Jurnalista Feri Predescu, din Constanta, a primit valoarea in bani a premiului Ion Ratiu pentru Jurnalism (1.000 de euro), asa cum a dorit laureatul primei editii, jurnalistul Catalin Tolontan. „Va multumesc pentru acest premiu.Il primesc cu emotie. Va rog sa acceptati ca valoarea sa in bani sa mearga la un tanar jurnalist de la presa locala, rugand juriul si organizatiile care m-au selectat pe mine sa ma ajute si sa faca aceasta propunere”, a declarat Tolontan la primirea premiului, in cadrul evenimentului CRD Workshop (5-7 iunie 2015). Feri Predescu este jurnalist din 1993, avand experienta in presa scrisa, audio si televiziune. Acum lucreaza pentru un post de radio din Constanta si este coresponent al ziarului „Evenimentului Zilei” si al postului de radio „Europa FM”. „Feri Predescu este ziaristul direct, extrem de incomod si care nu de putine ori a deranjat pentru ca a vrut sa afle adevarul, sa-l faca accesibil, deconspirand scenarii care trebuiau sa ramana in culise”, au descris-o colegii de la „Ziua de Constanta”.

Premiul Ion Ratiu pentru Jurnalism a fost lansat anul acesta de Centrul Ratiu pentru Democratie cu scopul de a promova si incuraja jurnalismul pus in slujba cetatenilor. Laureatul primei editii, Catalin Tolontan, a fost nominalizat „pentru ca a realizat si publicat cele mai de impact investigatii de presa din ultimii ani; pentru ca a demonstrat ca poti face presa si la mogul, ca poti sa deranjezi interesele patronului si sa-ti pastrezi coloana vertebrala”.

Interesata de jurnalismul de calitate, familia Ratiu si-a propus sa-l promoveze mai mult, prin organizarea unor evenimente dedicate, atat in Romania, cat si in Marea Britanie. Astfel, dupa Premiul Ion Ratiu pentru Jurnalism, care a provocat si o dezbatere legata de libertatea presei prin prisma consumatorului de media, Centrul Cultural din Londra (finantat de Fundatia Familia Ratiu), in colaborare cu Frontline Club Londra si Frontline Club Bucuresti, organizeaza la Londra, in 19 octombrie, o discutie pe tema „Jurnalismul de investigatie transfrontalier in Europa si dincolo de granitele ei”.

Invitatii – jurnalistii de investigatie Crina Boros, Stefan Candea, Stephen Grey si Craig Shaw – vor vorbi, intr-o discutie moderata de Gavin MacFadyen, director al Centrului pentru Jurnalism de Investigatie din Londra, despre oportunitatile, dar si obstacolele cu care se confrunta acest model revolutionar de jurnalism, care a aparut datorita globalizarii politicilor si economiei mondiale, dar si abuzului de putere si coruptiei si s-a dezvoltat multumita noilor medii de comunicare, ce faciliteaza accesul la baze de date internationale, de multe ori trecand peste restrictiile legislative din unele tari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.