Capacitatea elevilor de la Şcoala Gimnazială Constantin Brâncuşi de a se dedica viselor este nemărginită. Astfel, cu un profesor motivat şi pasionat aceştia au în palmares concursuri naţionale şi nu numai.

 

Tinerii creatori de la Constantin Brâncuşi participă întotdeauna în concursuri ce îi ajută la stimularea abilităţilor de comunicare şi dezvoltare personală. Spre exemplu, un număr de zece elevi din clasa a VI-a participă alături de 116 şcoli din ţară la concursul naţional „Nicolaus Copernic” destinat instituţiilor din învăţământul preuniversitar. Această competiţie este organizată de Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR). HP, Dell şi System Puls sunt câţiva dintre sponsorii principali.

Astfel, echipele participante la concurs au şansa de a câştiga unul dintre cele cinci laboratoare de informatică. Tema concursului a stârnit interesul micuţilor doritori de a deveni astronauţi sau pur şi simplu micuţi pasionaţi de ştiinţă.

Proiectele pe care aceştia le-au realizat trebuiau să răspundă la întrebarea: „Cum a apărut şi cum evoluează Universul?”.

”Este pentru a doua oară când asociaţia noastră organizează o competiţie naţională interşcolară, după succesul pe care l-a avut în 2012 concursul ‘Emil Racoviţă’, la care s-au înscris peste 120 de şcoli. De această data, am ales să ne axăm pe cosmologie; încercăm să le deschidem copiilor apetitul pentru ştiinţă, pentru astronomie, pentru subiecte care nu sunt, de obicei, abordate în cadrul învăţământului preuniversitar. De asemeni, vrem să evidenţiem rolul important pe care astronomia îl joacă în înţelegerea locului omului în univers şi sa tragem un semnal de alarmă asupra faptului că, de 20 de ani, această materie nu se mai studiază în şcolile din România”, a declarat Toma Pătraşcu, preşedinte ASUR.

Cei de la Constantin Brâncuşi au construit multiple proiecte şi au realizat o mini-expoziţie pe teme de astronomie şi cosmologie. De asemenea, au învăţat şi s-au exprimat prin seminarii şi dezbateri cu privire la fenomenele cosmogonice.

 

Trup, suflet şi interes pentru astronomie şi… NASA

 

„Încerc în orele de opţional să le deschid apetitul celor mici cu elemente din astronomie. De asemenea, Şcoala are un cerc de astronomie, unde doritorii cresc în fiecare an. Ne aflăm în miezul competiţiei naţionale Nicolaus Copernic şi astfel am construit elemente pentru a întocmi o expoziţie. Paralel, lucrăm şi la alte activităţi. Am participat la concursul Mision X, un concurs organizat de NASA. Am fost singura şcoală din România care a participat. Suntem printre finaliştii acelui concurs. Înscrişi în cercul şcolar de astronomie sunt 25 de elevi ce construiesc, citesc şi aleg să îşi consume timpul liber prin a se uita la stele, a face observaţii pe baza unor fenomene şi a le studia”, precizează directoarea şcolii prof. Marcu Eugenia.

Cuvintele lor inspiră adulţii

 

Pasiunea cu care vorbeşte fiecare membru al cercului de astronomie de la Constantin Brâncuşi nu are egal. Micuţii de 11-12 anişori construiesc din hârtie, lipici, sfori şi foarfece o întreagă cutie cu necesităţile unui cercetător al astronomiei. Toate proiectele lor le fac din bunăvoinţă şi astfel rămân deseori peste orele de program ale şcolii, invadează laboratorul de fizică şi citesc despre cum pot să construiască tot felul de invenţii.

„Ne place foarte mult cercul de astronomie pentru că ne sunt explicate noţiuni de oameni mari, pe înţelesul nostru. Întotdeauna cerem să învăţam totul despre Univers, iar spre norocul nostru avem ocazia să facem acest lucru într-un mod interactiv, competitiv, distractivi şi răsplătit” menţionează eleva din clasa a VI-a A, Delia Şuşcă.

Alături de motivaţia Deliei o găsim pe cea a lui Raul Cotar, un tânăr inventiv pasionat în special de construcţii de nave spaţiale. Lui îi place cercul de astronomie deoarece are şansa să construiască rachete din carton mai arătoase ca cele reale. Raul spune că abia aşteaptă tabăra de vară a micilor astronomi, unde i s-a promis că se vor trezi noaptea la ora patru pentru a observa stelele şi că va face un foc de tabără sub forma de semnal de comunicare.

Tudor Bărăian, un alt membru al cercului de astronomie, iubeşte stelele, ştie totul despre culoarea şi dimensiunea acestora. Tudor colecţionează timbre cu nave spaţiale şi de asemenea creează timbre cu propriile viziuni asupra vietăţilor din spaţiu.

„Mă simt foarte atras de Univers şi vreau să descopăr cât mai multe planete. Sunt convins că există viaţă şi pe alte planete, iar visul meu este să descopăr acele planete”, spune Tudor.

Pe timp de eclipsă, elevii de la cercul de astronomie al şcolii pregătesc pentru colegii lor ochelari speciali şi le explică acestora ce înseamnă un astfel de fenomen. Entuziasmul de care aceştia dau dovadă se citeşte prin privirea şi proiectele expuse.

Alături de îndemnul de a merge la şcoala Constantin Brâncuşi pentru a vedea creaţiile acestora, nu vă spunem decât că nu cotează nivelul de cunoştinţe avansate despre Univers, pentru că de la cei mici veţi mai învăţa în plus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.