Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) își va face echipă în Liga a IV-a, dar nu pentru a prelua ce ar rămâne după un eventual faliment al Universității Cluj. Rectorul Ioan Aurel Pop explică pentru Gazeta de Cluj că intenția UBB nu a fost de a prelua rămășițele Universității Cluj, ci de a face o echipă de amatori pentru studenți. Cu toate acestea, sursele noastre ne-au declarat că în următoarele șase luni Universitatea Cluj va intra în faliment pentru că nu va avea de unde să își plătească jucătorii.

 

Universitățile din România își pot înființa cluburi sportive prin ordin de ministru. Surse din cadrul UBB ne-au declarat că o delegație de la instituția de învățământ superior a fost prezentată săptămâna trecută la Ministerul Educației pentru a depune toate actele necesare: ”Intenția de înființare a acestui club de fotbal de către UBB a fost pentru a crea o emulație în jurul UBB, să încercăm să aducem tinerii mai aproape de sport”.

Alte surse din interiorul universității ne-au explicat că înființarea unei echipe de fotbal nu va aduce costuri universității și că există câteva firme care ar dori din prima să fie sponsori. Numeroasele cereri ale studenților, dar și ale Facultății de Educație Fizică și Sport i-au motivat pe cei de la UBB să înființeze o echipă oficială de fotbal. Mai mult, performanțele obținute până în prezent au fost un motiv în plus. Actuala echipă de fotbal a UBB a obținut locul 1 la un campionat în care au participat universități din 30 de țări.

Echipa de fotbal a UBB are un singur jucător legitimat: Andreas Calcan, de la Universitatea Cluj. Sursele noastre ne-au declarat că cei de la CFR nu au dorit să își lase jucătorii să joace la echipa universității.

”Cei de la UBB au vorbit chiar și cu Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, pentru înființarea unui campionat universitar. Financiar vorbind, UBB va avea doar de câștigat din înființarea acestei echipe de fotbal”, a declarat o sursă din conducerea UBB.

 

Antrenorul echipe de fotbal a UBB, campion cu U Cluj

Antrenorul echipei de fotbal a UBB este Septimiu Ormenișan, conferențiar la Facultatea de Educație Fizică și Sport. El este și antrenor la juniori la U Cluj, iar acum doi ani a fost campion național cu acea echipă.

 

ioan aurel pop

Rectorul UBB explică gestul

Rectorul UBB Ioan Aurel Pop a explicat clar pentru Gazeta de Cluj că intenția instituției pe care o conduce a fost una bună, însă ulterior a aflat că Universitatea Cluj se va salva. Academicianul explică faptul că UBB va avea o echipă în Liga a IV-a doar pentru a oferi studenților un loc unde pot să practice sport.

”Este o intenție a universității(n.r. de a crea o echipă de fotbal) care a venit pe fondul în care ni s-a comunicat universității noastre, având o participație minoră la club, și uniunii universităților clujene, că va avea loc o ședință în care se discuta dizolvarea clubului Universitatea Cluj. Speriați fiind să nu dispară am zis să luăm noi niște măsuri.

Între timp, am aflat că nu se poate așa ușor să dispară un club de tradiție și că sunt intenții de a revigora clubul indiferent dacă domnul Walter este într-o situație delicată acum, ca să nu spun altfel. Clubul mare Universitatea își va continua activitatea, iar noi nu facem nimic decât să avem o echipă de fotbal a universității, formată din studenți, care vor acționa la nivel pur amator și doar din dragoste pentru sport.

Vom face echipa în Liga a IV-a fără a demola echipa actuală. Nici clubul nu comunică așa cum trebuie, nici noi nu știm exact în ce situație există acum echipa și dacă s-au găsit acei oameni cu bani. Vom face un comunicat în care să explicăm mai clar în ce împrejurări am avut intenția să nu lăsăm să moară niște simboluri ale Clujului și ale Transilvaniei”, a declarat rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop.

 

Premiile echipei de fotbal

Studenții Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș-Bolyai au participat, în perioada 7-11 mai 2015, la competiția internațională inter-universitară ,,Bogazici Sport Fest 2015” unde au obținut 5 medalii de aur, 4 de argint, 3 de bronz la înot, medalii de argint și locul II la fotbal, medalii de argint și locul II la volei outdoor și, nu în ultimul rând, medalii de bronz și locul III la volei fete.

Cel mai medaliat sportiv a fost înotătorul Paul Borbilean, care a obţinut toate cele 5 medalii de aur, 4 de argint, 3 de bronz.

Competiţia inter-universitară ,,Bogazici Sport Fest 2015” este un eveniment sportiv studențesc la care au participat, în acest an, peste 1.200 de studenți de la aproximativ 50 de universități din 25 de țări.

Au fost organizate competiții pentru următoarele discipline: badminton (masculin și feminin), baschet (masculin și feminin), fotbal (masculin și feminin), fotbal în sală (masculin și feminin), frisbi (masculin și feminin), handbal (masculin și feminin), volei afară (masculin și feminin), înot (masculin și feminin), tenis de masă (masculin și feminin), polo pe apă (masculin și feminin) etc.

Delegația UBB a fost formată din 45 de persoane, studenți și cadre didactice, fiind invitată să concureze la următoarele discipline: fotbal băieți, volei fete și băieți, tenis fete, înot masculin.

 

Parcul Babeș, renovat pe fonduri europene, stadionul echipei UBB

Echipa de fotbal a UBB va putea juca meciurile de ”acasă” în parcul Babeș, care are un teren modern, proaspăt renovat din fonduri europene. 25 de milioane de lei au fost investite în modernizarea Parcului Iuliu Hațieganu. Contribuția UBB a fost de doar 1,5 milioane de lei.

UBB are, în concluzie, toate condițiile ca să înființeze o echipă de fotbal. Când mai pui că a mai ”înregimentat” aproape 18.000 de studenți anul acesta, în creștere față de anul trecut, instituția are toate premisele să ofere studenților posibilitatea să joace fotbal în Liga a IV-a.

 

Ce s-a făcut la modernizarea parcului

– Extinderea spațiilor de învățământ din clădirea Facultății de Educație Fizică și Sport, fiind disponibile încă 390 de locuri pentru studenți în cele 13 săli de curs nou create;

– Reabilitarea rețelelor de apă, canalizare și hidranți din incinta parcului;

– Cinci terenuri de sport (fotbal, baschet, multifuncționale), cu o suprafață totală de 9.065 metri au fost reabilitate și modernizate; împrejmuite și dotate cu echipament specific. Terenul de fotbal a fost prevăzut cu instalație de nocturna, tribuna pentru spectatori și tabela de marcaj;

– Reabilitarea căilor de acces, alei și rigole;

– Refacerea sistemului de iluminat exterior și a infrastructurii electrice subterane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.