Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul consilierului județean PDL, Racolța Steluța Carmen. Mai precis, Racolța Steluța Carmen, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de consilier județean, întrucât societatea comercială RSC Consulting, la care aceasta deține calitatea de asociat și funcția de administrator, a încheiat patru contracte de formare profesională în valoare totală de 32.400 lei, cu instituții sau regii autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea Consiliului Județean Cluj ori cu societățile comerciale înființate de consiliul județean, încălcând, astfel, dispozițiile Legii nr. 161/2003 privind prevenirea și sancționarea corupției.

 

Gazeta de Cluj a sesizat starea de incompatibilitate încă la începutul acestui an, când, în articolul <<Consilierul Steluţa Racolţa şi-a dat “o şansă pentru viitorul tău”>> se arăta că pe lângă mandatul de consilier al administraţiei clujene, Racolţa face parte din staff-ul AJOFM, este preşedinte al unei asociaţii patronale, reprezentant al asociaţiei în Ministerul Muncii şi… patroană! ”Patroana Racolţa, fără să aibă legătură cu consilierul judeţean şi reprezentantul Agenţiei Judeţene a Forţei de Muncă Cluj, a câştigat câteva finanţări europene cu proiecte pe piaţa forţei de muncă”, se preciza în articolul citat.  Astfel, Consilierul judeţean Steluţa Racolţa a derulat prin societatea RSC Consulting programe cu fonduri europene (Proiectul finanţat de Uniunea europeană – 2009, “Capital uman – Resursa dezvoltării economiei”, – Proiect finanţat din fondul social european prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “O şansă pentru viitorul tău” şi EMC – Educaţia medicală continuă 2010 – 2012).

 

Articolul incriminant

Conform inspectorilor ANI, consilierul Racolța Steluța Carmen a încălcat art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia ”consilierii județeni care au funcția de (…) administrator (…) precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat (…) nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective”.

 

Punct de vedere personal

În comunicatul ANI se arată că Steluța Carmen Racolța  a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. În schimb, Racolța a declarat pentru Gazeta de Cluj că a aflat doar din presă despre comunicatul ANI referitor la starea de incompatibilitate în care instituția de control spune că se află.

 

”ANI ar fi trebuit să mă anunțe pe mine despre faptul că ei consideră că aș fi în stare de incompatibilitate, dar eu am aflat acest lucru din presă. Inspectorii m-au sunat în luna aprilie, când mi-au cerut punctul de vedere, iar eu le-am trimis toate contractele pentru formare profesională.  Este ciudat că ei au ajuns la o concluzie abia acum”, spune Steluța Racolța. În legătură cu existența unei sări de incompatibilitatea, consilierul PDL arată că în 2009 a organizat anumite cursuri de formare profesională pentru manageri de proiect, dar că acestea nu intră sub incidența Legii 161/2003. Contractele la care ANI face referire nu apar în declarațiile de interese la consilierului PDL, deoarece sunt aferente anului 2009, iar legea referitoare la Declarațiile de interese a apărut în 2010.

 

Incompatibili ai Clujului

Steluța Cătăniciu, deputat PNL

În luna martie a anului trecut, inspectorii Agenției Naționale de Integritate au anunțat că deputatul clujean liberal Steluța Cătăniciu s-a aflat într-o situație de incompatibilitate pe vremea când ocupa funcția de consilier local clujean și, în același timp, a reprezentat în instanță o societate comercială pentru care și-a exprimat votul de membru al Consiliului Local din cadrul municipalității clujene. Pe 30 decembrie 2013, instanța Curții de Apel a respins acţiunea formulată de  Cătăniciu Steluța Gustica  împotriva  Agenției Naționale de Integritate. Hotărârea nu este definitivă și a fost atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție. În cazul în care această instanță menține hotărârea Curții de Apel Cluj, Steluța Cătăniciu va pierde calitatea de parlamentar.

 

Gheorghe Șurubaru, viceprimar

Curtea de Apel Cluj a respins cererea formulată de reclamantul Gheorghe Şurubaru în dosarul Şurubaru vs. ANI cu pârâta ANI, confirmând că viceprimarul s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2010 – 30 mai 2013, când a deţinut, simultan, funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca şi calitatea de administrator al SC Euro Divers SRL. Încă înainte de comunicarea ANI, constatarea stării de incompatibilitate a fost stabilită printr-un ordin al prefectului, care a cerut eliberarea din funcţie a viceprimarului Gheorghe Şurubaru, ca urmare a situaţiei de incompatibilitate care reieşea din  datele oferite de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, care confirmau calitatea de administrator la S.C. Euro Divers S.R.L. Şurubaru şi-a dat demisia din funcţie, dar la câteva minute a fost ales din nou viceprimar de către majoritatea PDL-UDMR din Consiliul Local. Cererea de recurs este deja înregistrată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Un precedent valoros: Conflict de interese pedepsit de Înalta Curte

În sfârșit un caz în care o instanță a pedepsit prin închisoare un caz de conflict de interese: în septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care l-au acuzat de conflict de interese. Mate Andras a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare în dosarul în care este acuzat că şi-a angajat soţia la Parlament, iar aceasta a obţinut astfel venituri de 5.508 lei. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus ca deputatului să îi fie suspendată pedeapsa pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni, care se va socoti de la data rămânerii definitive a hotărârii. De asemenea, potrivit deciziei instanţei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi. Hotărârea de săptămâna trecută a ICCJ nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.