Magistraţii Valentin Horia Şelaru, Francisca Vasile şi Ilie Iulian Dragomir de la Curtea Supremă i-au condamnat pe liberalul Sabin Ilieşi şi Bătrâncea Ioan, profesor universitar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au venit la aproape un an de la condamnarea propriu-zisă, iar noi vă prezentăm în exclusivitate fragmente din aceasta.

 

În actul de acuzare se arată că inculpatul Ilieşi Sabin nu îndeplinea unul din criteriile de evaluare pentru conferirea titlului de conferenţiar universitar, în concret, „criteriul 2 – activitatea de cercetare, în conformitate cu Ordinul nr.5099/03.10.2005 al Ministerului Educaţiei şi Cercetării (modificat prin Ordinul nr.3548/06.04.2006).

Potrivit acestor dispoziţii legale, criteriul 2 se evaluează prin proiecte de cercetare –dezvoltare – inovare obţinute prin competiţie pe bază de contract/grant, în ţară/străinătate, ca membru în echipa de cercetare sau ca director de proiect, cu referire distinctă la realizările din ultimii cinci ani. Standardul minim este un grant/contract de cercetare obţinut în ultimii cinci ani, prin competiţie, ca director de proiect.

Întrucât nu îndeplinea această condiţie, la data de 06.06.2007, inculpatul Ilieşi Sabin a apelat la sprijinul inculpatului Bătrâncea Ioan, profesor universitar doctor la Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca – Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, care preda cursuri şi la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Inculpatul Bătrâncea Ioan s-a oferit să-l ajute pe inculpatul Ilieşi Sabin în vedere întocmirii unor documente false din care să rezulte că acesta ar fi câştigat un concurs de grant multianual de tip A.

 

Proces-verbal redactat în fals

În actul de acuzare se arată că după consultarea cu inculpatul Ilieşi Sabin din data de 06.06.2007, dată la care acesta i-a transmis numele cadrelor didactice ce urmau să fie trecute ca „membri” ai Comisiei de concurs şi al cadrelor didactice care ar fi participat la concurs, inculpatul Bătrâncea Ioan a redactat în fals un proces-verbal de validare a concursului de granturi ce este înregistrat la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” sub nr. 2220/03 mai 2007. De asemenea, inculpatul Bătrâncea Ioan a redactat tot în fals un înscris intitulat „Sinteza rezultatului concursului de granturi multianuale desfăşurat în perioada 1-30.04.2007”, act care s-a înregistrat la Universitate sub nr. 2261/07.05.2007. Anterior falsificării celor două documente mai sus menţionate s-a încheiat între SC”Tehton”SA Bistriţa şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, un „contract de finanţare pentru proiecte multianuale de cercetare ştiinţifică finanţate din resurse private”, ce a fost înregistrat sub nr. 780/16.05.2007. Directorul de proiect era inculpatul Ilieşi Sabin iar tema proiectului este aceeaşi cu cea trecută în procesul-verbal de validare a concursului de granturi, valoarea contractului fiind 9.825 lei. La data de 12.07.2007 Comisia de Finanţe şi Contabilitate din cadrul CNATDCU a propus confirmarea titlului didactic de conferenţiar universitar pentru inculpatul Ilieşi Sabin. Ulterior, la data de 02.08.2007, prin Ordinul înregistrat sub nr.1643/02.08.2007, Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului a acordat titlu de conferenţiar Universitar inculpatului Ilieşi Sabin. În actul de sesizare se arată că toate documentele ce consemnează aşa zisa derulare a concursului de granturi precum şi cele care au legătură cu acestea, au fost falsificate, ele regăsindu-se în evidenţele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad sau ale Facultăţii de Ştiinţe Economice.

În urma înaintării de către Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării a copiei după dosarul depus de inculpatul Ilieşi Sabin pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar, au mai fost identificate două exemplare ale documentelor falsificate menţionate mai sus, care apar ca fiind înregistrate la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, însă sub alte numere.

 

Înscrisuri lipsă

Pe exemplarul „procesului-verbal de validare a concursului de granturi” care a fost identificat la dosarul de conferenţiar al inculpatului Ilieşi Sabin apare ca număr de înregistrare al documentului în registrul de intrări-ieşiri al Universităţii, nr. 421/03.05.2007, iar pe exemplarul „Sinteza rezultatului concursului de granturi multianuale desfăşurat în perioada 1-30.04.2007”, identificat la acelaşi dosar, apare ca număr de înregistrare al documentului în acelaşi registrul nr. 475/07.05.2007.

Se arată în actul de acuzare că atât exemplarul de „proces – verbal” aflat la dosarul pentru obţinerea titlului de conferenţiar cât şi cel identificat în arhiva Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad au fost semnate de către „membrii” Comisiei de selecţie a granturilor, respectiv de inculpatul Dumescu Florin, conferenţiar universitar doctor, în calitate de preşedinte şi membrii Burtică Marin, profesor universitar doctor şi Vit Dorel, conferenţiar universitar doctor. Cele două exemplare ale documentelor falsificate intitulate „Sinteza rezultatului concursului de granturi multianuale desfăşurat în perioada 1-30.04.2007” au fost semnate doar de inculpatul Dumescu Florin.

În „Procesul-verbal de validare a concursului de granturi” se menţionează că, comisia de selectare a granturilor, numită prin Ordinul Rectorului nr.250/01.03.2007 „ a analizat şi evaluat prin punctaje conform metodologiei CNCSIS, granturile multianuale de tip A, care au participat la concurs”. Prin adresa nr. 2329/04.05.2009, Universitatea de „Vasile Goldiş” din Arad, a consemnat că, în ceea ce priveşte „Ordinul Rectorului nr. 250/01.03.2007”, acesta nu este înregistrat la Universitate şi că, conform procesului-verbal nr.2261/29.04.2009 al Consiliului Facultăţii de Ştiinţe Economice, un astfel de înscris nu se găseşte nici la Facultate.

 

Motivele recursului

”Împotriva deciziei penale nr.230/A din 19 noiembrie 2013 pronunţată de Curtea de Apel Cluj, Secţia Penală şi de Minori, au formulat recurs inculpaţii Moga Corina, Burtică Marin, Dumescu Florin, Vit Dorel, Bătrâncea Ioan, Moga Alina şi Ilieşi Sabin. În susţinerea recursului, inculpaţii Burtică Marin, Vit Dorel şi Dumescu Florin au invocat dispoziţiile art.3859 pct.12 şi pct.172 Cod procedură penală anterior, însă au solicitat o reapreciere a probatorului administrat care să conducă la schimbarea situaţiei de fapt şi, implicit, la neîntrunirea elementelor constitutive ale infracţiunilor reţinute în sarcina acestora.

Inculpatul Bătrâncea Ioan a invocat dispoziţiile art.3859 pct.12 Cod procedură penală solicitând admiterea recursului, casarea sentinţei penale nr.71/F din 09.04.2014 a Tribunalului Bistriţa Năsăud şi a deciziei penale nr.230/A din 19.11.2013 a Curţii de Apel Cluj, reaprecierea întreh probatorului şi achitarea sa pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale întrucât lipseşte un element constitutiv al infracţiunii. Inculpata Moga Alina a solicitat ca, în temeiul art.3859 pct.12 şi pct.172 Cod procedură penală, să se dispună admiterea recursului, casarea hotărârii atacate şi achitarea sa, considerând că din probele aflate la dosarul cauzei rezultă în mod indubitabil că elementele constitutive ale infracţiunii reţinute în sarcina sa nu sunt îndeplinite.

Inculpata Moga Corina a solicitat admiterea recursului, casarea deciziei Curţii de Apel Cluj şi achitarea sa, după reexaminarea probatorului. Inculpatul Ilieşi Sabin, a depus motivele de recurs la data de 29.05.2014, după primul termen de judecată ce a avut loc la data de 23.04.2014, solicitând în temeiul art.3859 pct.12 şi pct.172 Cod procedură penală admiterea recursului, casarea hotărârii recurate şi rejudecarea cauzei pronunţând achitarea sa întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care a fost condamnat”, se arată în motivarea magistraţilor de la ICCJ.

sabin iliesi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.