Televiziunea atrage zece milioane de telespectatori într-o zi cu audiențe bune. Tinerele jurnaliste din Cluj muncesc cu multă pasiune ca informația să ajungă în fiecare zi la publicul din întreaga țară. Iar o zi întreagă de muncă sau uneori chiar mai mult se concretizează uneori într-o știre de doar 30 de secunde, un sincron sau o intervenție în jurnalele de știri. Gazeta de Cluj vă prezintă topul celor mai pasionate jurnaliste din Cluj cu reporterițe din toate domeniile: social, sport, politic și nu numai. Cu siguranță le-ați văzut la știrile de ora 16, 17, 19 sau le vedeți în intervenții live pe decursul întregii zile.
Fie că lucrează la PRO TV, Antena 1, Look TV sau Dolce Sport, tinerele jurnaliste au un punct comun: pasiunea cu care își fac meseria.Pentru acest lucru trebuiesc cu siguranță toate apreciate. Dar vă invităm să vă exprimați opinia și printr-un vot la finalul articolului ca să ne spuneți care credeți că sunt cele mai pasionate jurnaliste din Cluj. Mai jos puteți citi o prezentare succintă a fiecarei reporterițe care vă aduc cele mai proaspete știri.
Roxana Hulpe e într-o relație…cu televiziunea
” Nu e cazul sa ma descriu pe mine, pentru ca eu sunt la pachet cu „relatia mea”. Sunt implicata trup si suflet in aceasta relatie de mai bine de trei ani si nu a trecut dragostea, ba mai mult, acum sunt intr-o „relatie serioasa”. Am fost prezentator meteo, am prezentat o emisiune matinala, am fost si sunt reporter, redactor si prezentator al stirilor de seara de pe Look Tv. Astfel, relatia noastra a ajuns una serioasa, pentru ca am trecut prin multe etape, am fost impreuna atat noaptea pe teren la accidente, dimineata in direct la matinal, dupa-amiaza prin redactie cautand stiri si invitati in disperare, dar si seara in fata prompterului. Am trecut prin multe, dar nu prin toate, inca am foarte mult de muncit si fac asta zilnic, pentru ca desi a fost dragoste la prima vedere, nu pot sa o neglijez nici macar o zi…s-ar pierde farmecul. Cele mai mari satisfactii sunt sutele de materiale pe care le-am semnat si vazut pe tv, dar si zecile de oameni carora le-am furat un zambet sau o lacrima, de pe teren. Aud zilnic oameni care merg tristi la munca, pleaca tristi de la munca, iar in acele momente realizez cat de norocoasa sunt. Ma simt privilegiata in fiecare zi, in fiecare ora petrecuta la redactie.
Am o relatie frumoasa, pentru ca respect si iubesc aceasta meserie si iubesc oamenii pe care ii intalnesc in fiecare zi, atat pe teren, cat si la pupitru…iar aceasta e cea mai mare satisfactie, ca sunt inconjurata de oameni si de povesti. Sunt muncitoare, imi plac lucrurile bine facute, sunt atenta la nuante si am planuri indraznete. Asta se trage din familie, fiindca mama este o luptatoare perfectionista si foarte severa, iar tata e pe partea cu visele. El e cel care imi da aripi de fiecare data sa zbor cat de sus vreau eu. Daca nu erau parintii mei alaturi de mine la fiecare pas, nu as fi ajuns sa apreciez atat de mult oamenii, sa invat si sa fur de la fiecare ce e mai bun, fara ei nu as fi ajuns sa apreciez atat de mult simplitatea, munca si implicit nu as fi putut avea un „as” in maneca, in aceasta meserie. In fiecare zi, eu sunt cu imaginatia, sensibilitatea, bucuria, culoarea si dragostea. Si ca tot e prin zona Dragobete, vreau sa-i promit acestei relatii ceva: ca am planuri indraznete si ca va fi frumos! „, mărturisește Roxana Hulpe, care lucrează la Look Tv.
Irina, mezina echipei PRO TV Cluj, exersează zilnic
Irina este mezina echipei PRO TV Cluj. S-a nascut in Onesti, are 21 de ani si este studenta in anul II la Facultatea de Jurnalism, sectia Engleza. A fost admisa pe locul doi insa a recuperat pe parcurs si a terminat prima anul universitar. De nota 10 a fost si atunci cand a reusit din peste 1.300 de candidati, sa fie selectata la Internship-ul Pro Tv Cluj in octombrie, 2013. Cateva luni mai tarziu, in iulie 2014 a fost angajata in postul de Corespondent Pro Tv. Acum este reporterul corespondent care intra zilnic in casele romanilor si le aduce cele mai importante stiri din Transilvania. Ambitioasa, tenace, perseverenta, exigenta si curioasa. Asa e Irina azi. “Vreau sa te mai intreb ceva” sunt cuvintele pe care le repeta obsesiv pana cand materialul este bun de difuzat. “ Daca nu am curiozitati, nu aflu nimic, nu-i asa?” mai spune ea. Irina are si un as in maneca atunci cand trebuie sa intre in direct: nu se lasa coplesita de emotii si empatizeaza cu subiectul. In plus zilnic isi exerseaza memoria si expresivitatea, citeste mult cu voce tare si lucreaza la dictie intens. Isi aminteste cu placere de stirea cu copiii din Finisel care iau lectii de actorie de la inginerul satului. A intrat in redactie imediat dupa filmare exclamand: “ Pustii sunt geniali, clar vor ajunge cineva in viata. Merita sa-i dam”. Irina Ursu este puterea exemplului- cu vointa ajungi departe, trebuie doar sa iti doresti, sa muncesti si sa fii corect! Are si un sfat pentru tinerii care viseaza la o cariera in jurnalism: Poti, si atunci cand crezi ca nu se poate!
Tragedia din Apuseni, cea mai mare provocare pentru Laura Călugăr
” Sunt din Cluj-Napoca, am terminat Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, sectia Jurnalism. Am facut un master la aceeasi facultate in domeniul managementului institutiilor media. Lucrez in televiziune de aproape 10 ani, din care 3 in trustul Media Pro si 7 in Trustul Intact. In prezent sunt corespondent special Antena 1/Antena 3, lucrez strict pentru postul national. Pana acum, cea mai mare provocare profesionala a fost „Apusenii”. Echipa din care fac parte a fost singura care a transmis imagini in direct cu victimele accidentului aviatic imediat dupa ce acestea au fost recuperate din epava avionului. A fost un eveniment major, pe care l-am acoperit timp de 4 zile din localitatea Horea, jud. Alba. Am realizat materiale si transmisiuni live si de la locul in care s-a prabusit elicopterul apartinand Bazei Aeriene 71 Campia Turzii. In general, am participat la toate evenimentele majore din Transilvania.
Am realizat si materiale care au vizat cazuri sociale/medicale. De exemplu, o fetita de 4 ani din localitatea Gheorgheni a fost operata in SUA dupa ce cazul ei a fost mediatizat la tv si astfel s-a reusit strangerea sumei necesare pentru interventia chirurgicala. Nimic din ceea ce se vede la televizor nu ar fi posibil daca echipa din teren nu ar fi una bine sudata. Sunt mandra sa spun ca lucrez cu cei mai experimentati si bine pregatiti colegi”, se descrie Laura Călugăr, corespondent special al Antena 1 și Antena 3.
Ana Raisa a fost prima din 1.500 de candidați la Internshipul PRO TV Cluj
Raisa a absolvit Facultatea de Studii Europene in anul 2013 si este Masterand in Managementul Performant. A venit in Cluj Napoca in 2009 din Suceva, iar in toamna anului 2011 a fost selectata din peste 1.500 de candidati sa participe la Internship-ul Pro Tv Cluj. 8 luni mai tarziu s-a alaturat echipei Pro Tv Cluj ca reporter la sectiunea Ardeal www.stirileprotv.ro. Din 2014 este corespondent Pro Tv in redactia Stiri Pro Tv Cluj. Stirile sociale, povestile de viata impresionante, tinerii care isi depasesc conditia si lupta pentru viitorul lor, oameni pentru oameni, faptele bune sunt doar cateva dintre temele abordate de reporterul Ana Raisa. Povestea celor 3 copii din Cetan care duc o viata foarte grea si traiesc in frig a impresionat o tara intreaga si multi romani au intins o mana de ajutor. De asemenea reportajul cu tinerii romani care traiesc in Germania si care s-au mobilizat pe retelele de socializare si au ajutat cu bani, alimente si materiale de constructii zeci de familii sarace din Transilvania a avut mii de vizualizari atat in tara cat si in strainatate. Un impact deosebit a avut si materialul cu tinerii transformati peste noapte in parinti “de imprumut”, tineri care ajuta copii din familii sarace sa aiba acces la educatie.
Ana Raisa Humeniuc este corespondentul pe care il recunosti daca ti se adreseaza astfel : “Ai ceva sa-mi spui? Sunt gata sa te ascult!”
Ilea Diana Alexandra Maria se mulțumește cu zâmbetele create de știrile ei
” Singura expresie care ma descrie perfect este- dusă cu pluta. Calități- nu prea am ceva ieșit din comun, iar cele existente sunt duse la extrem și pot intra ușor in cealaltă categorie, cea a defectelor… As putea bate Harry Potter la numarul volumelor dacă aș începe aici sa înșir tot ce (nu) știu să fac. Am (prea/foarte/exagerat de) multă energie, cred că de aia vorbesc non-stop. Când nu vorbesc, îmi place să scriu, orice/despre oricine, pentru ca lumea în care mă învârt mă inspiră teribil. Sunt sociabilă, dar uneori nu suport oamenii; îmi place să fiu înconjurată de foarte multă lume, deși câteodată nu mă suport nici pe mine. Învăț repede orice dacă e un domeniu care mă atrage, ma descurc cam in orice situație (pun clanțe la loc cu ajutorul pensetei) pentru că, da… te-ai prins, nu sunt genul de „divă” supremă. Sunt aia care in generală juca fotbal cu băieții, se bătea cu ei (în clasa a treia i-am spart capul colegului de bancă pentru că n-a vrut sa facem schimb de locuri in banca… a șaptea oară.). Cred ca tocmai aceste caracteristici m-au făcut sa fiu un candidat potrivit pentru meseria de jurnalist. Ea m-a ales pe mine, defectele mele si totodata plăcerea de a fi mereu în acțiune.
Am lucrat pe mai multe domenii: de la sport, politică, medicină, materiale de culoare până la meteo și social. Nu îmi amintesc să-ți spun exact cea mai mare realizare profesională din carieră, însă împlinirea mea sufletească era legată de cazurile sociale. Sensibilă din fire, eram cea care alegea de cele mai multe ori să prezinte povestea unei familii nevoiașe sau a unui copil bolnav, în speranța că telespectatorii vor da o mână de ajutor în rezolvarea cazului. Ultimul reportaj de acest gen era pentru ajutorarea unei fetițe olimpice dintr-un sat de lângă Cluj, să primească un laptop care să-i foloseasca la școală. Când vrei să inveți, însă părinții nu îți pot oferi aveat drept din lipsa banilor, mi se pare strigător la cer. Mai ales în secolul nostru, genul acesta de oameni e pe cale de dispariție… Nu vrei să știi expresia de pe fața ei când și-a primit cadoul… Eu una nu cred ca o să pot să uit imaginea aceea vreodată. Da, sunt un fel de Maica Tereza varianta 2015 care se înmoaie grozav în asemenea situații. Chit că nu am primit vreodată un premiu în domeniu, mai mare mulțumire decât un zâmbet sincer pe față, nu am nevoie. Lucrurile astea ma fac uneori să uit că nu am apucat să mănânc de 8 ore, ca am dormit doar 4 ore sau că nu ajung prea curând pe acasă. Cred că asta este o binecuvântare- să faci ceea ce îți place, fără să consideri meseria și munca un efort”, ne-a povestit Ilea Diana Alexandra Maria care a lucrat la LOOK TV și acum este PR.
Ioana Racu, reporterul PRO TV care intră pe geam dacă-l scoți pe ușă
Ioana este absolventa a Facultatii de Jurnalism limba engleza, promotia 2004. Si-a inceput cariera la Zalau, la National Fm in anul 2001. A fost pe rand redactor stiri si host. De mica visa sa lucreze in televiziune si isi aminteste din spusele mamei sale ca nu se dezlipea de ecran cand o vedea pe Sanda Taranu. Visul ei s-a implinit in anul 2008 cand George Petrule, directorul statiei a chemat-o sa se alature echipei PRO TV. A fost corespondent la Zalau iar cateva luni mai tarziu a ajuns in redactia Pro Tv Cluj. Si a ramas! Imediat ce a intrat in familia PRO Ioana a demonstrat ca nimic nu este imposibil! Are si o vorba de duh: “Ma scoti pe usa, intru pe fereastra, sigur gasesc una deschisa”. Anchetele cu camera ascunsa sunt “specialitatea ei” si putem aminti aici cazul profesorului Parpucea de la Facultatea de Stiinte Economice din Cluj care cerea servicii sexuale studentelor in schimbul notelor de trecere. Valuri a facut si materialul care a deschis mai apoi o ampla ancheta Romania Te Iubesc cu mamele romance care isi declara copiii handicapati ca sa mai poata beneficia inca un an de indemnizatia pentru cresterea copilului. In 2013 Ioana a realizat doua reportaje “Casa Irecuperabililor” care mai apoi au fost preluate de toata presa romanesca dar si cea internatioanala. Ele spun povestea lui Izidor Ruckel abandonat in orfelinatul de la Sighetul Marmatiei si mai apoi adoptat de o familie din America cu ajutorul lui John Upton. Izidor Ruckel a reusit sa scrie o carte ”Abandoned Life” si sa realizeze un documentar impreuna cu un alt tanar roman, Alex King, cu o poveste similara, documentar care acum este aproape finalizat. In scurt timp povestea lui Izidor dar si a altor copii romani infiati de familii din America au fost multa vreme dezbatute de jurnalistii de la noi.
Ioana este corespondentul Pro Tv pentru care provocarea continua. Iubeste Romania si a aratat asta in materialele promovate in Campania “Salveaza Romania frumoasa, Casele au suflet” prin intermediul carora a descoperit frumusetile castelelor din Transilvania dar si povestea caselor traditionale din Bucovina. Ioana isi incepe ziua, cu tilc : “Vrei o poveste azi? Hai sa o scriem impreuna! ”
Bianca Sângeorzan, pasionată de sport
” Lucrez de 13 ani in TV. Am inceput munca de jurnalist in 2002 la Radio Cluj , in paralel cu redactia culturala a TVR Cluj, apoi am lucrat ca reporter Stiri TVR Cluj , corespondent Sport TVR ( perioada TVR a durat 6 ani). corespondent GSP TV 2 ani ( 2008-2010) si corespondent Dolce Sport ( 2010- prezent) Nu le numesc realizari, ci momente speciale din munca mea, la care ma gandesc cu drag: meciuri de Champions League sau Europa League, interviuri cu Mircea Lucescu, Drogba, Roberto Carlos ,Eusebio, Fatih Terim,Totti, Lampard, Van Persie; conferinte de presa ca cea a lui Sir Alex Fergurson”, se prezintă Bianca Sângeorzan de la Dolce Sport.
Fotografii: Facebook.com