Societatea Lepidopterologica Romane(SLR) a blocat timp de trei luni o investitie de patru milioane de lei in comuna Chinteni. Laszlo Rakosy, președintele SLR(foto), a cerut un aviz pentru constructia unui drum finantat de MDRT si a tinut in loc trei luni de zile constructia drumului. Ca mai apoi sa zica ca de fapt nu este nevoie de avizul lor pentru ca fluturii nu traverseaza drumul. Mai mult, acel aviz nici nu era obligatoriu, desi reprezentantii de la Mediu au declarat ca e necesar in prima instanta. Primarita din Chinteni, Lucia Suciu, va porni in urmatoarea perioada lucrarile la drumul Chinteni-Macicasu. Intrebarea este ce va pati acest Laszlo Rakosy daca a tinut o investitie blocata timp de patru luni ingradind cresterea numarului de locuri de munca si accesul comunitatii la drumuri europene.
Gazeta de Cluj va prezinta documentul semnat de Laszlo Rakosy prin care arata ca de fapt nu este necesar de acordul lor. Dar timp de trei luni de zile acesta a tinut in loc o investitie de patru milioane de lei. Organele abilitate ale statului se pot și autosesiza în această privință, nu trebuie să fie numaidecât sesizați. Important este că investițiile din județul Cluj vor continua. Lucrările la drumul din comuna Chinteni ar putea începe chiar săptămâna următoare, conform unor surse din administrația centrală.
Primarul Lucia Suciu nu se lasă până nu construiește drumul
Primarul din Chinteni, social-democrata Lucia Suciu, se bate pentru comunitatea din care face parte și nu s-a lăsat până când nu construiește acel drum. Din acest motiv a cercetat bine problema cu acest SLR și a văzut că nu avea nevoie de acel aviz. Așa că lucrările vor continua și fără el.
Lucia Suciu a declarat anterior pentru ziardecluj.ro ca exista probleme la acel SLR legat de avizul necesar pentru acea investiție de la respectiva autorizație care vizează ocrotirea fluturilor.
“Pur si simplu am auzit de la cineva de la Mediu ca aceasta societate a depus o documentatie in care arata ca au avut consultari la nivelul comunei Chinteni, au intocmit un regulament prin care trebuie protejate aceste situri cu fluturi. Am constatat ca, din punctul lor de vedere, nu mai conteaza nimic, decat ceea ce spun dansii. Am depus contestatie la Mediu pe regulamentul respectiv, i-am intrebat cand au facut consultari la Chinteni. Sigur ca toate intrebarile mele au ramas fara raspuns. Am convocat toata echipa de la SLR, care a obtinut custodele pentru acest Sit Natura 2.000”, povesteste primarita din Chinteni, Lucia Suciu.
“I-am rugat sa imi justifice existenta acelor situri si sa explice ce se intampla cu terenurile si dezvoltarea comunei. Nici pana astazi nu am primit raspuns la acele intrebari. Totusi, s-au dus la Mediu pentru a li se aproba regulamentul de protectie a sitului”, adauga aceasta, suparata.
“Am lansat si licitatia pentru investitie, iar ulterior de la Mediu ne-au spus ca ne trebuie aviz de la fluturi (Societatea Lepidopterologica Romana, n.r.)”, a declarat anterior pentru ziardecluj.ro primarul din Chinteni Lucia Suciu mai povesteste edilul din Chinteni.