La începutul lunii iulie, Primăria Cluj-Napoca a licitat lucrările rămase de executat la Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC). Ofertele, pentru care termenul de depunere a fost 19 august, au venit din partea a cinci firme, majoritatea giganţi ai construcţiilor din Cluj. Este vorba despre ACI, TCI Contractor General, Construct Perom şi Decorint, Electroplus şi Victor Construct. Contractul este estimat la 38,4 milioane de lei, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

 

Proiectul finanţat din fonduri europene a fost iniţial câştigat de compania Valve International SRL. Contractul a fost reziliat pe 25 mai, la un an după ce firma a intrat în insolvenţă, deşi s-a angajat să termine lucrările. Asocierea Valve International – RDV Construct / White Star International – Team Net Engineering a acceptat până la urmă rezilierea contractului cu administraţia locală.

La mijlocul lunii martie 2013, societatea Valve Internaţional SRL şi-a cerut insolvenţa pe rolul Tribunalului Brăila, iar un judecător specializat a admis cererea. Reprezentanţii firmei Valve Internaţional au motivat decizia de a intra în insolvenţă, prin procedură de reorganizare, prin faptul că au intrat în incapacitate temporară de plată, din cauza faptului că alte firme sau instituţii de stat care aveau de plătit pentru lucrările de efectuate întârzie cu efectuarea plăţilor.

Ulterior, Valve Internaţional a informat Primăria Cluj-Napoca despre intenţia de a continua lucrările la Centrul de Industrii Creative şi IT. Potrivit unor reprezentanţi ai Primăriei Cluj-Napoca, instituţia a plătit în avans un procent de 20 la sută din totalul preţului de 52 de milioane de lei pentru Centrul Regional de Excelenţă de Industrii Creative şi IT. Şeful de proiect spunea atunci că lucrările erau efectuate în proporţie de 25 de procente şi că vor continua colaborarea cu societatea desemnată prin concurs de proiecte.

 

Nu se dau înapoi nici de la 40 de milioane de lei

Centrul Regional pentru Industrii Creative din cartierul LOMB mai trebuie realizat în proporţie de 40%, iar suma de aproape 40 de milioane de lei nu a fost ignorată de mai marii construcţiilor din Cluj. Astfel, după ce comisia de licitaţie a Primăriei Cluj-Napoca a deschis ofertele depuse pentru contractul de continuare a lucrărilor la obiectivul cunoscut drept “Buftea de Cluj”, în cursa pentru proiectul co-finanţat din fonduri europene şi fonduri publice au intrat cinci firme şi asocieri.

Primii dintre aceştia ar fi compania ACI Cluj SA, controlată de mai mulţi oameni de afaceri clujeni ”cu greutate”. Compania a realizat lucrări de anvergură, printre care stadionul Cluj Arena, reabilitarea Parcului Iuliu Haţieganu sau TETAROM.

ACI Cluj este controlată de Horia Ciorcilă, şeful Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, fraţii Dorin şi Ioan Aşchilean, precum şi Dorel Goia, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania. De asemenea, din cadrul acestei firme face parte şi Gicu Gânscă, unul dintre “motivele” pentru care piaţa bursieră Rasdaq a fost declarată de judecătorii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene ca fiind nereglementată.

 

Firmele de acasă, cel mai bine cotate

O altă firmă clujeană care vrea la Buftea este TCI Contractor General SA, care s-a asociat cu SC Castrum Corporation SRL Satu Mare. TCI Contractor General din Cluj-Napoca este controlată de oamenii de afaceri Horea Bucşa, Ştefan Oltean şi Daniela Borşa. Aceasta mai lucrează la un proiect în LOMB, şi anume centrul TEAM, un proiect al administraţiei locale a municipiului Cluj-Napoca dedicat dezvoltării afacerilor din Cluj, în special pe partea de microproducţie.

Proiectul în valoare de 27 de milioane de lei, urmează să fie construit în zona Lomb, pe o suprafaţă de 10 hectare. Aici urmează să se edifice un mini-parc industrial cu o clădire de birouri şi cinci hale pentru microproducţie.

Tot anul trecut, TCI a semnat cu Primăria contractul pentru lucrările de reabilitare a căminului de vârstnici de pe strada St. O. Iosif. Investiţia în valoare de 5,4 milioane de lei a crescut capacitatea centrului cu 164 de locuri, fiind inaugurată în luna iulie.

 

Nicio licitaţie fără şmecherii contestaţiilor

O altă asociere care vrea să finalizeze CREIC este Decorint – Construct Perom SRL – Imsat Service Cluj SA. Liderul asocierii, SC Decorint SRL, este deţinută şi administrată de Konti Tibor Istvan, iar SC Construct Perom de către Claudiu Petruţ,

Dintre licitaţiile adjudecate de Construct Perom în ultima perioada enumerăm instituţiile publice care au acordat contracte societăţii: oraşul Sărmaşu, Judeţul Bistriţa-Năsăud, comuna Aghireşu, CNADNR, Bonţida, dar şi multe altele, mai aproape de casă. De exemplu, infrastructura din comuna Apahida este modernizata cu 3,84 milioane de lei, iar licitaţia a fost adjudecată societăţii Construct Perom.

La Primăria Floreşti, deşi s-a desemnat câştigătorul licitaţiei pentru modernizarea infrastructurii, prin programul “Modernizarea drumurilor prin asfaltare şi extinderea reţelei de canalizare”, Construct Perom, a contestat în instanţă autenticitatea şi credibilitatea licitaţiei, punând în pericol un contract pe fonduri europene.

 

Moldovenii joacă la două capete

Societatea din Botoşani SC Victor Construct SRL, care a intrat în horă la licitaţia Primăriei cu societăţile clujene, este controlată de omul de afaceri pedelist Victor Mihalachi.

Despre acesta Curentul scrie că ”în timp ce încasa la greu bănet de la Udrea şi PDL, Victor Mihalachi vărsa în partea ailaltă, cotiza de fapt la greu pentru PSD şi USL”. În topul banilor vărsaţi spre campania PSD în 2012, Victor Contruct e pe locul doi, cu 64.300 de lei. După cum se observă din documentele oficiale, firma Victor Construct din Botoşani figurează şi în topul persoanelor juridice care au contribuit financiar la campaniile derulate în 2012 de către USL, cu 170.000 de RON.

Publicaţia Pagina Întâi din Botoşani a radiografiat pe larg, în urmă cu doi ani, afacerile derulate de Victor Mihalachi, patron al FC Dorohoi, în zona Moldovei. Societăţile sale deţin recordul contractelor încheiate cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe, instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Ultimii pe lista candidaţilor pentru contractul Primăriei sunt cei din asocierea Electroplus SRL – SC Termoplast SRL – SC Dacia Faber SRL. Liderul asocierii, Electroplus SRL din Cluj-Napoca, este deţinută şi administrată de Horaţiu Dacian Laszlo. Societatea a fost interesată de un contract cu Primăria Floreşti pentru trecerea în subteran a cablurilor de pe  strada Avram Iancu DN1, unde este cuprinsă şi refacerea trotuarelor şi a sistemului de iluminat public cu stâlpi noi.

 

”Buftea de Cluj”

Proiectul vizează construirea unei clădiri cu patru corpuri diferite – trei niveluri de subsol, parter şi patru etaje şi 334 locuri de parcare, între care 125 vor fi amenajate la subsol şi urmează să înglobeze 26 de companii beneficiare, specializate în design, producţie cinema, editare, soft la comandă şi altele, cu peste 140 de angajaţi. De aceea proiectul a mai fost botezat „Hollywood de Cluj”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.