Rep.: Președintele PSD Cluj Remus Lăpușan a spus într-un interviu că Victor Ponta va fi votat în principal de femei. Dumneavoastră, ca o femeie din PSD credeți că viitorul președinte va fi votat mai mult de femei?
Poate fi o realitate dat fiind faptul că este un tânăr foarte drăguț, foarte deschis în comparație cu ceilalți candidați. O parte din colegele mele de la serviciu vorbeau de Iohannis și îl catalogau ca fiind un arogant. Asta este prima impresie pe care o face. Probabil că în momentul în care stai de vorbă cu domnia sa, aceasta este impresia. Eu sunt convinsă că și bărbații îl vor vota pe Victor Ponta pentru că trebuie să schimbăm ceva în România și să mergem mai departe cu ceea ce am început. Ne-a dat dovadă că de-a lungul timpului își îndreaptă atenția spre ultima localitate din mediu rural.
Rep.: Cum reușiți să îmbinați campania electorală, cu primăria, cu PSD-ul și cu familia?
Lucia Suciu: De multe ori am considerat că familia este cea care mă înțelege, ei fiind cei mai aproape de mine și am considerat ca fiind comuna Chinteni cea de-a doua familie a mea. Întotdeauna la nivelul familiei Chinteni am făcut politica comunității. În rest politica partidului le desfășurăm după orele de program și la sfârșitul săptămânii. Prin ceea ce facem zi de zi, prin realizare proiectelor la nivelul comunei, lumea te asociază automat și pe parte politică. Trebuie să recunoaștem că fără susținere politică nu reușești să rezolvi multe probleme.
Rep.: Am intrat în ultima parte a campaniei electorale și au apărut bannere că doar Ponta nu taie pensiile. Credeți că dacă Iohannis ar ajunge președinte ar tăia pensiile?
Lucia Suciu: Sunt convinsă și partidele care au fost la guvernare până acum ne-au demonstrat cu ce idei vin și ce dorințe au și as vrea să vă dau un singur exemplu: avem din timpul guvernării domnului Boc acele legi care ne interzic achiziționarea de mobilier. Acele legi care ne dau o cotă de benzină de 75 de litri. Sunt convinsă că aveți mașină și că vă puteți imagina cum poți asigura transportul funcționarilor de la Primărie către Trezorerie zi de zi. Cum mă deplasez în cele 8 sate aparținătoare comunei Chinteni cu cei 75 de litri de motorină pe lună. Sunt convinsă că Victor Ponta se gândește la marea majoritate a populației. Haideți să spunem, suntem partid de stânga, și vom găsi întotdeauna o soluție să aducă un venit spre marile proiecte, spre România din alte fonduri decât cele obținute prin tăierea pensiilor.
Rep.: Am observat că în ultimele săptămâni ați fost la Ministerul Dezvoltării Regionale ca să aduceți fonduri în Chinteni. Am auzit că urmează să depuneți și proiecte pe fonduri europene. Cum credeți că se va dezvolta comuna Chinteni în următorii ani?
Lucia Suciu: Pot să vă spun cum se va dezvolta comuna Chinteni până în anul 2030 dat fiind faptul că avem o strategie de dezvoltare până în acest an. Discutând de fonduri europene ne pregătim proiectele care urmează să le implementăm anul viitor, iar pe de altă parte avem deja proiecte aprobate pe fonduri europene. Unul dintre ele îl știți cu toții că l-am finalizat de curând este vorba despre drumul Pădureni-Feiurdeni și avem aprobat deja centrul de informare turistică. Săptămâna viitoare mă voi deplasa la Satu Mare pentru depunerea proiectelor. Sper să putem posta pe SEAP licitația noastră. Pe de cealaltă parte v-aș povesti și de proiectele de la nivelul Guvernului. Vrem să realizăm un pod care asigură trecerea locuitorilor spre cartierul de blocuri din Chinteni. A fost luat de viitură în 2010. În anul 2010 am avut o mulțime de comisii la fața locului care au constat că podul a fost luat de viitură. Comisiile erau stabilite prin ordinul prefectului județului Stamatian. Nu poate să spună că era ceva în neregulă știind cum se puneau problema atunci eu având o altă culoare politică. A fost emisă hotărâre de guvern pentru acest pod, iar în decembrie 2010 am fost anunțați în prag de sărbători că ne-au fost alocați banii. Dacă dumneavoastră i-ați văzut să știți că i-am văzut și eu. Am făcut rectificare bugetară în prag de Crăciun pentru ca ziua următoare să ni se spună că banii nu mai vin la Chinteni. Am încercat pe urmă să depun acest proiect la Guvern la Ministerul Dezvoltării, pe fondul de rezervă dat de guvern. Nu am reușit să obțin finanțarea și sunt convinsă că se datorează că nu am fost de aceeași culoare politică.
Rep.: Totuși de doi ani de zile este PSD la guvernare…
Lucia Suciu: De doi ani de zile noi am depus din nou proiectul. Ni s-au solicitat documente clare, mai multe expertize dat fiind faptul că nu era considerat o situație de urgență. Situație de urgență o considerăm trei-șase luni, nu doi ani de zile. Repet, acest pod trebuia refăcut în anul 2010, cel puțin 2011.
Rep.: Îmi spuneți că cei de la PDL v-au blocat proiectul intenționat?
Lucia Suciu: Absolut, ne-au blocat în totalitate proiectul. Am curiozitatea și l-am rugat pe domnul prefect Vușcan unde au ajuns banii care erau destinați acestui pod. În conturile primăriei nu au mai ajuns.
Rep.: Ați primit răspuns de la prefectul Vușcan?
Lucia Suciu: Încă nu. Am venit doar cu o cerere verbală, nu am făcut doar o adresă scrisă. Mă gândeam că e și curiozitatea altora pentru că a dirija banii într-o altă direcție se cheamă deturnare de fonduri. Am ajuns cu proiectul la Compania Națională de Investiții(CNI). După foarte multe verificări ni s-a adus la cunoștință că nu se încadrează dat fiind faptul că în acest moment la CNI se finanțează doar refacere, deci parte din podurile existente. În momentul în care am avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta la Cluj i-am solicitat sprijin pentru refacerea acestui pod și drept dovadă eu sper ca într-o săptămână și jumătate să tăiem panglica. Am făcut încredințare directă pentru că valoarea ne permite. Am făcut-o ieri unei firme care a dat dovadă de-a lungul timpului de bună credință. Se lucrează în trei schimburi și sunt convinsă că în termen de o săptămână și jumătate se va inaugura acest pod. Sper că ne ajută și cineva de sus cu vremea.
Rep.: În afara campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale se pregătește și o campanie electorală pentru Consiliul Județean Cluj. Cum credeți că ar trebui să arate un președinte de Consiliu Județean având în vedere că dumneavoastră cunoașteți administrația locală?
Lucia Suciu: Un președinte de Consiliu Județean ar trebui să se dedice în totalitate județului și nu propriilor interese. Ar trebui să fie extrem de multă seriozitate și să găsească o colaborare cu echipele din Consiliu Județean. Sunt mulți oameni de specialitate care au fost înlăturați datorită faptului că nu aveau o culoare politică. Am discutat cu colegii din CJ. Sunt totuși 14 ani de când conduc destinele unei comunități și de când colaborez cu CJ. Aș vrea să vă reamintesc că în anul 2002 am adus introdus gazul metan în comuna Chinteni o investiție de 4,4 milioane. O finanțare cu capital străin în totalitate. Am fost singurul primar care a avut curajul să semnez aceste documente și să realizeze această lucrare. La consiliul județean este nevoie de o foarte mare implicare în problemele drumurilor județenii. Cetățenii nu știu că este în atribuția drumurilor județene din subordinea CJ Cluj. Mulți oameni trec prin comuna Chinteni și văd că drumul este foarte prost și se adresează primarului. Prima prioritate a județului din punctul meu de vedere este refacerea drumurilor județene. Sigur trebuie văzut ce se întâmplă cu rampa pentru deșeuri. Să vedem ce este la Tetarom. Sunt foarte multe probleme, de aceea președintele consiliului județean trebuie să fie un om care să aibă multă experiență pentru a putea duce la bun sfârșit problemele județului. Este nevoie de o foarte mare implicare.
Rep.: Trebuie să vă reamintesc că PSD a fost la putere in Consiliul Județean…
Lucia Suciu: Nu, PSD nu a fost la puterea Consiliului Județean. Cred că și dumneavoastră ați scris ample materiale despre ceea ce se întâmpla în CJ. Eu pur și simplu am fost șocata în momentul în care am văzut. Care erau preocupările consilierilor județeni, ale președintelui. Depășesc orice imaginație. Pur și simplu nu mi-a venit să cred. Sigur că am citit parte din rechizitoriile postate de ziare. Un om care gândește nu poate să procedeze așa. CJ a avut un vicepreședinte, dar știți că decizia este la președinte.
Rep.: Credeți că PSD are șanse să câștige Consiliul Județean având în vedere că nu a mai câștigat alegerile din 2004?
Lucia Suciu: Sunt convinsă că președintele Consiliului Județean va fi reprezentantul Partidului Social Democrat. Avem colegi extraordinar de pregătiți. Vă mărturisesc că nu s-a discutat deocamdată în ședința biroului pe cine vom desemna candidat. Colegii noștri și-au respectat obligațiile. Am văzut presupușii candidați ale celorlalte partide și dați-mi voie să vă spun că lasă mult de dorit. Trebuie să ai o experiență ca să aduci județul Cluj acolo unde îi este locul în Transilvania.
Rep.: Vă gândiți să candidați la șefia Consiliului Județean?
Lucia Suciu: Da, de ce nu? Sunt 14 ani care mă recomandă. 14 ani pe care eu i-am trăit împreună cu comunitatea mea, mai mult în opoziție, dat fiind faptul că partidul meu nu a fost la guvernare în acești ani. Totuși am arătat că dacă vrei cu adevărat se poate. Sigur, întotdeauna vor fi și nemulțumiți. Când 80% din locuitori sunt mulțumiți, există și pentru noi o satisfacție și cred că la fel ar fi si la Consiliul Județean.
Rep.: De ce credeți că v-ar vota clujenii pe dumneavoastră?
Lucia Suciu: Pentru că de-a lungul timpului am dat dovadă de seriozitate. Pentru că de-a lungul timpului prioritatea mea a fost comunitatea ale cărei destine le conduc. Pentru că proiectele comunei Chinteni au fost cele mai ambițioase proiecte din Transilvania. Sigur, făcând referire la dimensiunea comunității pentru că nu ne putem compara cu municipiul Cluj-Napoca. Repet: gazul metan, introducerea apei potabile, cea mai mare rețea din Transilvania, canalizarea, drumuri noi create, drumuri reabilitate, o viziune a mea și a echipei mele.
Rep.: Dacă tot vorbeați de echipă credeți că toată echipa PSD Cluj v-ar putea susține în această luptă pentru șefia CJ Cluj?
Lucia Suciu: Nu știu dacă toată echipa pentru că mai sunt și animozități. Poate unor colegi nu le place modul meu de a fi. Eu sunt un om direct și întotdeauna am spus lucrurilor pe lume chiar dacă de cele mai multe ori poate am deranjat. Aceasta este părerea mea și trebuie să se țină cont de ea. Însă, repet nu am avut o discuție în cadrul biroului, nu s-a pus în discuție un asemenea subiect. Sunt convinsă că colegii vor lua decizia cea mai bună. Pe de altă parte chiar îmi doresc să duc la final proiectul de canalizare și a apelor uzate, menajere în comuna Chinteni. Este ultima lucrare de amploare. Mi-ar place să spun peste ceva vreme că cele trei obiective importante din comuna Chinteni sunt realizările mele și ale echipei.
Rep.: Nu credeți că locuitorii județului Cluj ar avea o anumită reticență să voteze o femeie președinte?
Lucia Suciu: Eu cred că am depășit această etapă în care se crede că femeia trebuie să stea la cratiță. Vechea poveste din popor și îmi aduc aminte cu mare drag de domnul Zanc, care era președinte în anul 2000. M-am dus revoluționară și hotărâtă la sediu și le-am spus că vreau să candidez în comuna Chinteni pentru funcția de primar. Domnul Zanc, dat fiind faptul că ținea foarte mult la mine și îi plăcea modul meu de a mă comporta și de a fi, mi-a spus știi, poate că ar fi mai bine să te mai gândești. Nu ești din localitate. Nu ai rude acolo. Nu ai foarte multă lume care te cunoaște. Nu aș vrea să fie un eșec pentru tine. Poate e mai bine să mai analizăm, să mai vedem. Eu i-am spus nu domnule președinte, eu asta îmi doresc. Atunci mi-a spus că el vine și mă susține în campanie. Vreau să vedem totuși că mediul rural are niște prejudecăți și chiar nu aș vrea să fie o problemă. Am continuat și ne-am dus în campanie. Primul mandat l-am câștigat din turul II după care nu am mai avut nicio problemă. Am demonstrat că o femeie dă dovadă de mult mai multă seriozitate fără să vă supărați pe mine. Vreau să vă spun că și acasă soțul se spune că este capul familiei, dar totuși mama este cea care împarte mâncarea, mama este cea care se gândește la ce se întâmplă mâine, mama pregătește hainele. Mama calcă, mama spală și așa mai departe. Dacă privești ca și o comunitate ca și pe propria familie sunt convinsă că vei reuși. Sigur mai este vorba și de ambiție. Putem face o analiză. Sunt foarte mulți colegi din politică, nu fac referire la colegii mei de partid, care se instalează în fotolii și patru ani de zile nu mai aude nimeni de ei. Vedem ce se întâmplă peste patru ani.
Rep.: Credeți că această colaborare cu ministrul Aurelia Cristea, pe care ați demarat-o acum, este una pe termen lung și cum vedeți colaborarea cu Remus Lăpușan?
Lucia Suciu: Colaborarea cu Aurelia Cristea nu am demarat-o acum. Poate nu a fost foarte vizibilă până acum. Dat fiind faptul că nu ne întâlnim în fiecare. Poziția pe care Aurelia o are acum sigur că ne-a fost de mare ajutor. Ea este zilnic în mijlocul miniștrilor noștri. De-a lungul timpului când colaborezi cu cineva mai legi și prietenii. Pentru ea este mult mai ușor să ne dea o ”mână de ajutor” de când este la București. Eu sunt prietenă și colegă cu Aurelia Cristea de 20 de ani. Întotdeauna am colaborat extrem de bine. Nu am avut niciodată nicio problemă chiar și când unii localnici aveau probleme cu asigurările și nu se descurcau, Aurelia a încercat să ne dea o mână de ajutor. Am văzut că se implică foarte mult în proiectele noastre. Este singura colegă care în urmă cu o lună de zile m-a întrebat punctual care sunt proiectele mele pentru următoarea perioadă. Care sunt proiectele finalizate. Care sunt proiectele în curs de derulare. Ori, ceilalți colegi de la consiliu nu aveau atenția îndreptată punctual spre Chinteni. Că mai întreabă ce lucrați sau ce faceți sau ce pregătiți pentru următoarea perioadă, dar punctual cu date clare singura persoană interesată a fost Aurelia. Eu mă gândesc că va câștiga alegerile în 2016 și va ajunge primarul municipiului Cluj-Napoca și vrea să știe ce o așteaptă vis-a-vis de comuna Chinteni având în vedere că ne despart doar câțiva metrii de municipiu.
Rep.: Și colaborarea cu șeful PSD Cluj, Remus Lăpușan?
Lucia Suciu: Colaborarea este una firească, normală. Programul domniei sale este extrem de încărcat.
Rep.: S-a tot vorbit în ultima perioadă că PSD Cluj este invizibil la București. Avem doi miniștrii de la Cluj, dar pentru o lungă perioadă a fost doar doamna Aurelia Cristea care a avut un portofoliu nu tocmai generos. Credeți că ar putea fi mai mulți clujeni în funcții cheie la București?
Lucia Suciu: Avem colegi care sunt la București. Să ne amintim Mircea Jorj este în momentul de față secretarul general la Ministerul Transporturilor. Mircea se întoarce spre noi. Chiar i-am solicitat săptămânile trecute să îi solicit o documentație pentru o expropriere pentru anumite tronsoane de drum și a dat dovadă de promptitudine. Deja am documentația, doar trebuie să o completez cu datele noastre. Sigur că ar putea fi mai mulți, însă trebuie să devină mai vocali și trebuie să muncim mai mult puțin.
Rep.: Gazeta de Cluj a publicat un material în urmă cu câteva săptămâni în care spuneam că dacă Victor Ponta devine președinte Ioan Rus ar putea deveni prim-ministru. Cum vedeți această perspectivă?
Lucia Suciu: Văd această perspectivă ca una viabilă. A dat dovadă de-a lungul timpului de multă seriozitate și să nu uităm că a condus mai multe ministere. Ar putea fi un bun prim-ministru din punctul meu de vedere. Eu mi-aș dori în momentul de față să rămână la ministerul Transporturilor pentru că sunt convinsă că vom duce la bun sfârșit autostrăzile în România. Sunt ample proiecte nu numai pentru Transilvania, ci pentru România și sunt convinsă cunoscându-l că le va duce la bun sfârșit.