Deja-vu la licitaţia organizată de Primărie
CON-A demarează a treia oară lucrările la Sala Polivalentă
Recent, Primăria Cluj-Napoca a anunţat că a desemnat câştigătorul licitaţiei pentru execuţia proiectului ”Sală multifuncţională de sport, aleea Stadionului f.n., Cluj-Napoca”. Contractul se referă la continuarea lucrărilor necesare finalizării acestui proiect important de investiţii, realizat din fonduri de la bugetul local, care a fost demarat în anul 2010 însă a fost stopat în faza de execuţie a circa 65% din lucrări, printr-o sentinţă a instanţelor, arată instituţia.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, finanţarea investiţiei se realizează integral cu fonduri publice locale, o parte fiind asigurată din creditul de investiţii contractat de instituţie de la CEC Bank. ”Procedura organizată pentru stabilirea executantului diferenţei de lucrări până la finalizare a fost licitaţie deschisă prin mijloace electronice, ofertele s-au depus în SEAP, conform HG 1660/2006, HG 925/2006 şi OUG 34/2006.
În termen s-au înscris doi ofertanţi, asocierea Strabag SRL cu Strabag AG – cu o valoare de 43.224.020 lei fără TVA inclusiv cheltuieli ”diverse şi neprevăzute”, respectiv asocierea CON-A cu Nisal şi InterSport – cu oferta de 34.914.326,57 lei fără TVA, la care se adaugă cheltuieli ”diverse şi neprevăzute” în sumă de 1.640.973,34 lei fără TVA, rezultând valoarea totală de 36.555.299,91 lei fără TVA. Valoarea estimată în caietul de sarcini a procedurii a fost: 35.138.188,45 lei fără TVA”, arată informarea Primăriei. Termenul de realizare al proiectului este de 8 luni.
Asocierea Strabag SRL cu Strabag AG a fost declarata inacceptabilă de către comisia de evaluare, pe baza unui raport întocmit de expertul cooptat de administraţia locală, fiind mai mare cu peste 23% decât valoarea estimată a procedurii, din punct de vedere al propunerii financiare. Oferta a fost declarată inadmisibilă, spune Primăria, în baza prev. art. 36 alin. 1 lit. e^1 corob. Cu prev. art. 81 din HG 925/2006. Conform criteriului de atribuire ”preţul cel mai scăzut”, ofertantul desemnat câştigător a fost asocierea CON-A cu Nisal şi InterSport.
7000 de locuri pentru microbişti
Primăria mai furnizează şi o serie de date tehnice despre proiectul sălii multifuncţionale. ”Regimul de înălţime va fi de 1S+P+3E. Sala va avea peste 7000 de locuri cu anexele sportive şi tehnice aferente, cu dotări complementare de alimentaţie publică, spaţii comerciale închiriabile, un parking pentru minimum 446 de maşini. Sala va fi construită la standarde internaţionale, cu respectarea normelor în domeniu care să permită omologarea sălii la standarde naţionale şi internaţionale şi care să asigure organizarea unei mari varietăţi de competiţii sportive şi activităţi”, precizează instituţia într-un comunicat de presă.
Sala Polivalentă a fost un proiect al fostului primar Sorin Apostu, care, deşi nu a obţinut finanţarea dorită de la Compania Naţională de Investiţii, a iniţiat proiectul şi spera ca obiectivul să fie inaugurat în plin an electoral. Primăria municipiului Cluj-Napoca a desemnat în luna noiembrie 2010 câştigătorul contractului de proiectare şi execuţie, societatea CON – A, cu oferta de 50.926.063,83 lei fără TVA şi 36 luni calendaristice termen de execuţie. Lucrările la Sala Polivalentă au fost ulterior sistate în martie 2011, după ce sentinţa Tribunalului Cluj în cazul contestaţiei ACI Cluj a fost favorabilă celei din urmă. Conform instanţei, s-a dispus anularea rezultatului licitaţiei din noiembrie 2010, iar oferta câştigătorului a fost declarată neconformă. Primăria a reevaluat şi pe cea a ACI şi a decis că nici aceasta nu corespunde. Astfel că administraţia locală s-a văzut obligată să reorganizeze licitaţia pentru lucrările de execuţie. Însă până atunci, lucrările făcute de firma sibiană trebuiau conservate. Conservarea a constat în jur de 5 milioane de lei, sumă negociată tot cu firma CON-A.
Diana Gabor