Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj -Napoca, în calitate de custode şi Asociaţia ”Apáthy István Egyesület”, în calitate de gazdă proiect au organizat consultarea publică privind Planul de management al ariei protejate ROSCI0356 – Poienile de la Şard, localizată în comuna Baciu, județul Cluj. Aceasta este cea de a doua întâlnire publică în acest context, prima fiind organizată în comuna Baciu în luna octombrie 2014. Întâlnirea a avut loc în data de 6 februarie 2015 (vineri), cu începere de la ora 10.00, la Hotel Napoca din Cluj-Napoca.

Factorii interesaţi – reprezentanți ai echipei de implementare a proiectului, proprietari de terenuri din zonă, instituțiilor abilitate, oameni de știință și iubitori de natură și locuitorii au discutat modalitățile prin care habitatele și speciile care trăiesc aici să poată conviețui în armonie cu omul.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre

– Amenintarile care afectează speciile de fluturi și lăcuste, precum și  plantele gazdă ale acestora sunt: incendierea vegetației și pășunatul intensiv (1,2 UVM față de 0,7 UVM recomandat).

Oportunitatea participării – ca persoană fizică (proprietar de teren în aria protejată) – în Asociația de Proprietari propusă în planul de management, ca soluție pentru acțiuni concertate la nevoie. Discuţiile s-au axat pe gradul de îngrădire în posibilităţile de acţiune a proprietarului (vânzare, construcţii, iniţiere de afaceri independente, etc.) Reprezentanţii APM au clarificat problemele şi confuziile legate de subiectul ridicat.

Problema terenurilor din aria protejată lăsate în paragină, necosite, a căror proprietari și în aceste condiții primesc plățile directe și de agromediu, în mod similar celor care își întrețin terenurile. Un proprietar mai în vârstă a admis că măsurile propuse în acest plan sunt familiare, pentru că în trecut acestea erau practici cunoscute și aplicate de săteni. De asemenea, reprezentanţii APM au fost aceia care au dat indicaţii cu privire la modul de interpretarea a cerinţelor, astfel încât acestea să fie puse în practică în mod util şi eficient de proprietari.

  • Păşunatul ilegal – fără acordul proprietarilor – pe terenurile din aria protejată. Problema a fost ridicată şi cu ocazia altor întâlniri. Răspunsul prompt al reprezentanţilor autorităţilor abilitate (poliţie) a fost ca în astfel de cazuri să se anunţe ilegalitatea constatată, urmând ca poliţia să intervină pentru identificarea şi sancţionarea făptaşilor. Proprietarii de terenuri din Baciu se plâng de mai mult timp de faptul că pe terenuri există o turmă de oi care le pășunează terenul, fără a putea interveni.
  • A fost ridicată întrebarea legată de efectele dispariţiei anumitor specii (fluturi în cazul de faţă) asupra oamenilor. Biologii prezenţi au descris şi explicat lanţul complex al efectelor, trecând prin toate nivelele la care se simte dispariţia speciei respective. De exemplu omida fluturelui protejat reglează răspândirea excesivă a anumitor specii de plante.
  • Reprezentantul Direcţiei Agricole a prezentat un Ghid de Amenajări Pastorale, de interes pentru toate primăriile pe terenurile cărora se practică pășunatul.
  • Echipa care a elaborat planul de management a primit o sesizare privind prezența mai multor câini ciobănești în zonă, câini care sperie turiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.