Portalul online Vice.ro a publicat o  analiză critică asupra șanselor celor 11 orașe din România ce se luptă pentru a obține titulatura de Cluj Capitala Culturală Europeană 2021.

Conform acestora:„Clujul are o pagină oficială de Facebook şi un site care arată foarte bine, cu branding, logo şi alte brizbrizuri publicitare la care nu mă pricep. Descrierea paginii de FB e în patru limbi străine, ceea ce arată că mizează pe cartea multiculturalismului româno-maghiaro-german, la fel ca Sibiul în 2007.

Comparativ cu celelalte orașe ce au  intrat în hora competitivă , inima Transilvaniei îșiu dorește să fie numită Cluj Capitala Clulturală Europeană 2021 și  are mai multe plusuri decât minusuri: 

+ Centrul Clujului chiar arată bine şi, după cum am învăţat de la Sibiu, doar centrul oraşului contează.
+ Au destule bodegi şi terase fancy ca să întreţină valul imens de turişti europeni de 40-50 de ani, cărora chiar le pasă de proiectul European Cultural Capital.
+ Are tentative de multiculturalism prin folosirea mai multor limbi în zonele turistice. + Este între puţinele oraşe cu o scenă culturală reală.
+ Niciun scandal recent mediatizat.
– Abia a fost Capitala Europeană a Tineretului anul ăsta, deci nu cred c-o să aleagă europenii acelaşi oraş pe două proiecte similare.

Aceștia consideră că cele mai mari șanse de câștig le-ar avea Cluj dar că nu ar fi de ignorat o posibilă schimbare de situație ce s-ar consolida în pierderea competiției.

UPDATE: Președintele Asociaţiei Cluj Capitala Europeană 2021 a acceptat să răspundă analizei și să vină cu completări ce ar lămurii clujenii și ar îngrijora  rivalii. 

„Analiza este una interesantă scrisă cu multa umor și ironie. Nu este o analiză tehnica cu referire la criteriile de evaluare dar consider că avem nevoie și de asemenea abordări. În ceea ce privește Cluj-Napoca , legătura dintre Cluj 2015 Capitală Europeană Tineretului și proiectul Capitalei Europene a Culturii este una de completare nu de excludere. Sunt 2 inițiative diferite. Una aparține  Uniunii Europene, iar celalaltă este a Forumului European de Tineret. Doresc să scot în evidență 2 aspecte:

1. Din punctul meu de vedere, proiectul Cluj 2015 Capitală Europeană a Tineretului lasă o moștenire pe care noi o vom duce mai departe. Sunt proiecte interesante care merită continuate și anii următori acestea urmând a fi ajustate conform conceptului candidaturii orașului. Energiile acumulate în 2015 nu trebuie lăsate să se piarda.

2. Anul 2015 a fost un an de învățare chiar dacă la o scara mai mica. Această învățare ne este extrem de benefică iar în aplicația noastră, ne vom referi la aceasta etapă.” motivează, Florin Moroșanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.