Ocitocina, numită și hormonul dragostei și al sociabilității, a permis trezirea parțială din beție a unor șobolani cărora cercetătorii le dăduseră alcool cât să îi îmbete. Când autorii acestui experiment – ale cărui rezultate au fost făcute publice luni – au introdus ocitocină în creierul rozătoarelor în stare de ebrietate, ele nu au mai manifestat lipsa de coordonare provocată de alcool, relatează marți AFP.

„În echivalentul la șobolani al ‘testului de sobrietate’, cei care au primit alcool și apoi ocitocină s-au comportat normal, în timp ce ceilalți, cărora li se dăduse alcool, dar nu și ocitocină, s-au îmbătat serios”, spune Michael Bowen, cercetător al departamentul de psihologie al Universității din Sydney (Australia), principalul autor al studiului publicat în Proceedings of National Academy of Sciences.

Ocitona se mai intalneste si sub numele de oxitocina sau hormon al dragostei (atasamentului) si este un hormon polipeptid compus din 9 aminoacizi secretat de creier (hipofiza) si eliberat in sange.Ocitocina este extrem de importanta in imbunatatirea functiilor aparatului reproducator feminin, dar si in instalarea unui sentiment de calm, siguranta sau relaxare.Eliberarea hormonului este mai importanta ca oricand la nastere si in alaptare. Chiar daca este secretata in mod natural de organism, medicii pot administra doze suplimentare formate din ocitocina sintetica, care imita exact actiunea hormonului natural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.