Tribunalul Cluj a decis miercuri, după mai multe amânări succesive ale pronunţării, să îl condamne pe Marius Alexandru Mecea, poliţist dejean şi instructor auto pentru o firmă privată, la un an de închisoare cu suspendare, şi la plata unei amenzi penale. Acesta a fost găsit vinovat de acuzaţiile de trafic de influenţă, complicitate la luare de mită şi fals în înscrisuri. Patronul şcolii de şoferi, Marius Claudiu Ghiran, a fost condamnat, de instanţă la un an şi jumătate de închisoare pentru luare de mită, trafic de influenţă şi fals în înscrisuri. Mecea a fost acuzat de procurori că l-a ajutat în mod ilicit pe Ghiran să înscrie la examenul auto elevi de la şcoala de şoferi, fără respectarea termenelor legale, şi prin urgentarea instrucţiei acestora în afara perioadei permise de actele normative în vigoare.

 

Soluţia instanţei clujene pe scurt: ”Condamnă pe inculpatul Ghiran Marius Claudiu, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. (…) Condamnă pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. (…) pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată la pedeapsa de 10.000 lei amendă penală. În baza art. 33 lit. a rap. la art. 34 lit. e din Codul penal contopeşte pedepsele de mai sus şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea a închisorii de 1 an şi 6 luni la care adaugă pedeapsa de 10.000 lei amendă penală. (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de mai sus pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

 

Un an de închisoare cu suspendare 

(…) Condamnă pe inculpatul Mecea Alexandru Marius, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită la pedeapsa de 8 luni închisoare. (…) Condamnă pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă la pedeapsa de 1 an închisoare. (…) pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată la pedeapsa de 500 lei amendă penală. În baza art. 33 lit. a rap. la art. 34 lit. e din Codul penal contopeşte pedepsele de mai sus şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea a închisorii de 1 an la care adaugă pedeapsa de 500 lei amendă penală. (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de mai sus pe durata unui termen de încercare de 3 ani”.

În aceeaşi sentinţă, instanţa a decis confiscarea sumelor de 500 lei şi 100 euro primite de la martora Ş.O. de către Ghiran, precum şi restituirea către organele de urmărire penală a sumelor cheltuite de agentul sub acoperire cu şcoala de şoferi a acestuia. De asemenea, magistratul a decis să dispună anulare în parte a fişelor de şcolarizare pentru 20 de persoane care au frecventat cursurile şcolii Ghiran Auto Moto şi actele false pe care le-a folosit agentul sub acoperire.

În 2008, DNA – serviciul Teritorial Cluj s-a sesizat din oficiu în legătură cu faptul că Mecea Alexandru Marius, poliţist în cadrul Poliţiei Municipiului Dej, care lucra ca instructor la SC Ghiran Auto Moto Dej şi SC Moto Ghiran SRL Gherla, pretindea de la anumiţi cursanţi sume de bani cuprinse între 50 şi 100 de euro pentru a-i ajuta să promoveze examenul pentru obţinerea permisului de conducător auto, fără ca solicitanţii să aibă cunoştinţele teoretice şi practice necesare. În opinia procurorilor DNA, un factor agravant pentru cauză este că în felul acesta s-a creat un real pericol social pentru siguranţa publică prin atestarea ca şoferi auto a unor persoane nepregătite corespunzător.

 

”Am 20 de ani de experienţă, în care am fost fără pată”

De pe pagina de internet a şcolii de şoferi Ghiran Auto Moto aflăm că ”Marius Mecea este un instructor deosebit de capabil şi pune mult suflet în tot ceea ce face” şi că are ”rezultate de nota 10 în pregătirea cursanţilor”. Acesta a apărut până acum în presa dejeană pentru fapte pozitive, cum ar fi celebra intervenţie de ajutorare a unei fete, pentru care a fost şi decorat.

Poliţistul Marius Mecea de la Poliţia Municipiului Dej a devenit celebru după ce a sărit în apele îngheţate ale Someşului în noaptea de Anul Nou 2012 pentru a salva de la înec o tânără de 18 ani, fiind ulterior decorat de primărie şi a primit o recompensă de 2.000 de lei. În urmă cu câţiva ani, Marius Mecea a mai salvat un om care îşi dăduse foc.

În declaraţiile finale ale inculpaţilor în faţa instanţei, fostul agent de la Poliţia Municipală Dej a spus că nu se face vinovat de niciuna din acuzaţiile care i s-au adus, iar în ceea ce priveşte acuzaţia de fals în acte, acesta a precizat că nu a întocmit nicio fişă de şcolarizare, ci numai a atestat în acestea că s-au făcut orele. ”Nu ştiam ce date sunt acolo. Am lucrat câte două şedinţe, nu e o infracţiune, e cel mult contravenţie”, a precizat acesta.

”În legătură cu luarea de mită, trebuie să spun că eu nu am fost de faţă atunci când elevii au plătit vreo sumă de bani domnului Ghiran. Nu am avut nicio înţelegere cu elevii şi nu am cerut acestora bani. E adevărat că am acceptat la un moment dat o sumă de bani pentru că am lucrat opt ore în acea zi, şi persoana a insistat în mod repetat, dar i-am acceptat neştiind dacă voi fi plătit pentru orele suplimentare

Am 20 de ani de experienţă, în care am fost fără pată şi ştiu ce înseamnă o faptă penală. Regret că am ajuns în această situaţie numai pentru că aşa s-a considerat mai uşor de către unele persoane. Se vede clar că nicio persoană din dosar nu face referire la numele meu”,a spus poliţistul judecătorului.

 

Agent sub acoperire pentru a demonstra faptele

Pentru a-l prinde pe Mecea şi pe complicele său, Marius Ghiran, procurorii DNA au organizat o acţiune sub acoperire a unui investigator, care a folosit numele de cod Lazăr Paul. Acesta s-a înscris la una dintre şcolile lui Ghiran şi a aranjat ca în schimbul unei sute de euro ”pentru comandant” să obţină programarea la examenul practic în condiţiile în care înscrierea la şcoală se făcuse cu numai câteva zile înainte. De asemenea, a obţinut promisiunea că va promova proba practică contra  unei sume de bani , prin intervenţia lui Mecea la colegii săi.

”Lazăr s-a înscris la şcoala teoretică pe 27 ianuarie 2012, iar pe 31 ianuarie era deja înscris la cursurile de pilotaj. Pe 9 februarie a susţinut examenul practic, fiind declarat admis, iar pe Certificatul de absolvire, perioada certificată de pregătire teoretică şi practică este 12.12.2011-06.02.2012. Pentru ca acest lucru să fie posibil, tot ceea ce a avut de făcut a fost să achite ”bonusul de urgenţă” lui Ghiran şi ”să pună 100 de euro pentru comandant” ca să fie devansat termenul probei pentru examenul practic”, arată procurorii DNA.

marius ghiran

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.