Gyula este un oraș turistic extrem de primitor din Ungaria, aflat în Câmpia de Sud, cunoscută sub denumirea de ”cămara țării”. Băi termale moderne așteaptă turiștii români în orașul apropiat de graniță cu România. La o distanță de doar 220 km de Cluj-Napoca, băile din Gyula reprezintă o alternativă viabilă pentru turiștii care vor să se relaxeze în băi termale de până la 80 de grade Celsius. Și dacă mai pui la socoteală că poți gusta din gustoșii cârnații de Gyula sau testa celebra palincă, atunci cu siguranță veți avea o vacanță de succes.

 

Excursia în orașul Gyula a fost oferită de Oficiul de Turism al Ungariei, cu sprijinul Băilor Cetății Gyula, al Biroului Regional de Turism Câmpia Maghiară de Sud și a Hotelului Erkel. Ghidul nostru a fost Janos Kocsis, un maghiar născut în Arad, care trăiește în Gyula.

 

Cetatea de 600 de ani

 

Cetatea medievală din Gyula are 600 de ani. A fost cucerită o singură dată în istoria ei. Și atunci pentru că cei din interiorul cetății nu au mai avut resurse în fața turcilor. La intrarea în cetate veți fi întâmpinați de două persoane îmbrăcate în stil medieval. Aveți la dispoziție 24 de camere care prezintă istoria de șase secole a unui oraș fascinant. Cea mai interesantă cameră este cea a armelor, unde puteți vedea diferite tipuri de arbalete.

 

Cârnații de Gyula, tradiție de 200 de ani

 

Cârnații din Gyula sunt unul dintre cele mai celebre ”toteme” culinare ale orașului. Alături de palinca din Gyula sunt unul din produsele gastronomice care duc numele orașului în lumea întreagă prin premiile obținute. Ghidul nostru ne-a explicat istoria celebrilor cârnați din Gyula.

 

”În anul 1868 a fost înființat un abator mare. În Gyula au fost un număr mare de soldați care au lucrat în direcțiunea județului. Au fost două cazarme mari: una de infanterie și una de călăreți. Au fost mulți soldați, deci era nevoie de multă carne. Un măcelar s-a întors în anii 1800 de la Bruxelles cu medalia de aur pentru cârnații din Gyula. Tradițiile au continuat și s-au mai primit multe alte medalii. Un măcelar a cumpărat o fabrică de chibrituri și s-a transformat în fabrică de cârnați. Au exportat pentru început în țările vecine, dar au urmat apoi exporturi chiar și în America, Africa de Sud”, a explicat Janos Kocsis, un ghid din Gyula care vorbește româna extrem de bine.

 

Hotelul Erkel are culoar direct în băile cetății

 

Reporterii Gazeta de Cluj au fost într-o excursie în orașul Gyula la invitația Oficiului de Turism al Ungariei în România. Ne-am cazat la Hotelul Erkel, care poartă numele celui mai mare compozitor maghiar. Unitatea de cazare este cea mai mare din zonă și are camere atât de trei, cât și de patru stele. Hotelul este legat direct de băile cetății care cuprind un imens complex deschis de ape termale, dar și mai multe bazine închise în care poți face diverse activități – Aqua Palota. Hotelul Erkel dispune chiar de propriul centru de wellness. Oricum, băile cetății sunt o atracție de neratat pentru toți turiștii care vizitează orașul unguresc.

Saună fierbinte sau aromată urmată de un ”ice bucket chalenge”, urmată de un duș cu gheață și o baie într-o piscină cu apă de 12 grade Celsius. O experiență extremă pe care merită să o încercați ca să vă simțiți ca un fulg. Dar nici toboganele interioare din Aqua Palota, unde poți chiar ”urca” în sus, nu sunt de neglijat. Dacă mergeți în sezon puteți să vă dați pe toboganele exterioare sau să vă scăldați în oricare dintre cele 19 bazine.

Orașul Gyula este o destinație balneară de neratat, cu băi termale aflate pe locul cinci în lume, dar și cu produse tradiționale și târguri săptămânale. Dacă sunteți fani ai băilor termale sau vreți un weekend în care să vă destindeți, Gyula este destinația perfectă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.