Vreme a trecut cu Legea “spion” în Săptămâna Patimilor

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a aprobat tacit, în săptămâna mare, o lege contestată cu ajutorul căreia autoritățile vor putea dispune de viața privată a românilor. Este vorba de adoptarea tacită a Legii prin care se vor stoca datele comunicațiilor electronice (L298/2008). Chiar dacă această lege a fost declarată neconstituțională, semnatarii proiectului au făcut câteva schimbări minore pentru ca legea să poată fi votată. Chiar dacă datele stocate țin de corespondeța privată, companiile de comunicații (internet și televiziune) vor fi obligate să stocheze aceste date pentru a preveni criminalitatea.

Faptul că trăim într-un stat polițienesc o certifică punctul de vedere exprimat de deputații PDL Valerian Vreme (fost ministru al Telecomunicațiilor) și colegul lui, Adrian Bădulescu, pentru adoptarea proiectului de lege privitor la stocarea datelor celor care utilizează pe teritoriul țării serviciile de telecomunicații (internet sau telefonie).
“Ca urmare a creșterii semnificative a posibilităților oferite de comunicațiile electronice, datele referitoare la utilizarea comunicațiilor electronice sunt deosebit de importante și, în consecință, reprezintă un instrument valoros în vederea prevenirii, cercetării, descoperirii și urmăririi penale a infracțiunilor, și, în special, a criminalității organizate”, sunt de părere cei doi deputați. În opinia lui, prezumția de nevinovăție dispare pentru a putea fi monitorizați și suspectați toți românii.
Acest proiect de lege, prin care Guvernul vrea să controleze populația ca pe vremea comunismului, a mai trecut odată prin votul parlamentarilor. Însă, după ce a fost promulgat, la protestele reprezentanților societăţii civile şi a mass-media, Legea 298/2008 a fost declarată neconstituţională în octombrie 2009.
Conform proiectului de lege, autorităţile vor să stocheze, în cazul telefoniei, numărul de telefon apelant, precum şi numele şi adresa abonatului sau ale utilizatorului înregistrat, iar în cazul e-mail-ului sau telefoniei prin internet se vor stoca datele utilizatorului, numele şi adresa abonatului sau ale utilizatorului înregistrat, căruia i s-a alocat o adresă Internet Protocol (IP), un identificator de utilizator sau un număr de telefon, la momentul comunicării. De asemenea, se vor stoc date privitoare la ora şi durata la care a avut loc apelul telefonic, data şi ora conectării la şi ale deconectării de la serviciul de acces la internet, adresa IP alocată dinamic sau static unei comunicări de furnizorul de servicii de acces la internet, precum şi identificatorul abonatului sau al utilizatorului înregistrat. În privinţa apelurilor telefonice se vor mai stoca identitatea internaţională de abonat mobil (IMSI) a apelantului şi celui apelat precum şi identitatea internaţională a echipamentului mobil (IMEI) de pe care se efectuează convorbirile.
Conform avocatului Paul Deneş, acest proiect de lege încalcă flagrant, ca şi Legea 298/2008 declarată neconstituţională, dreptul la viaţă. Conform avocatului, dacă vreo lege de acest gen ar intra în vigoare s-ar putea considera că societatea românească a făcut un salt în spate de 20 de ani.
“Nu ne întoarcem la vechea securitate pentru că “băieţii” de atunci erau copii de mingi, mijloacele tehnice erau limitate şi nici operatorii nu-şi dădeau întreaga silinţă. Operatorii de astăzi sunt ceva mai şcoliţi, mijloacele tehnice sunt indubitabil la un secol de ce dispuneau “băieţii” de la secu. Problema majoră e că “băieţii” pe care unii dintre noi, fără a gândi, i-au ales să ne conducă, vor acum să intre şi în intimitatea oamenilor plătitori de taxe şi impozite pentru a vedea ce descoperă. Sunt unii care se bat cu pumnul în piept şi spun că n-au nimic de ascuns. Le recomand cu căldură acceptarea din propria iniţiativă a câtorva camere de luat vederi şi microfoane aferente în locaţia proprie ca şi declaraţia, pe propria răspundere, privind notificarea către SRI sau alte organe de urmărire, obligatoriu sub apostilă notarială, a agendelor în format scris şi informatic privind tot sistemul de relaţii personale, modificările ulterioare să fie aduse doar sub apostilă notarială. Asta da democraţie!”, spune avocatul Deneş.
Acest proiect delege va intra Plenul Camerei în prima săptămână de după Paște, iar acest for are valoare decizională.

Legea “spion” nu e susținută, dar toți o votează

Ce nu specifică în cadrul expunerilor pentru adoptarea legii este că aceste informații sunt catalogate ca fiind de domeniul vieții private, drept care este asigurat de Constituție și de CEDO. Astfel că, din cauza unei legi care seamănă cu blamatul tratat ACTA, România ar putea intra în infringement. Deja Comisia Europeană a declanșat din iunie 2011 o procedură de infringement împotriva României pentru transpunerea în legislațiile proprii a directivei UE care obligă furnizorii să stocheze datele de trafic și localizare pentru convorbirile telefonice și pe internet. În mod ciudat, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor Cu Personal a refuzat să avizeze acest proiect. "Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a refuzat avizarea proiectului, Senatul a respins în unanimitate de voturi acest proiect de lege, iar Guvernul României a refuzat să îl susțină public. Ca atare, cerem tuturor deputaților să respingă această propunere legislativă, iar Comisiilor desemnate pentru raportul în fond sau pentru aviz să propună respingerea proiectului", arată o adresă a ONG-urilor Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Activewatch – Asociația de Monitorizare a Presei, etc. ONG-iștii susțin că “dacă acest proiect va deveni lege se vor restrânge drepturile și libertățile cetățenești, întrucât datele reținute inclus identitatea inițiatorului și destinatarului unei comunicări, data, ora și durata unei comunicări, tipul de comunicare, echipamentul de comunicație folosit, locația echipamentului folosit, combinate, aceste date pot da informații detaliate despre viața privată a individului”.
Cu alte cuvinte, în an electoral, România are posibilitatea să devină un stat în care oricine își poate pierde dreptul la viață privată, situație care creează o stare de nesiguranță în care oricine poate fi manipulat.

CAPITOLUL II: Reţinerea datelor
Art. 3
(1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului au obligaţia de a asigura, pe cheltuială proprie, crearea şi administrarea unor baze de date în format electronic, în vederea reţinerii următoarelor categorii de date, în măsura în care sunt generate sau prelucrate de aceştia:
a) date necesare pentru urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări;
b) date necesare pentru identificarea destinaţiei unei comunicări;
c) date necesare pentru a determina data, ora şi durata comunicării;
d) date necesare pentru identificarea tipului de comunicare;
e) date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicaţie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;
f) date necesare pentru identificarea locaţiei echipamentului de comunicaţii mobile.
(2) Datele se reţin timp de 6 luni de la momentul efectuării comunicării.
(3) Cheltuielile legate de crearea şi administrarea bazelor de date sunt deductibile fiscal.

Răzvan Robu

2 COMENTARII

  1. in 2007 traficantul de droguri chetrariu claudiu constantin lasa jumate din bani sub scaunul din dreapta in masina mea fiat stilo b 83 afe , prea multi la el la targ auto vitan , in targ jumatatea cealalta de bani pentru procurorul simona rusu . mitah , blat .
    in 2008 procurorul simona rusu – adrian , o data .

  2. in 2007 sector 4 blocul 29 traficantul de droguri chetrariu claudiu constantin lasa jumate din bani sub scaunul din dreapta in masina mea fiat stilo b 83 afe , prea multi la el la targ auto vitan , in targ jumatatea cealalta de bani pentru procurorul simona rusu . mitah , blat .
    in 2008 procurorul simona rusu – adrian , o data .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.