La mai puţin de o săptămână de la preluarea mandatului, premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a subliniat că integrarea europeană ar aduce standardele de viaţă la un nivel comparabil cu cel din statul vecin, România. „Asta ne-ar face mai mult sau mai puţin egali şi mai mult sau mai puţin apropiaţi, în aşa mod ca să nu se simtă hotarele administrative dintre statele noastre”, a explicat Streleţ, răspunzând unei întrebări privind o posibilă unire. El a subliniat în acelaşi timp că va insista pentru un dialog cu Federaţia Rusă pentru reluarea relaţiilor economice conform prevederilor în vigoare.

Primele 100 de zile ale mandatului vor fi evaluate la sfârşitul lunii octombrie. Atunci deja se atestă o coeziune a echipei, spune şeful executivului de la Chişinău. Va fi un moment de evaluare a randamentului cabinetului.

„Relaţia cu România, chiar dacă noi o numim strategică, e mai mult decât strategică, fiindcă suntem două state cu rădăcini culturale, istorice comune. Avem sentimente frăţeşti reciproce, dar şi contribuţia României în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, în procesul de susţinere a multipelor proiecte de infrastructură socială, în procesul de susţinere a proiectelor culturale”.

Şeful cabinetului de la Chişinău aminteşte aici faptul că România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova şi o piaţă de desfacere importantă în realizarea acordului de comerţ liber. Ne trezeşte un sentiment de recunoştinţă, un sentiment de dorinţă de a aprofunda şi dezvolta aceste relaţii.

Despre unirea cu România> – Eu am menţionat că asemenea obiective nu şi le propune nici conducerea, nici clasa politică de la Bucureşti, nici cea de la Chişinău. Unirea, la moment, unirea politică şi administrativă a acestor două state nu cred că este un obiectiv fezabil pe termen nici scurt, nici mediu. Integrarea europeană a R. Moldova, (…) care ar aduce standardele de viaţă şi dezvoltare economică, şi venitul pe cap de locuitor, şi o serie de alţi parametri la un nivel comparabil cu cel din statul vecin, ne-ar face mai mult sau mai puţin egali şi mai mult sau mai puţin apropiaţi în aşa mod ca să nu se simtă hotarele administrative dintre statele noastre.

În spiritul şi acestor obiective şi al declaraţiilor liderilor politici de la Bucureşti pe care le respect, vom continua dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor noastre.

Aceste relaţii nu ar trebui să afecteze relaţiile de dezvoltare cu Federaţia Rusă, a subliniat premierul Republicii Moldova. Ceea ce invocă Federaţia Rusă în raport cu Republica Moldova în majoritatea cazurilor este lipsit de o bază solidă de argumentare.

„Republica Moldova îţi urmează cursul de integrare europeană fără a prezenta (…) pericole pentru piaţa Federaţiei Ruse şi anume pornind de la principiul suveranităţii şi egalităţii prin prisma dreptului internaţional, voi insista să avem un dialog constant, un dialog insistent şi foarte convingător cu Federaţia Rusă pentru a reveni la nişte relaţii comerciale, economice bazate pe actele în vigoare pe care le avem semnate şi pe faptul că suntem ambele state membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului”.

La TVR, Valeriu Streleţ i-a mulţumit premierului Medvedev pentru mesajul său de felicitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.