Romatsa a încheiat contracte de câteva milioane de euro cu o societate care se află într-o suveică a unuia dintre cele mai mari scandaluri cu armament din Italia. ”Titularul” afacerilor din Italia este firma Finmeccanica, o societate cu șefi arestați pentru afaceri cu armament și despre care se spune că ar fi sub ”umbrela” fostului premier italian, Silvio Berlusconi. Firma cu care Romatsa a bătut palma se numește SELEX ES Inc. USA, face parte din Finmeccanica, și deține o adresă fantomă în statul american Kansas.

 

În data de 08-12-2014, R.A. ROMATSA – ADMINISTRAȚIA ROM NĂ A SERVICIILOR DE TRAFIC AERIAN a cumpărat un Sistem DVOR/DME pentru Centrul Regional de Pregătire a Personalului Tehnic – Operativ de la DSNA Cluj. Contractul a costat 1.715.650 de lei și a fost atribuit firmei SELEX ES Inc. USA. În prima jumătate a acestui an, Romatsa a atribuit aceleiași firme două contracte (Radiofar de aliniere omnidirecţională VHF Doppler (DVOR) Echipament de măsurare a distanţei (DME)) pentru suma de peste 1,1 milioane de dolari. Aceeași societate firmă le-a vândut celor de la Romatsa aparatură pentru centrele din Târgu Jiu și Constanța (valoarea contractelor a fost de peste 1,3 milioane de dolari), iar pentru contractul ”diverse piese de schimb”, cei de la Selex au primit de la Romatsa aproape 50.000 de euro. În 2010, Romatsa a plătit acestei firme peste 500.000 de euro pentru ”Achiziția unui sistem de radionavigație DVOR/DME pentru Florești”.

După cum se poate observa, cei de la Romatsa au dat firmei respective bani frumoși pentru serviciile respective.

 

În Kansas, în intersecție

Însă, potrivit site-ului oficial al acestei societăți, datele de contact ale SELEX ES Inc. USA constau în câteva numere de telefon. Însă, dacă încerci să cauți cu ajutorul google earth sediul companiei, ajungi într-o intersecție din preajma unui parc și a unei școli. La adresa ”West 89th Street, Overland Park – Kansas, 66214, USA , Localitatea:  Kansas , Cod poștal:  11300 , United States”, care figurează ca cea oficială în licitațiile cu Romatsa, nu figurează nici un sediu al vreunei companii care face afaceri cu armata americană, după cum se arată în prezentarea companiei.

De fapt, cei de la SELEX ES Inc. USA fac parte dintr-o companie Italiană, Finmeccanica, a cărui fost director a fost arestat pentru implicarea sa în afaceri mafiote. Paolo Pozzessere, fost director comercial al grupului Finmeccanica consilier pentru raporturile cu Rusia, a fost arestat în 2012 sub acuzaţia de corupţie internaţională, în cadrul unui dosar deschis asupra vânzării de elicoptere şi de armament în Panama, în anul 2010, o afacere pentru care Finmeccanica ar fi oferit o mită de 18 milioane de euro preşedintelui din Panama, potrivit magistraţilor de la Napoli.

O anchetă a fost deschisă şi împotriva fostului ministru al dezvoltării economice din guvernul lui Silvio Berlusconi, Claudio Scajola, exponent de vază al partidului de centru-dreapta Poporul Libertăţii (PdL), acuzat la rândul său de corupţie internaţională, într-un dosar care se referă la livrarea de nave construite de Finmeccanica în Brazilia, o afacere în valoare de cinci miliarde de euro, pentru care Scajola ar fi acceptat mită din partea autorităţilor braziliene.

Lucrurile par mult mai interesante, mai ales că cei de la Finmeccanica au încheiat mai multe contracte cu Ministerul Apărării, prin diferite firme subsidiare.

 

Avem și noi Selex!

Revenind la Selex, și în România există o societate care poartă acest nume. Este vorba de SELEX ES ROMANIA SRL, care se ocupă de ”alte activități de telecomunicații” și este deținută de ELEX ES INTERNATIONAL LTD (Marea Britanie) și ELEX ES S.P.A (Italia). Această societate este administrată de LUIGI FESTA, iar anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste 1,1 milioane de lei.

La firma Selex din România este acționar și statul, prin intermediul COMPANIEI NAȚIONALE ROMARM SA, instituție care deține 0,37% din capitalul social al SELEX ES ROMANIA. Reprezentantul CN Romarm în cadrul Selex este Dumitru Mischie.

Conform unor date publicate în 2007, ”primul pas pe care Finmeccanica l-a făcut în România a avut loc în 20 noiembrie 1994 atunci când a fost înființată societatea Elsag Eastern Europe SRL, condusă de patru administratori italieni și al cărei principal obiectiv de activitate este „consultanță și furnizare de alte produse software”. Situată pe Bulevardul Dacia, cu un capital social de 628.400 de lei, firma are drept unic acționar societatea italiană Elsag SPA, membră a grupului Finmeccanica, specializată în servicii de securitate informatică. În 2005, cu 32 de angajați, Elsag Eastern Europe SRL a realizat o cifră de afaceri de 3.612.305 de lei dar un profit brut de doar 103.685 de lei. Al doilea pas al grupului Finmeccanica pe piața din România a fost făcut pe 21 mai 1997, prin înființarea firmei Anserv SRL. Situată la aceeași adresă de pe Bulevardul Dacia, firma are drept acționar unic societatea italiana Ansaldo Nucleare SPA, la rândul ei membră a grupului Finmeccanica. Având drept obiect principal de activitate „activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea”, Anserv SRL este administrată de trei italieni, președinte al CA fiind Roberto Adinolfi. A treia firmă românească înființată de Finmeccanica în țara noastră, pe 26 mai 1998, este Selex Communications România SRL. Situata in strada Dr. Louis Pasteur, în Sectorul 5, firma are drept acționar compania Selex Communications SPA, și o altă membră a grupului Finmeccanica”.

 

Mecanica ”fină” a corupției

În momentul de față, conform surselor media, Pier Francesco Guarguaglini, fostul şef al celui mai mare grup italian din domeniul industriei aerospaţiale şi de apărare Finmeccanica, controlat de stat, a fost plasat luni sub arest la domiciliu în cadrul unui scandal referitor la fonduri obscure şi mită, au relatat media locale, citate de agenţia Xinhua. Guarguaglini, care s-a aflat la conducerea Finmeccanica din 2002 până în 2011, este suspectat de implicare într-un scandal referitor la fonduri obscure şi mită politică în cadrul unui sistem computerizat privind trasabilitatea deşeurilor, denumit Waste Tracking Control System (SISTRI), a relatat televiziunea RAI. Proiectul, finanţat de guvern, a fost comandat de către Ministerul italian al Mediului pentru un departament al poliţiei militare care se ocupă de infracţionalitatea din domeniul mediului înconjurător.

Ancheta, desfăşurată într-un dosar ce datează de mult timp şi în care este implicat grupul din domeniul apărării, s-a axat pe acuzaţiile potrivit cărora fonduri obscure au fost plasate în paradisuri fiscale din străinătate pentru plata unor comisioane secrete printr-un sistem de facturi false creat de companii controlate de către Finmeccanica.

Mai mulţi oficiali şi politicieni italieni au fost anchetaţi sau arestaţi în ultimele luni într-o serie de scandaluri de mită, care l-au determinat pe şeful guvernului Matteo Renzi să se angajeze în adoptarea unor reguli anticorupţie mai aspre.

 

Afaceri cu indienii

Anul trecut, Giuseppe Orsi, şeful grupului italian de apărare Finmeccanica, a fost arestat pentru corupţie, într-un caz de corupţie privind vânzarea unor elicoptere către guvernul indian. Potrivit cotidianului italian Corriere della Sera, Orsi a fost arestat sub acuzaţia de a fi mituit mai mulţi oficiali pentru a-i înlesni vânzarea a 12 elicoptere către India.

De asemenea, Bruno Spagnolini, preşedintele executiv al Agusta Westland, o filială a Finmeccanica, ce produce elicopterele vândute Indiei, a fost arestat la domiciliu, din aceleaşi motive ca şi Orsi, „la nivel internaţional, extorcare de fonduri şi îmbogăţire personală”.

Orsi a negat întotdeauna acuzaţiile de corupţie care i-au fost aduse, presa din Italia scriind că beneficiul grupului pe care îl conduce în cazul vânzării de elicoptere a fost de peste 500 de milioane de euro. După arestarea lui Orsi, reprezentanţii Finmeccanica nu au comentat ceea ce s-a întâmplat, dar, în trecut, compania a declarat că afacerile cu guvernul indian s-au făcut mereu doar pe canale oficiale.

2 COMENTARII

  1. Nu cred ca ai nimerit unde trebuie. Deocamdata problema ta este ca firma aia de care zici e implicata sau asa mai departe. Ce treaba are Romania si Romatsa in asta atata tip cat totul e legal? Si apoi cauta dupa firma Alenia si o sa vezi ce gasesti. Iar te-ai documentat de pe Google? Subtire!

  2. Ce cumpără ROMATSA, cumpără în urma unor licitații publice. Datele sunt disponibile oricui le caută. Mai puțin ziariștilor „urechiști”.
    Când în lumea întreagă sunt sub 20 de producători pentru astfel de sisteme specializate, dintre care numai o mână (printre care și ALENIA, acualmente SELEX, dar și altele – Thales, Raytheon, Indra etc.) cu adevărat serioase, oare de unde ai vrea să se cumpere?!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.