La o zi după ce Curtea Constituțională a României a declarat prevederile din Codul de procedură penală referitoare la controlul judiciar și la controlul judiciar pe cauțiune ca fiind neconstituționale, șefa DNA,  Laura Codruța Kovesi, i-a trimis o scrisoare ministrului Justiției Robert Cazanciuc, în care îi cerea să susțină emiterea unei Ordonanțe de Urgență în sensul în care prevederile noului Cod de procedură penală să corespundă cerințelor Curții Constituționale, pentru că e în pericol să îi dispară ”mușteriii”.

 

Dacă în prima fază, Ponta s-a opus și a declarat că modificările nu vor fi promovate de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă, ci printr-un proiect de lege, deoarece „este timp” şi există un acord politic din partea tuturor grupurilor parlamentare, în ședința din 10 decembrie 2014, Guvernul s-a conformat: a adoptat Ordonanța de Urgență solicitată de DNA.

 

CCR declară măsura controlului judiciar neconstituțională

Curtea Constituţională a României a declarat ca nefiind constituţionale normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate.

Potrivit unui comunicat al CCR, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.211-217 din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale, întrucât încalcă art.53 din Constituţie referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale cu raportare la libertatea individuală (art.23), la libera circulaţie (art.25) şi la viaţa intimă, familială şi privată (art.26).  Mai exact, CCR a decis ca acestea contravin Constituției României, având în vedere că dau posibilitatea organelor judiciare să dispună măsurile preventive ale controlului judiciar și ale controlului judiciar pe cauțiune pentru perioade nelimitate.

 

Panică la DNA

A doua zi după pronunțarea curții Constituționale, Laura Codruța Kovesi i-a solicitat, printr-o scrisoare, ministrului Justiției Robert Cazanciuc, sa susțină emiterea unei ordonanțe de urgență . Direcția Națională Anticorupție a cerut ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, emiterea unei ordonanțe de urgență pentru modificarea Codului de procedura penală în sensul cerut ce CCR, propunând ca măsura controlului judiciar să fie dispusă pentru 60 de zile şi prelungită succesiv pentru aceeaşi perioadă, dar nu mai mult de doi ani, solicitând ministrului Justiţiei să fie făcute aceste modificări legislative. DNA a arătat că sunt necesare modificări printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.

„Există riscul ca inculpați a căror libertate de mișcare a fost restrânsă de către judecătorul de drepturi și libertăți să părăsească teritoriul țării, îngreunând astfel desfășurarea procesului penal”, avertiza DNA în scrisoarea trimisă către ministrul Justiției.

 

Ponta se face că se burzuluiește la șefa DNA…

Cu toate acestea, premierul Victor Ponta declara marți că Guvernul va promova modificările legate de controlul judiciar, dar printr-un proiect de lege, nu ordonanţă de urgenţă, spunând că este o problemă a Parlamentului în ansamblu, nu doar a majorităţii. Ponta preciza că modificările nu vor fi promovate de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă, ci printr-un proiect de lege, deoarece „este timp” şi există un acord politic din partea tuturor grupurilor parlamentare.

„Nu cred că este o problemă a majorităţii parlamentare, cred că este o problemă a Parlamentului în ansamblu, pentru că acel articol a fost adoptat de către Parlament. Curtea Constituţională a solicitat modificarea, am discutat cu ministrul Justiţiei ca mâine să vină în Guvern cu modificarea, după care Parlamentul are timpul necesar în această sesiune să o şi adopte”, a spus Ponta.

 

…dar își reconsideră poziția

Miercuri, însă, înainte de şedinţa de Guvern, premierul s-a răzgândit și a anunţat că se va adopta o ordonanță de urgență, așa cum a cerut DNA în prealabil.

„Domnul ministru Cazanciuc a prezentat proiectul sub formă de ordonanță de urgență, ca să nu intrăm în vacanța parlamentară, privind modificarea Codului de procedură penală în urma deciziei CCR referitoare la controlul judiciar. O adoptăm astăzi, intră în vigoare și nu mai este niciun fel de problemă”, a declarat Victor Ponta.

În consecință, Ministerului Justiției a anunțat miercuri după-amiază, într-un comunicat, că Guvernul a adoptat, la propunerea sa, o ordonanță de urgență prin care se modifică prevederile noului Cod de procedură penală astfel încât măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune poate fi dispusă de procuror pentru o durată de 60 de zile.

 

Prevederile Ordonanței de Guvern

Actul normativ adoptat de Guvern prevede că în cursul urmăririi penale măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune poate fi dispusă de procuror pe o durată de cel mult 60 de zile.

De asemenea, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune poate fi prelungit de procuror, prin ordonanță, dacă se mențin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depășească 60 de zile. Inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța căreia i-ar reveni competența să judece cauza în fond.

În cursul urmăririi penale, durata măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauțiune nu poate să depășească 1 an dacă pedeapsa prevăzută de lege este amenda sau închisoarea de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, dacă pedeapsa prevăzută de lege este detențiunea pe viață sau închisoarea mai mare de 5 ani.

Totodată, în cursul etapei camerei preliminare și al fazei de judecată măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune, se poate dispune de către judecător pe o perioadă de cel mult 60 de zile, cu obligația judecătorului de a verifica periodic din oficiu, dar nu mai târziu de 60 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat menținerea măsurii controlului judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune sau dacă au apărut temeiuri noi, care să justifice luarea acestei măsuri.

În cursul judecății în primă instanță, durata totală a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune nu poate depăși un termen rezonabil și, în toate cazurile, nu poate depăși 5 ani.

Toate măsurile de control judiciar aflate în executare vor fi menţinute, iar în cel mult 60 de zile vor fi verificate din oficiu, urmând să se stabilească dacă vor fi prelungite sau revocate, potrivit Ordonanţei de Urgenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.