Anul trecut două persoane oficiale ale Clujului au fost declarate, în instanță, ca fiind în stare de incompatibilitate ca urmare a unui conflict de interese. Este vorba despre deputatul clujean PNL Steluța Gustica Cătăniciu și fostul viceprimar al municipiului, Gheorghe Șurubaru. Amândoi au pierdut procesul la Curtea de Apel Cluj și au înaintat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Nici până azi niciuna dintre cauze nu a ajuns să primească un termen de judecată, deși dosarul lui Gheorghe Șurubaru are un an împlinit de când a fost înregistrat la Înalta Curte, iar cel al Steluței Cătăniciu împlinește anul în martie 2015.
În luna martie a anului 2012, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au anunţat că Steluţa Cătăniciu s-a aflat în situaţie de incompatibilitate pe vremea când ocupa funcţia de consilier local clujean şi, în acelaşi timp, a reprezentat în instanţă o societate comercială pentru care şi-a exprimat votul de membru al CL din cadrul municipalităţii clujene. Termenele lungi care se stabilesc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt în favoarea lui Cătăniciu, care se poate astfel odihni în funcţia de deputat.
Conflictul de interese
În raportul întocmit de inspectorii ANI se arata că Steluţa Cătăniciu a încălcat regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă atunci când,în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu al Societăţii Cooperativa Optica Meşteşugărească Foto Optica. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 05.05.2009, Steluţa Cătăniciu a încheiat cu societatea respectivă un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor sale în litigiul pe care îl avea cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.
Pe18 iunie 2008, a fost validat mandatul de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Steluței Cătăniciu, pentru perioada 2008-2012. În acelaşi timp, ea a reprezentat în instanţă interesele Societăţii Cooperativa Optica Meşteşugărească Foto Optica în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, fapt confirmat de contractele de asistenţă juridică încheiate la data de 22.04.2008, respectiv, 05.05.2009. Pentru contractele încheiate, doamna consilier a încasat 8.000 de lei. Părți în litigiu au fost Societatea Cooperativa Meşteşugărească Foto Optica, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Comisia de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj.
“În perioada 27.06.2008 – 04.11.2008, Cătăniciu Steluţa Gustica a deţinut calitatea de membru al Comisiei de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii, comisie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj. Cătăniciu Steluţa Gustica, deși avea un interes patrimonial personal în problema supusă dezbaterilor, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a Societăţii Cooperativa Optica Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca”, se precizează prin raportul inspectorilor ANI.
Potrivit prevederilor art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii, aceștia fiind obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă.
Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective, au mai precizat inspectorii ANI.
Strict secret
În timpul procesului, la solicitarea Steluţei Cătăniciu, procesul şi-a închis uşile pentru public. Cătăniciu îşi motiva cererea atunci prin aceea că în presă au apărut articole referitoare la dosarul în cauză, care tratau subiectul fără ca autorii să aibă înţelegerea juridică necesară. Deşi un astfel de argument nu justifică, conform legii 544/2001, sau a Ghidul Consiliului Superior al Magistraturii, cele care reglementează relaţia justiţiei cu presa, declararea nepublică a unui proces, solicitarea Steluţei Cătăniciu a fost acceptată, iar procesul s-a judecat în secret.
Pe 30 decembrie 2013, instanța Curții de Apel a respins acţiunea formulată de Cătăniciu Steluța Gustica împotriva Agenției Naționale de Integritate, declarând astfel corect verdictul de incompatibilitate stabilit de inspectorii ANI. Hotărârea nefiind definitivă, a fost atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție. În cazul în care acestă instanță va menține hotărârea Curții de Apel Cluj, Steluța Cătăniciu va pierde calitatea de parlamentar.
Viceprimar incompatibil
Gheorghe Șurubaru, fost viceprimar al municipiului Cluj-Napoca a fost declarat incompatibil de magistratul Monica Diaconescu de la Curtea de Apel Cluj.
„Respinge cererea formulată de reclamantul ŞG, în contradictoriu cu pârâta ANI. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune sub sancţiunea anulării, la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din 24.10.2013.” , se arată în Hotărârea Curții de Apel Cluj.
Conform comunicatului de presă remis pe 12 august, Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în care s-a aflat viceprimarul Clujului, Gheorghe Şurubaru, în perioada 22 iunie 2010 – 30 mai 2013, când a deţinut, simultan, funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca şi calitatea de administrator al SC Euro Divers SRL Reprezentantul apărării susţine că culpa de a nu fi înregistrat cererea de renunţare la Registrul Comerţului revine Societăţii Euro Divers SRL. Încă înainte de comunicarea ANI, constatarea stării de incompatibilitate a fost stabilită printr-un ordin al prefectului, care a cerut eliberarea din funcţie a viceprimarului Gheorghe Şurubaru, ca urmare a situaţiei de incompatibilitate care reieşea din datele oferite de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, care confirmau calitatea de administrator la S.C. Euro Divers S.R.L. Şurubaru şi-a dat demisia din funcţie, dar la câteva minute a fost ales din nou viceprimar de către majoritatea PDL-UDMR din Consiliul Local.
Ulterior, ANI a constatat starea de incompatibilitate ce reieşea din deţinerea simultană a funcţiei de viceprimar al municipiului Club-Napoca şi cea de administrator la S.C. Euro Divers SRL. De asemenea, întrucât Şurubaru a omis menţionarea în declaraţiile de interese depuse în luna iulie 2012 a calităţilor deţinute în cadrul S.C. Euro Divers S.R.L., ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de dispoziţiile art. 292 din Codul Penal al României.
Liber la incalcarea legii. Sentinta Curtii de apel ar trebui aplicata pana ce Înalta Curte de Casație și Justiție da o solutie.