Portalul național e-România 2 este o a doua etapă a unui proiect guvernamental prin care autoritățile din țară vor să pună la dispoziția cetățenilor servicii on line. Pe lângă faptul că acest proiect, care în Occident este implementat de ani buni, costă zeci de milioane de euro, el este nefuncțional. Până în momentul de față e-România 2 a costat circa 9 milioane de euro, iar site-ul îl prezintă pe Emil Boc ca fiind Prefectul Clujului, șeful Consiliului Județean Cluj și, nu în ultimul rând, primarul orașului.
Pe vremea când Emil Boc era prim-ministru, guvernul a acordat pentru strategia de informatizare a României suma de 500 de milioane de euro. Pentru proiectul e-românia 2, guvernul a organizat o licitație, iar contractul a fost câștigat de SC Omnilogic care pentru 9 milioane de euro ar fi trebuit să pună la punct site-ul e-românia 2, un portal de prezentare și oferire de servicii on line pentru administrațiile locale și naționale.
Portalul e-România a fost aprobat printr-o hotărâre de guvern în 2010, dar o serie de licitaţii pentru achiziţionarea de servicii necesare construirii acestui portal au fost făcute în 2009. Acest proiect de informatizare este prevăzut să fie pus la punct în perioada 2010-2013, iar banii necesari pentru acest lucru (circa 500 de milioane de euro) au fost împărţiţi în patru tranşe anuale.
“Bugetul total al proiectului e-România 2, implementat de MCSI este de 52.057.628,01 lei cu TVA (echivalentul a 12 milioane de euro) şi nu sunt prevăzute alte alocări bugetare în acest moment. Așadar, pentru proiectul e-România 2 au fost bugetate, pentru fiecare dintre anii 2010, 2011 şi 2012 câte 17.352.542 lei. Cu excepția anului 2012, aceste sume au fost cheltuite integral.
Cu toate astea, până nu va fi finalizat proiectul e Romania 2, nu putem vorbi de o estimare a întregului proiect. Când va fi finalizat, se va face o evaluare completă a costurilor pentru întregul proiect”, arată reprezentanţii MCSI.
Conform Corneliei Trif, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, faptul că Emil Boc este prezentat ca fiind reprezentantul a trei instituții diferite reprezintă o greșeală.
“Cei care au realizat acest site nu aveau informații corecte și nici nu au fost verificați. Prefectura, Consiliul Județean Cluj și Primăria Cluj Napoca sunt trei instituții diferite conduse de persoane diferite”, este de părere reprezentantul CJ Cluj.
Prietenii lui Năstase
Firma care a câştigat licitaţia pentru acest proiect este SC Omnilogic, o societate cunoscută pentru nenumăratele contracte încheiate cu instituţiile statului. Însă, chiar dacă portalul este nefuncţional, cei de la Omnilogic spun că din punctul lor de vedere proiectul este finalizat.
“Vă putem comunica faptul că el (portalul e-romania) este operaţional încă de la sfârşitul anului 2010, pe platforma hardware achiziţionată în cadrul proiectului. Datorită faptului că MCSI a solicitat o constantă diversificare a conţinutului, cu care parţial am fost şi noi de acord, întrucât este de dorit un conţinut digital cât mai diversificat, portalul nu a fost încă lansat.
Considerăm, totuşi, că trebuie să existe o anumită limită din punct de vedere al conţinutului. Este practic imposibil să asiguri tot conţinutul informaţional legat de toate localităţile din România. De asemenea, ţinem să menţionăm că echipamentele, de la data instalării lor în 2010, stau la sediul societăţii noastre, fără niciun cost suplimentar transferat Autorităţii. MCSI nu a putut pune la dispoziţie un spaţiu corespunzător găzduirii în condiţiile tehnice solicitate de producătorii echipamentelor. Din punctul de vedere Omnilogic, portalul este gata atât cantitativ, cât şi calitativ de la sfârşitul anului 2011”, arată reprezentanţii Omnilogic.
Cifra de afaceri a distribuitorului şi furnizorului de servicii IT Omnilogic a crescut în 2010 cu circa 67%, la 200 milioane dolari, datorită finalizării unor proiecte importante, iar rata profitului a fost de 1%-1,5%, iar în 2009, cifra de afaceri a Omnilogic a fost de aproximativ 120 milioane dolari. Omnilogic a fost înfiinţată în 1992 şi este deţinută în totalitate de compania GT Holding Gmbh, înregistrată în Austria. Gazeta de Cluj a prezentat faptul că şeful Omnilogic este unul dintre apropiaţii fostului premier Adrian Năstase şi al omului de afaceri Alexandru Bittner. De asemenea, SC Omnilogic este una dintre partenerele constante de afaceri ale SC Siveco.
“Româniile” de milioane de euro
O licitaţie e-romania 1, pentru “servicii publice furnizate cetăţenilor şi mediului de afaceri”, a fost adjudecată de o asociere de firme (între care Total Soft, Softwin, Teamnet International), contractul fiind de 10,23 milioane de euro. Potrivit reprezentanţilor MCSI, contractul nu a mai fost semnat. O altă licitaţie, e-romania 3 (estimată la 50 de milioane de lei) a fost amânată în mai multe rânduri, prin intervenţia Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.
E-România pusă pe “mute”
Conform HG nr. 195/2010 privind aprobarea Strategiei naționale „e-Romania”, “începând din a doua jumătate a anului 2010, se va trece la prezentarea bilingvă a conţinuturilor, a doua limbă fiind limba engleză, urmând ca din 2011 să fie prezentă şi prezentarea în limba franceză”. Cu toate acestea, în acest moment singura limbă “funcţională” este cea română, care îi anunţă pe vizitator că site-ul nu este funcţional şi că, mai bine, cel interesat ar putea contacta site-ul Ministerului Telecomunicaţiilor.
Răzvan Robu