Tudor Grindean, chestorul care conduce IPJ Cluj, ține ascuns numărul angajaților de la arest. Cu toate că gazetadecluj.ro v-a relatat că doar trei polițiști păzesc 30 de deținuți, IPJ Cluj nu a vrut nici să confirme, nici să infirme această informație. Au invocat faptul că dacă comunică numărul exact al polițiștilor s-ar putea crea o vulnerabilitate. Nu le-ar crăpa obrazul de rușine? Le-au evadat patru deținuți de sub nas și ei vorbesc de vulnerabilitate. Păi nu a fost culmea vulnerabilității când patru deținuți au evadat? Și unul mai este încă în libertate. Grindean sfidează presa și dreptul la informație. 

 

Dacă vreți să votați cine ar trebui demis în urma evadării a patru deținuți dați click pe articolul de mai jos:

IPJGATE: Grindean si Valentin Rusu, EȘEC MAXIM după evadarea deținuților din arestul IPJ Cluj

 

Grindean ține deținuții în camere de 5 metri pătrați

 

Condițiile din arestul IPJ Cluj sunt mizerabile. Deținuții nu au spațiu unde s-ar putea plimba. Arestul IPJ Cluj este in subsolul cladirii de pe strada Traian a Politiei, după cum se poate observa mai jos. Clădirea lipită de sediul IPJ Cluj este cea a SRI Cluj, sub zona încercuită cu roșu. Cu toate ca se pot juca ping-pong, detinutii nu vad lumina zilei decat prin intermediul gratiilor. Așa că evadează. Și evadatul Alexandru Bartos este în libertate la șase zile de la fuga din arestul IPJ Cluj.

politia cluj arest

”Numărul poliţiştilor care desfăşoară activităţi în cadrul Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj diferă în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi: numărul persoanelor încarcerate, activităţile care se desfăşoară în cadrul programului zilnic, vizite, asigurare asistenţă medicală şi psihologică persoanelor încarcerate, etc. La aceste activităţi participă în sprijin şi poliţişti din cadrul altor structuri (de exemplu, din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, personalul din serviciul de permanenţă).

Referitor la numărul persoanelor încarcerate, facem menţiunea că numărul acestora diferă de la o zi la alta, media zilnică fiind între 25-30 de persoane. În anul 2014 media zilnică a fost de 25 de persoane încarcerate.

Suprafaţa totală a arestului este de 670 m2, constând în camere de deţinere, curţi de plimbare, grupuri sanitare, cameră pentru asistenţă juridică, cameră de vizite, bibliotecă, bucătărie, holuri, magazii, etc. Camerele de deţinere au suprafeţe cuprinse între 5,50 m2 şi 11,30 m2, cele mai multe dintre acestea având suprafaţa de aproximativ 9 m2.

În cursul anului trecut s-a realizat o evaluare a condiţiilor existente în cadrul Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă, în urma căreia s-a evidenţiat  necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie. Astfel, au fost desfăşurate lucrări de reabilitare, modernizare şi recompartimentare a spaţiului existent în cadrul arestului. De exemplu, s-au renovat toate camerele de deţinere, a fost amenajat un spaţiu cu dispozitiv de separare pentru acordarea dreptului la vizită; a fost amenajat un spaţiu pentru acordarea dreptului la grefe, asistenţă juridică, asistenţă şi consiliere psihologică sau religioasă; a fost amenajată o minibibliotecă, etc.

În urma recentului incident, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a dispus verificări pe mai multe paliere şi s-au luat măsuri pentru îmbunătăţirea sistemelor de pază şi siguranţă, pentru eficientizarea activităţilor desfăşurate în cadrul centrului, urmând fi continuate toate demersurile iniţiate anterior pentru îmbunătăţirea condiţiilor şi securităţii zonei.

De asemenea, a fost dispusă o anchetă internă care să stabilească cu exactitate împrejurările şi condiţiile care au condus la producerea acestui incident, iar un procuror efectuează activitatea de urmărire penală într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de ,,neglijenţă în serviciu de către poliţiştii aflaţi în exercitarea atribuţiilor la momentul incidentului”, arată răspunsul comunicat gazetadecluj.ro de subordonații lui Grindean.

 

”Daca va comunic numarul exact al politistilor s-ar putea crea o vulnerabilitate. Ar determina prejudicii institutiei aceste informatii si sunt considerate clasificate”, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Cluj motivandu-si lipsa de informare.

 

2 COMENTARII

  1. primul cerectat de procurori trebuie sa fie cel care a coordonat lucrarile de remediere dupa interventia RAJAC la canalizare, adica seful de la logistica pentru ca politistii nu sunt nici mecanici si nici constructori sau responsabili cu controlul tehnic al calitatii reparatiilor care au creat bresa.

    • Nu sunt eu de vina ,eu ma ocupam de afacerea neveste-mi si transportam ceva hranita,facuta pe curentul patronului ce mi-a inchiriat spatiul ,pe care nu l-am mai platit de mult si de aceea nu am avut timp de sudat gratiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.