La începutul lunii februarie, Președintele Klaus Iohannis a inițiat procesul de consultări interinstituționale pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare, potrivit Administrației Prezidențiale. La scurt timp, reprezentanți ai presei au cerut eliminarea articolelor referitoare la mass media, dar au apărut și voci care susțin că aceasta pune în pericol bunul mers al justiției.

 

”Se primesc de la instituții ale statului evaluări privind riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa securității naționale, informații care vor fi folosite în elaborarea documentului final. Procesul de definitivare a Strategiei Naționale de Apărare va include și discuții cu organizații nonguvernamentale, care își desfășoară activitatea în domeniul securității naționale”, arată Administrația Prezidențială. La nivelul Administrației Prezidențiale, cu redactarea acestui document este însărcinat Departamentul Securității Naționale, condus de consilierul prezidențial George Scutaru. Pe 9 februarie, președintele Klaus Iohannis a anunțat în plenul legislativului că, în decursul acestei sesiuni parlamentare, va prezenta Parlamentului strategia națională de apărare.

 

Nedreptate marca Băsescu

De la publicarea acestui anunț, problema eliminării mass-media din lista amenințărilor la adresa securității naționale a revenit în discuție. Inițiativa de includere a aparținut președintelui Băsescu, iar Guvernul PSD condus de Victor Ponta s-a opus acesteia, punct de vedere menținut și în prezent. Analistul politic şi militar Radu Tudor i-a cerut lui Klaus Iohannis să scoată din Strategia Naţională de Apărare menţionarea potrivit căreia mass-media ar reprezenta o ameninţare la adresa securităţii, potrivit unei postări pe blogul personal, intitulată „Dle. Iohannis, reparaţi lucrul prost făcut de Băsescu!”. Acest pasaj a fost introdus în document în regimul condus de Traian Băsescu şi a stârnit foarte multe controverse la momentul deciziei.

 

Ponta i-a dat Share

„Scrisoarea se doreşte a fi un semnal către noua administraţie românească pentru a repara lucrurile prost făcute în regimul Traian Băsescu. În calitate de jurnalist, îi cer preşedintelui României să scoată din Strategia Naţională de Apărare acea menţiune abuzivă şi nedemocratică”, a declarat Radu Tudor, într-o intervenţie telefonică la Antena 3. Radu Tudor susţine că discursul lui Iohannis în faţa plenului CSM pledează serios pentru repararea acestei nedreptăţi făcute de CSAT sub îndrumarea lui Traian Băsescu. Solicitarea realizatorului „Punctul de întâlnire” este susţinută inclusiv de premierul Victor Ponta, care a transmis acest lucru într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook: ”Susțin cu toată convingerea (ca vicepreședinte al CSAT și cetățean al României) demersul lui Radu Tudor!”

 

Gică Contra n-a muritu

Un membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) s-a adresat, de asemenea, public președintelui Klaus Iohannis, pentru a nu da curs inițiativei lui Tudor, deoarece presa și-a schimbat direcția de interes de la informarea corectă a publicului la acțiuni de dezinformare și presiuni.

“Consider că raționamentul principal care a dus la includerea mass mediei în zona vulnerabilităților la adresa securității naționale a României este tocmai schimbarea direcției de interes a presei, de la informarea corectă a publicului și informarea corectă în legătură cu actul de justiție, la acțiuni de dezinformare a publicului și presiuni asupra magistraților și procurorilor, conjugate cu atacuri la adresa principalelor instituții de drept ale statului: Curtea Constituţională a României-C.C.R., Consiliul Superior al Magistraturii-C.S.M. sau Înalta Curte de Casație și Justiție. Toate aceste ultime acțiuni au avut ca mobil interesul politic sau privat al unor proprietari de trusturi de presă. La această destabilizare a sistemului judiciar românesc a participat și Consiliul Național al Audiovizualului care a ales să nu reacționeze în fața acestor atacuri la justiție, provenite de la o parte importantă din mass media”, susține Jucan.

 

Antena 3, mărul discordiei

Jucan spune că Raportul Final al Echipei OSCE, publicat în 16 ianuarie 2013, indică postul Antena3 și proprietarul acestuia – Dan Voiculescu, ca principale surse ale atacurilor la adresa justiției din România. Același lucru, în mare parte, se regăsește în hotărârile CSM dar și în cele 855 sesizări adresate CNA “la care nici până acum nu s-a transmis vreo rezoluție”, susține Jucan.

”Simpla retragere a menționării negative a mass mediei din S.N.Ap nu duce automat și la dispariția fenomenului în discuție. Cu atât mai puțin credibilă este această propunere cu cât ea vine din partea Antena3. Consider că o discuție despre eliminarea influențelor politice sau personale asupra presei trebuie să pornească și de la măsuri care să sprijine independența mass mediei. Măsuri fiscale ca reducerea TVA sau reducerea impozitului pe venit în domeniul presei pot oferi ocazia redresării presei din România”, scrie Jucan.

 

Ponta și statul totalitar

Încă din 2010, Victor Ponta a criticat pasajele din Strategia Naţională de Apărare care se referă la eventualele vulnerabilităţi din partea mass-media. El a afirmat că pasajele respective „reflectă o gândire de stat totalitar, fără legătură cu criteriile democratice”.

„Dezvăluie încă o dată ideea regimului actual, de a lupta cu orice mijloace împotriva oricărui segment al societăţii româneşti (…), astfel încât în România să se poată ajunge la încălcarea liberei exprimări, la încălcarea libertăţii presei sau a libertăţii politice”, a afirmat Ponta. Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare votată în timpul mandatului președintelui Băsescu. Potrivit acestuia, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.

valentin jucan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.