Toma Rus, fostul șef al BCCO Cluj și fost secretar de stat în Ministerul de Interne, are un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Gazeta de Cluj v-a relatat că acesta a făcut un accident în Cluj-Napoca, fiind surprins de organele legii în stare de ebrietate. Oficialii Inspectoratului de Poliție Județean(IPJ) Cluj au confirmat pentru Gazeta de Cluj că accidentul comis de Toma Rus este obiectul unui dosar penal. El a mai fost cercetate și în alte dosare, fiind ”albit” în toate cazurile. Unul dintre cazuri viza averea sa spectaculoasă făcută din calitate de polițist.

Reporterii Gazeta de Cluj au solicitat IPJ Cluj să ne comunice dacă Toma Rus, nascut la data de 17.04.1966 în comuna Panticeu, este vizat pentru un accident pe care l-ar fi comis în trafic, fiind sub influența băuturilor alcoolice. Oficialii IPJ Cluj ne-au arătat că există un dosar penal pentru respectiva faptă.

 

”Cu privire la persoana menționată în solicitare(n.r. Rus Toma Vasile), vă comunicăm faptul că aceasta a implicată într-un accident rutier cu victimă, produs pe raza municipiului Cluj-Napoca. În cauză a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca un dosar penal cu nr. 2023/P/2015, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,vătămare corporală din culpă”, faptă prevăzută de art.196 din Codul penal”, arată oficialii de la IPJ Cluj  într-un răspuns la solicitarea Gazeta de Cluj.

Citește pe aceeași temă și:

Toma Rus, prins baut la VOLAN. A fost dus la IML pentru probe de sange

 

Culmea este că, oficialii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca ne-au informat la sfârșitul lunii trecute că Toma Rus nu are calitatea de suspect sau învinuit în niciun dosar penal aflat pe rolul lor. Pe de altă parte, cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca ne-au confirmat că s-a început urmărirea penală față de faptă în respectiva cauză, deși codul de procedură penală arată clar că atunci când sunt indicii rezonabile că o persoană a săvârșit infracțiunea, atunci se începe urmărirea penală față de persoană. Mai ales că este vorba despre un accident, nu despre fapte de corupție despre care nu se știe exact cine le-a făcut.

”S-a început urmărirea penală în respectiva cauză împotriva faptei”, a declarat Mirel Toader, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

 

”Nu am facut niciun accident. Vă rog să mai verificați”, a declarat pentru gazetadecluj.ro Toma Rus nedorind să facă comentarii suplimentare. 

Ce spune codul de procedură penală despre urmărirea penală

Articolul 305 din Codul de Procedură Penală arată clar că urmărirea penală se începe asupra persoanei dacă există indicii rezonabile că ea a comis infracțiunea.

(3) Când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect.

 

Ce riscă Toma Rus

 

Art. 196 din Codul Penal

Vătămarea corporală din culpă

(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1)-(3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

1 COMENTARIU

  1. Ce povesti sant astea? Acum câteva zile nimeni nu știa nimic , culmea acum e chiar vinovat? Nu mai cred nimic, se respecta ceva din legile CLUJULUI?. Se poate întâmpla oricui, dar la puțini se aplica corect !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.