In momentul de fata, la Cluj au loc perchezitii la Spitalul Clinic Judetean, sectia de Oncologie Medicala, dar si la Institutul Oncologic Prof. dr. I. Chricuta. Gazeta de Cluj a obtinut din partea personalului medical confirmarea ca la Spitalul Judetean a descins o echipa de control inca din aceasta dimineata. Aici au fost ridicate mai multe documente. De asemenea, portarul Institutului Oncologic a confirmat ca mascatii au intrat pe poarta din spate a spitalului si efectueaza in acest moment un control. Doi procurori au ieșit din biroul medicilor vizați de anchetă și au plecat cu o Dacia Duster.

ciuleanu

Potrivit surselor Gazeta de Cluj, jandarmii păzesc ușa de la biroul medicilor oncologi Tudor Ciuleanu și Dana Iancu. Conf. dr. Tudor Ciuleanu (foto) nu răspunde la telefon, dar ce vă putem spune despre el este că în CV apare până în acest an drept Coordonator pentru județul Cluj al Programului Naţional 4 (oncologie), la Casa Judeţeană Cluj de Asigurări de Sănătate Cluj-Napoca. Tot din 2007 până în prezent, acesta a deținut funcția de Co-preşedinte al Comisiei de oncologie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Bucureşti, cea de Expert al ANM în relaţia cu EMEA (oncologie), Agenţia Naţională a Medicamentului, Bucureşti, și cea de Membru al Comisiei de oncologie a MSP, Ministerul Sănătăţii Publice, Bucureşti.

În 2015 acesta a fost înlocuit de conf. dr. Anca Bojan drept coordonator județean al subprogramului de tratament al bolnavilor cu afecțiuni oncologice, printr-o decizie a CAS și DSP Cluj.

11787298_883333688387213_1718118905_n

 

În cadrul Spitalului Județean Cluj, la secția de Oncologie Medicală, s-a pus sigiliul pe două birouri ale doctorilor, printre care și cel al medicului specialist Larisa Ciule, acestea fiind păzite de patru jandarmi. În perioada următoaresunt așteptați medicii suspectați de trafic cu medicamente oncologice pentru a se face percheziții în birourile acestora, cu ei de față. Larisa Ciule este medic primar oncologie–radioterapie și a lucrat în cadrul unui proiect al medicului Constantin Ciuce.

 

 

Urmărește mai jos conferința de presă a directorului Institutului Oncologic, Patriciu Achimaș:

Procurorii DNA fac cercetări referitoare la faptul că anumite firme de medicamente ar fi oferit unor medici din județele Mureș, Sălaj, Sibiu, Bistrița și Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane și congrese internaționale, excursii în diverse țări, bunuri, foloase și alte servicii, condiționându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie. Astfel, s-ar fi optat pentru varianta medicamentelor mai scumpe în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeași compoziție chimică și același efect terapeutic, însă ar fi fost mai ieftine.

Sursele citate de Agerpres au arătat că ar fi implicați 16 medici, inclusiv având funcții de șefi de clinici și secții de oncologie, medici specialiști oncologi, coordonatori și responsabili ai Programului Național de Sănătate — subprogramul oncologie. Aceleași surse au susținut că ar fi implicați un președinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureș, care controlează farmacii, și peste 10 reprezentanți zonali ai firmelor de medicamente.

Potrivit magistratilor, care au remis astazi presei nationale un comunicat de presa, „procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2012 — 2015. În cursul zilei de 28 iulie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 61 de locații situate în municipiul București și județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș, reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, se arată în comunicatul DNA.

Prejudiciile se reflectă în primul rând în bugetul asigurărilor de sănătate şi, în subsidiar, în starea de sănătate a populaţiei, mai spun anchetatorii.

Procurorii anticorupție dat și câteva exemple în acest sens: „firmele de medicamente alocă sume mari (de exemplu în 2014 suma de 4.123.554,18 lei, achitată de o firmă de medicamente unui operator de turism, aceste ,,sponsorizări”, în realitate sunt o mită mascată, care este dată medicilor prin reprezentanții zonali, în funcție de vânzările realizate urmare a cointeresării cadrelor medicale, pentru prescrierea anumitor medicamente, iar în unele cazuri, pentru achiziţionarea în spitale a medicamentelor producătorilor agreaţi, medicii beneficiază de o serie de avantaje, a căror acordare este condiţionată de folosirea medicamentelor şi produselor companiilor implicate în cauză (excursii, vacanţe, bunuri de valoare, participări la congrese şi simpozioane, pentru care sunt achitate taxele de participare, transportul, cazarea, masa, activităţile de petrecere a timpului liber şi, uneori, asigurate cheltuieli personale ale medicilor).

Au fost identificate facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașele OTTAWA (perioada 12-16.02.2013), SAN DIEGO (perioada 24-31.10.2013), eveniment Hotel Kronwell Brașov ( perioada 18-20.07.2014), eveniment Hotel Internațional Iași (perioada 23-24.07.2014) și eveniment Hotel Ramada Sibiu (perioada 01-03.08.2014)“.

Surse judiciare citate de Romania Curata mai spun că medicii au fost implicaţi şi în realizarea unor aşa zise studii clinice, pentru care au fost remuneraţi, însă studiile în cauză nu au la bază date reale, aceasta fiind încă o modalitate prin care medicii erau recompensaţi financiar pentru sprijinul acordat producătorilor de medicamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.