Oficialii Consiliului Județean -CJ Cluj nu și-au cheltuit în 2014 toate sumele disponibile. Cu toate că au primit la sfârșitul anului 10 milioane de lei pentru modernizarea drumurilor în urma unei rectificări pozitive, suma nu a fost cheltuită. În schimb, primîriile din județ au cheltuit aproape în integralitate cei 48 de milioane pe care i-au pus la bătaie oficialii județului Cluj. Cum s-au cheltuit banii din 2014, dar și cum se vor cheltui banii din acest an explică Ioan Oleleu, vicepreședintele CJ Cluj. Gazeta de Cluj continua campania ”AICI SUNT BANII DVS” prin prezentarea cum s-au cheltuit banii contribuabililor din judetul Cluj. Oleleu promite un buget mai mare decat anul trecut, care a fost de 618 milioane de lei.
Citeste alte articole din cadrul campaniei:
AICI SUNT BANII DVS! Topul proiectelor din bani publici a judetului Cluj in 2014
”Am avut o discutie in aceasta dimineata cu toate institutiile subordonate. Inca nu avem adunate datele de la toate societatile si regiile din subordine situatie. Nu avem centralizarea de la ultima luna de la trezorerie.
Fondurile distribuite catre primarii au o absorbtie de aproape 100%. Au fost disponibili 48 de milioane de lei. Ei si-au mai motivat in ultimele 2 luni obiectivele. In ultima luna vreo trei primarii si-au mai modificat obiectivele si acolo nu mai avem pana primim de la trezoreria. Prognozam sa se duca catre 100%.
Zona medicala se duce catre 85%. La spitale am avut o mica problema la licitatia de la Spitalul din Borsa. A durat cam mult, si vom acorda fondurile in acest an.
Pe sectiunea de cultura, sport, tineret, socio-educationala avem o absorbtie de 85% din fonduri. Electric Castle a avut o alocare, insa nu a cheltuit banii.
VICELE CJ Cluj: Probleme au fost la deseuri si la drumul Rachitele-Ic Ponor
Am intampinat probleme pe proiecte unde gradul de absobție este mai redus. Doua proiecte: Deseurile si drumul de la Ic-Ponor. Suntem în procedura de a se scoate la licitatie restul de executat la drumul Răchițele Ic-Ponor pentru a nu pierde valoarea sumelor de la UE. Săptămâna urmatoare va fi pe SEAP. Practic au mai fost și ultimele rectificări pe bugete. Tot ce nu s-a executat din banii pe drumuri va fi trecut în excedent. Întocmirea bugetului se întocmește pe bază de excedent.
Nu aș putea în momentul de față să vă spun cât la sută din bani s-au cheltuit pe aceste două proiecte. De exemplu pe deșeuri au fost unele componente care au mers la plată. De exemplu pubelele, recipienții, stațiile de transfer. Gradul de absorbție a fost foarte mare pe această porțiune a proiectului.
Așteptam pe luni-marți să vină poziția expertului(n.r. pentru refacerea proiectului pentru groapa de gunoi) având în vedere că am efectuat acea expertiză avem nevoie de expert extern. Avem nevoie și de poziția verificatorilor.
În funcție de poziția dânșilor, dacă lucrurile sunt în regula urcăm licitația pe SEAP. Noi vrem să o urcăm în luna ianuarie. Mobilizarea e maximă pe proiectul acesta.
Din ce spun oamenii de specialitate groapa de gunoi se va finaliza în 2015. Eu cred că se va reuși.
Există un proiect de finanțare europeană pentru devierea Someșului. De continuarea lucrărilor la pista Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj putem vorbi după o discuție cu toți factorii politici. Continuarea pistei este apanajul consiliului. La ministerul Transporturilor ne-am dus pentru continuarea TEN-T(n.r. rețeaua trans-europeană de transport). Dar nu m-am ocupat eu de asta, ci domnul Vakar Istvan.
O să mergem invers în privința bugetului. Întâi vedem sumele apoi stabilim obiectivele.
Nu are cum bugetul pe 2015 să fie mai mic ca cel pe 2014. Având în vedere și ultimele rectificări pozitive din anul 2014 trendul este clar. Nu are cum să fie mai mic. Pentru că, doar pe drumurile județene am primit o sumă de 10 milioane de lei datorită rectificărilor pozitive care s-au făcut. Pe lângă ce am avut la începutul anului.
Ambele parcuri Tetarom trebuie să fie finalizate în 2015 conform contractului. Ambele sunt finanțate european”, a declarat pentru gazetadecluj.ro Ioan Oleleu, vicele de la CJ Cluj.