviară, Costel Comana, a fost găsit spânzurat în wc-ul unui avion care zbura spre Costa Rica. Chiar dacă el fugea de o anchetă a DNA și se îndrepta spre o țară de unde nu putea fi expulzat în România, legiștii din Costa Rica au declarat că a fost vorba de o sinucidere. Afaceristul Comana a fost băgat într-o serie de afaceri din zona Clujului cu microhidrocentrale și cu subvenții de zeci de milioane de euro.

 

Costel Comana, un afacerist brașovean care s-a implicat în afacerile din industria feroviară, era cercetat în dosarul în care oficiali din Ministerul Transporturilor şi din CFR sunt suspectaţi de luare de mită pentru favorizarea unor firme la licitaţii. În acest dosar, omul de afaceri Iorgu Ganea şi Estrella Ştefănescu, şefa Serviciului Urmărire Transporturi din CFR, au fost arestaţi preventiv în 20 februarie. De asemenea, sunt urmăriţi penal Claudiu Octavian Dumitrescu, director al Direcţiei Feroviare din cadrul Direcţiei Generale Transport şi Infrastructură din Ministerul Transporturilor, şi Costache Nicolau, director general al Regionalei Căi Ferate Braşov. În acelaşi caz se fac acte de urmărire penală şi faţă de SC Regiotrans SRL Braşov, Florin Hădărean, directorul societăţii, şi Gheorghe Valentin Ciapraz.

GANEA IORGU, COMANA COSTEL, GAGA IULIAN au obținut prin Hotărârea de Guvern nr. 741/2010, emisă pe 23 decembrie 2010, o subvenţie de 113.593.350 de lei pentru REGIOTRANS. La un an după acordarea acestor bani,  COMANA COSTEL a ajuns pe locul 162 în topul celor mai bogați români, cu o avere estimată la circa 35-38 milioane de euro. Partenerul lui, GANEA IORGU, era pe locul 240, cu o avere estimată la aproximativ 23-25 milioane de euro, iar valoarea reală a societăţilor comerciale deţinute de cei doi era de 58-63 milioane de euro.

 

Microhidrocentralele din Cluj la mâna lui Comana

O altă afacere în care s-a implicat Comana este cea a cumpărării unor microhidrocentrale hidrocentrale de la Hidroelectrica. Afacerea s-a făcut prin intermediul SC Mineral Oil, unde acționari sunt Costel Comana, Iorgu Ganea și Rodica și Teodora Brînzaru. SC Mineral Oil SRL a cumpărat de la Hidroelectrica Cluj centralele Grupul de active – CHEMP-uri din bazinele râurilor Bistrița și Budac, jud. Bistrița-Năsăud: CHEMP Bistrița, CHEMP Bolovani și CHEMP Budac 1. În mare, pe fiecare microhidrocentrală prețul de vânzare a fost stabilit la circa 750.000 de euro, iar oficiali din cadrul Hidroelectrica au declarat, înainte de vânzare, că dacă microhidrocentralele vor fi estimate la sub un milion de euro per bucată, afacerea este un ”tun”.

De asemenea, Comana și Ganea au prins un business și la Bistrița, unde au cumpărat, printr-un intermediar, lacul de agrement al MHC. ”Adevăratul cumpărător însă este o altă firmă, tot din Braşov, SC Mineral Oil SRL, cu strânse legături cu Marub SA. Aceasta din urmă pare să fie de fapt în spatele afacerii. Zona de agrement „Lac” este în paragină de ani de zile fiindcă autorităţile locale nu au putut interveni dat fiind faptul că terenul a fost în litigiu. Pentru acesta s-au judecat, începând din 2005, Primăria Bistriţa şi Hidroelectrica SA. Astfel, lacul a ajuns un focar de infecţie, balustradele și pontonul ruginite, iar scândurile de lemn au fost demult furate. În perioada în care la cârma municipalităţii s-a aflat Vasile Moldovan, a fost demarat un amplu proces de decolmatare, dar extrem de costisitor şi care a fost rapid abandonat. Între timp, Hidroelectrica a revendicat terenul, astfel că nici actualul primar, Ovidiu Creţu, nu a putut mişca ceva în zona respectivă. Mai mult decât atât, instanţa a dat câştig de cauză celor de la Hidroelectrica şi drept urmare terenul a putut fi intabulat de companie”, arătau anul trecut reporterii Gazeta de Bistrița.

 

O femeie enigmatică

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, în data de 25 februarie, consulul onorific al României în Republica Costa Rica a informat telefonic Ambasada României la Ciudad de Mexico, în a cărei circumscripţie se află şi Costa Rica, asupra decesului unui cetăţean român. Potrivit MAE, incidentul a fost semnalat misiunii diplomatice şi de către autorităţile locale competente, care au confirmat la rândul lor, decesul cetăţeanului român.

”Potrivit primelor informaţii obţinute, cetăţeanul român s-ar fi sinucis prin strangulare, în grupul sanitar al avionului. Cetăţeanul român se afla la bordul unei aeronave care efectua o cursa între aeroportul Bogota, Columbia, şi aeroportul internaţional Juan Santamaria din San Jose, Costa Rica. Acesta era însoţit de o femeie de cetăţenie română”, se menţionează în răspunsul Ministerului de Externe.

Consulul onorific al României în Costa Rica s-a deplasat în regim de urgenţă la aeroport pentru discuţii cu oficiali ai Procuraturii şi pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenei române care însoţea persoana decedată. Cetăţenei române i-au fost luate declaraţii de către autorităţile locale competente, în prezenţa consulului onorific, care i-a facilitat traducerea din română în spaniolă. Au fost întreprinse, în regim de urgenţă, demersuri de informare a familiei cetăţeanului român şi de obţinere a deciziei acesteia privind repatrierea trupului neînsufleţit, mai menţionează MAE.

Atât consulul onorific al României în Republica Costa Rica, cât şi Ambasada României la Ciudad de Mexico menţin cazul în atenţie, păstrează permanent legătura cu autorităţile locale şi vor continua acordarea asistenţei consulară în limita competenţelor legale, mai anunţă Ministerul de Externe.

Potrivit Noticiasrcn.com, românul plecase din Brazilia spre Costa Rica, trecând prin Bogota. Sursa citată a precizat că bărbatul a părăsit Brazilia, pentru a evita să fie prins. Potrivit site-ului, românul era însoţit în avion de o femeie, care a văzut că acesta este agitat şi că a mers la toaleta din avion de mai multe ori. După o perioadă mai îndelungată, în care Costel Comana nu s-a întors de la toaletă, femeia s-a dus şi a încercat uşa. Neprimind niciun răspuns, a forţat uşa, împreună cu personalul din avion, românul fiind descoperit fără viaţă. Sursa citată mai menţionează că pasagerul român nu avea bilet de întoarcere la Bogota.

 

Afaceriști cu ”vuvuzele” în Ministerul Transporturilor

Procurorii susţin că, în perioada decembrie 2011 – ianuarie 2012, prin intermediul lui Claudiu Dumitrescu, reprezentant al Ministerului Transporturilor în compania CFR Călători, oamenii de afaceri Comana şi Ganea au acţionat constant în comisiile specializate din MT pentru menţinerea modului de calcul al subvenţiei prevăzute în contractele de servicii publice pentru transportul feroviar de călători aferente perioadei 2012 – 2015.

În perioada 28 septembrie 2012 – 19 decembrie 2012, Dumitrescu le-ar fi divulgat sistematic celor doi oameni de afaceri date şi informaţii cu privire la strategia vizată pe linia obţinerii subvenţiei pentru transportul feroviar de călători de către principalul concurent al firmei Regiotrans – operatorul naţional de călători SNTFC „CFR Călători” SA Bucureşti. Astfel, în 28 septembrie 2012 Dumitrescu i-ar fi informat pe cei doi despre intenţia companiei CFR Călători de a creşte cu aproximativ trei milioane numărul de kilometri pe care intenţionează să-i opereze în cadrul pachetului minim social pentru anul 2013, aspect care ar fi determinat diminuarea coeficientului tren/kilometru calculat pentru ceilalţi operatori feroviari privaţi, inclusiv Regiotrans.

Estrella Ştefănescu este acuzată că ar fi favorizat Regiotrans şi RC-CF Trans, firmele oamenilor de afaceri Iorgu Ganea şi Costel Comana, în licitaţii, primind în schimb de la aceştia diverse bunuri şi servicii, printre care card de combustibil, cazări la pensiuni, telefoane mobile, dar şi bani pentru a participa la o nuntă în familie, se arată în documentele anchetatorilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.