Primăria Cluj Napoca a transformat o zonă de locuit reglementată L2 (case de locuit individuale) cu una reglementată Centru de Cartier, în care se pot edifica blocuri. Toate aceste transformări au fost făcute pentru ca o mână de constructori să poate ridica blocuri de 6 etaje pe strada Tăietura Turcului. Cea mai recentă investiție îi aparține lui Sorin Iconar, un constructor care a săpat în baza unui versant o groapă de șantier de aproape 20 de metri. Locuitorii din zonă au atras atenția instituțiilor despre cum s-a transformat, peste noapte, regimul de construcție al zonei în care locuiesc.

 

Opt familii din Cluj Napoca care locuiesc pe strada Tăietura Turcului au încercat să își explice cum au reușit niște constructori să edifice în zonă blocuri cu 6 etaje, în situația în care zona este reglementată de regimul L2 (Subzona locuințelor situate pe versanți slab construiți, cu regim de construire izolat, având înălțimea maximă P +  mansardă). Cu siguranță, o anchetă a procurorilor la direcția de urbanism a primăriei clujene ar găsi o serie de răspunsuri.

Mai mult, constructorul Sorin Iconar edifică blocurile fără nicio problemă în situația în care vecinii au cerut municipalității să nu emită autorizația de construcție pentru că nu s-au respectat o serie de normative urbane.

”Să aveți în vedere faptul că imobilul situat administrativ în Cluj Napoca str Tăietura Turcului nr 13-15-17 este amplasat din punct de vedere urbanistic în zona L2 și nu în zona CC. În imediata apropiere a proprietăților noastre pe strada Tăietura Turcului nr 13-15-17 au demarat lucrările în vederea unei construcții prin demolarea a două imobile și excavarea unei cantități foarte mari de pământ. Deși legea prevede obligativitatea amplasării unui panou cu indicator cu beneficiarul lucrării, executantul, etc, acesta lipsind cu desăvârșire. Presupunem că această construcție se edifică fără autorizație. După amploarea lucrărilor ce se desfăsoară presupunem că, deși este o zonă de case, în acest amplasament a început  construcția unui bloc cu 2S+P+3E+1E profitând fie de o confuzie fie de un certificat de urbanism sau o autorizație de construcție emisă ilegal. În condițiile în care nici unuia dintre noi nu ni s-a cerut acordul în formă autentică pentru edificarea acestui bloc în apropierea imobilelor noastre, în condițiile în care acesta nu respectă limitările prevăzute în zona L2 în care ne aflăm, nu avem cunoștință de existența unui PUZ care să modifice categoria zonei de urbanism”, arată o petiție trimisă de aproape 10 familii de clujeni care locuiesc în vecinătatea viitoarelor blocuri de pe Tăietura Turcului.

 

Alba neagra cu zonele urbanistice ale Clujului

Adresa respectivă a fost trimisă Prefecturii Cluj, municipalității și Inspectoratului de Stat în Construcții Cluj. Instituțiile care ar fi trebuit să se implice în rezolvarea misterului despre schimbarea, peste noapte, a încadrării urbanistice a unei zone din oraș au răspuns, pe de o parte, că zona este centru de cartier, iar pe de alta că blocurile nu au autorizație de construcție.

Municipalitatea a răspuns, negru pe alb, că zona Tăietura Turcului este reglementată de normativele unui centru de cartier, chiar dacă pe harta urbanistică a orașului, zona este reglementată de L2.

Pe de altă parte, Inspectoratul de Stat în Construcții Cluj spune că blocurile lui Iconar se construiesc fără autorizație. ”La data efectuării controlului de către inspectorii IJC Cluj s-au constat următoarele: realizarea unei săpături generale la adresa Tăietura Turcului nr 13-15-17 în lipsa unei autorizații de construire. Procedurile de intrare în legalitate dispuse în urma controlului efectuat de către Primăria Municipiului Cluj Napoca erau demarate, autoritatea administrației publice competente urmând a lua o decizie în conformitate cu prevederile Legii 50/1991. În urma controlului s-a întocmit un Proces Verbal de Control în Execuție prin care s-a dispus restricționarea accesului în incinta de la adresa mai sus menționată și expertizarea tehnică a lucrărilor executate. Modul de îndeplinire a măsurilor dispuse va fi urmărit de IJC Cluj. Totodată, pentru faptele constatate s-a întocmit un Proces Verbal de Constatare și Sancționare a Contravențiilor executantului, prin care a fost amendat contravenționale”, arată răspunsul celor de la Inspectoratului de Stat în Construcții Cluj, emis la sfârșitul lunii ianuarie.

 

Autorizaţie plătită şi reînnoită

În mod ciudat, unul dintre numerele de telefon care apare în dreptul datelor de contact ale firmei Salou Invest aparține unei angajate într-o funcție de conducere a firmei Transilvania Construcții. ”Îmi pare rău, acesta este numărul meu de telefon, ați sunat la Transilvania Construcții. Nu vă pot spune ce legături avem cu firma pe care o căutați dumneavoastră”, a declarat telefonic persoana contactată.

Pe de altă parte, Sorin Iconar a declarat că lucrurile sunt mai complicate vizavi de edificarea imobilului respectiv. “Există o autorizaţie emisă încă din 2008. Lucrurile sunt un pic mai complicate pentru că eu am plătit autorizaţia de construcţie şi dacă nu era posibil să se construiască nu mai puteam plăti. Eu am primit hârtiile de la ei, însă există o reînnoire a autorizaţiei acolo”, a declarat Sorin Iconar.

 

A băut cu “ucigaşul din Porsche”

Sorin Iconar a fost martor în procesul penal în urma căruia afaceristul clujeanul Gabriel Hilote care a ucis într-un accident rutier o familie întreagă. Înainte de a provoca accidentul, Hilote a consumat alcool împreună cu Sorin Iconar. Iniţial,Iconar a declarat în faţa procurorilor care au anchetat circumstanţele producerii accidentului că, în ziua accidentului, nu l-ar fi văzut pe Hilote consumând băuturi alcoolice. Însă, în fața judecătorului, Iconar a recunoscut că i-a minţit pe procurori, spunând că i-a fost frică să nu își piardă locul de muncă. „Am fost întrebat de procurori, dar nu le-am spus aceste detalii legate de băutură pentru că eu am fost subordonatul lui Gabriel Hilote şi mi-a fost frică că aş putea rămâne fără loc de muncă, iar în perioada respectivă soţia mea era însărcinată”, a declarat Iconar. El a mai adăugat că, împreună cu Hilote, a băut whiskey. „Pe 19 octombrie 2009 (data accidentului – n.r.) m-am întâlnit cu Hilote şi am văzut că a consumat două pahare cu vin roşu. Venisem să mă întâlnesc cu el pe la 16.30 şi adusesem un platou cu mâncare şi o sticlă de whiskey Chivas, din care am băut împreună în jur de 150 de mililitri fiecare. După aceea am plecat de la biroul lui Hilote în jurul orei 17.20, iar el a rămas acolo”, declarat martorul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.