Strigăt de disperare al cardinalului martir Iuliu Hossu: Duceți-mă acasă

2406

 În testamentul marelui martir al Bisericii Greco-Catolice și al neamului românesc, cardinalul Iuliu Hossu și-a exprimat dorința de a fi înmormântat în orașul Cluj-Napoca, unde a și construit o cripta în cimitirul central, criptă existentă și azi. La fel și prin viu grai, el a exprimat aceeași dorință. Autoritățile comuniste au impus fratelui episcopului, inginerul Traian Ștefan Hossu, înmormântarea chiar a doua zi după moarte în București, pentru a nu se desfășura manifestări greco-catolice la înmormântare. În anul 1982, sicriul cardinalului a fost mutat de familie într-un alt loc, alături de alți membrii ai familiei, în cimitirul Bellu catolic. Pe lângă familie, un ajutor însemnat l-a avut preotul greco-catolic Pop Grigore din localitatea Telciu (județul B.N), el ocupându-se și de amenajarea mormântului. De asemenea, acest preot s-a ocupat și de amenajarea mormântului episcopului martir Vasile Aftenie, pe ascuns, deoarece risca închisoarea pentru așa ceva. (Ieron.dr. Silvestru Augustin Prunduș – Iuliu Hossu, exhumare și reînhumare, Cluj-Napoca, 2008. Multe informații am obținut de la un fiu al părintelui Pop, căruia îi aducem mulțumiri).

hossu1

 Iuliu Hossu

 Ne întrebăm azi, de ce după 27 de ani de libertate, episcopia de Cluj-Gherla nu a adus rămășițele pământești ale martirului nostru? Tocmai a trecut sărbătoarea tuturor sfinților, când în Ardeal fiecare familie creștină merge la mormintele strămoșilor și ale apropiaților. De ce noi, greco-catolicii, nu putem să-i punem o lumânare acestui martir al neamului și al Bisericii în orașul cu cei mai mulți greco-catolici, unde și dorea să fie înmormântat? Desigur că episcopul actual Crihălmeanu a mai primit asemenea întrebări, dar ca de obicei, nu a dat răspuns. Episcopia doar a răspândit zvonuri că încă nu a fost beatificat, că nu e gata catedrala nouă unde ar urma să fie pus etc. Desigur doar povești după cum ne-au obișnuit de 20 de ani. Memoria martirilor și a înaintașilor este unul din fundamentele religiei creștine, de la începuturile sale. Slujbele se țineau, de multe ori, la mormintele martirilor. Ce biserică am ajuns noi, dacă nu ne mai cinstim martirii? Jumătate din greco-catolicii pe care-i cunosc au fost la mormântul lui Arsenie Boca și e bine că au fost, însă majoritatea nu știu unde este îngropat martirul nostru Iuliu Hossu. Este normal așa ceva? De ce episcopia nu respectă și nu cinstește memoria celor care au luptat , suferit și murit pentru Biserica Greco-Catolică și neamul nostru? Episcopul Crihălmeanu, în schimb, îi duce pe studenții de la teologie la mormântul turnătorului homosexual Pintea, mentorul său, care, în timp ce Iuliu Hossu era torturat în închisoare iar alții mureau, se plimba cu Wolkswagenul și își turna confrații. Sau poate suntem noi naivi când punem asemenea întrebări, poate că acesta a fost ordinul primit de pe strada Traian, iar strada Moților l-a executat. Poate nu doreau unii după 1989 să avem un loc de pelerinaj aici la Cluj, unde s-ar fi aprins din nou flacăra adevăratului greco-catolicism național și mii de oameni necredincioși ar fi putut să se convertească sau alții să se reconvertească. Cu siguranță că așa ceva s-ar fi întâmplat la Cluj, la mormântul acestui martir care, deși putea liniștit să plece la Roma după ce a fost ales cardinal, el a preferat să nu-și părăsească țara, credincioșii și poporul său. A preferat să rămână în domiciliul forțat, tot un fel de închisoare în realitate. Unii episcopi ucrainieni greco catolici au făcut-o, el nu. Acesta este adevăratul martir și conducător de Biserică. Să nu mai vorbim de jertfa sa te teren național, el fiind cel care a citit proclamația de Unire din 1 Decembrie de la Alba-Iulia, sau sacrificiul său din perioada ocupației horthyste, când nu și-a abandonat neamul, cu toată batjocura la care a fost supus, inclusiv cu cele două atentate făcute asupra sa.

Repet întrebarea, de ce episcopul Crihălmeanu nu face nimic? De ce se mulțumește doar cu uzurparea tronului marelui martir Iuliu Hossu? Îi este frică ca nu cumva credincioasele vârstnice să nu-i mai dea lui flori ci să le ducă la mormântul martirului cum ar fi normal de altfel? De nu se fac comemorări adevărate ale acestuia în fiecare an? Anul acesta s-a făcut o comemorare la Gherla, dar în centrul universitar  Cluj Napoca nu s-a făcut nimic.

  Iar pentru credincioșii greco-catolici care nu fac nimic, ci doar participă pasivi la distrugerea programată a bisericii noastre, criticând  pe cei care arată adevărul și dându-se cu pumnul în piept pe internet, arătând ce înaintași curajoși au avut, le reamintesc că marele martir Iuliu Hossu, ne-a lăsat pe patul de moarte, următorul îndemn: ,,Lupta mea s-a sfârșit, a voastră continuă,,

Nap Vlad

    

 

37 COMENTARII

 1. Argumentul ca nu e gata locul de la catedrala noua nu sta in picioare. Pentru PS Gutiu (pe buna dreptate) s-a gasit loc in cripta catedralei in constructie, deci se putea gasi un loc si pentru PS Hossu.

 2. in sfirsit, dupa mai bine de un sfert de secol de la revolutie auzim cu bucurie cum un demn istoric din cluj pune intrebari esentiale si bine venite cind trebuie sa sarbatorim centenarul marii uniri in anul care urmeaza.Biserica greco catolica din Transilvamia a infaptuit intregirea neamului romanesc si prin scoala ardeleana a adus lumina neamului oropsit .Biserica a trecut cu demnitate prigoana comunista cu multe jertfe am vrea sa stim azi ce rol mai are?

  • Mai lipsea doar să spuneți că biserica greco-catolică a adus poporului și apa caldă! Lumina masonică a școlii ardelene, este de fapt întuneric. Marea unire ar fi vut loc oricum, cu sau fără greco-catolici. În final, vă dau totuși dreptate: rolul cultului la care aparțineți, este unul simbolic. Cu mai puțin de 20,000 de aparținători, este așa, o chestie de care râd bine până și penticostalii.

   • Asta e marea durere ca a adus florinel tot cultul in dioceza de Cluj la statut de secta nesemnificativa si lipsita de identitate, dupa chipiul si a-se-muirea lui. Pacat ca unii isi mai consuma timp si energie cu un nimeni plin de neputinte si viserii desarte- ( DEFUNCTUL ASTA SE VISEAZA CARDINAL)-intrat in istorioara BRU pe cea mai urata usa cu putinta urmand sa fie evacuat in cel mai scurt timp la tomberonul rusinii

 3. Din moment ce exista cripta gata construita chiar de cardinal in cimitirul central , nu au niciun argument, decat reaua vointa. Iar biserica ctitorita de cardinalul Iuliu Hossu si de parintele Chindris in cartierul Iris(construita in cea mai mare parte din banii lor, pe terenul daruit de Vatican), vor acum ticalosii de pe Motilor, in frunte cu strungarul semianalfabet de la CUG, sa o lase ortodocsilor. Nu au fost in stare sa se lupte in justitie pentru ea(sau mai corect asa au primit ordinul), iar acum vor sa renunte la proces pentru treizeci de arginti.

 4. Locul cardinalului este acasa la Cluj. Mare martir al bisericii si apostol al neamului nostru, rusine celor de la episcopie ca nu vor sa-i respecte ultima dorinta. Si rusine ca ne batjocoresc pe noi credinciosii. La noi in someseni, de ce ati oprit procesul de retrocedre a terenurilor de la aeroport? ati interzis avocatilor sa inceapa, ati mintit ca aveti voi o intelegere cu consiliul judetea, prin infractorul horea uioreanu. niste afaceristi escroci care va imbogatiti pe seama averii bisericii noastre martire. ce diferenta intre crihalmeanu si Hosu, nici nu ar trebui sa pun alaturat numele lor.

 5. De unde atata dispret din partea lui florin crihalmeanu pantru marii lui ierarhi inaintasi ??? Sa fie frustrarea, neputinta vizibila, bolile grava sufletesti, rautatea evidenta, ura fata de cei ce nu sunt din partidul sau si al neamului sau (pcr). Sa nu uite acesta ca toti amartyoni au ajuns o scarba in fata Donmului si o rusine a istoriei.
  Tot respectul pentru acest istoric cercetator care cauta sa clarifice pe cat se poate lucrurile!

 6. Draga vlad nu contest calitatea ta de istoric ‘anonim’ al junei istorii pe care cu atata truda incerci sa o rescri tu insa fi bun si documentează-te altfel esti ridicol…… Fa bine si doar atat sa faci…..intreaba descendentii marelui nostru Ierarh daca si ce vor ei…… Si te indemn nu te preta la astfel de atacuri suburbane si fara de fond…. Cinsteste precum se cuvine imaginea Cardinalul nostru. RUȘINE…. RUȘINE… RUȘINE

  • Noi trebuie sa respectam ultima dorinta a cardinalului, nu ce au hotarat comunistii. Iar dorinta lui a fost sa fie inmormantat la Cluj. Cu tot respectul pentru rudele cardinalului, dar dorinta sa este mai importanta decat a oricui. Iar cardinalul, nu a avut evident urmasi directi care sa hotarasca altceva decat ce a dorit el. Eu scriu ceea ce scriu semnand cu numele meu, nu sub pseudonim, dumneavostra, ascuzandu-va identitatea aratati doar ca ati fost pus de altii sau faceti parte din conducerea de pe Motilor.

  • Colegutuleeeee, domnule colegut, va rog frumos sa nu fiti manios pe Limba Romana si sa nu o maltratati. Luati lanterna si bunghiti-va scriitura: „…sa o rescri tu insa fi bun si…” Aud? Inainte de a scrie „la gazata”, cautati prin pod si, poate, gasiti Abecedarul. Daca nu, urgent, lagatura cu sinistrul Educatiei, toarasul Liviut Pop.
   Autorul articolului are perfecta dreptate, baiu-i ca striga ca Moise in pustiu!!!

  • Colegutule ai circumstante atenuante pentru mutilarea limbi romane, avand in vedere ca nu ai depasit stadiul de scula- matrita, chiar daca difilezi in sutana prin Iris.

 7. Acest sfint episcop de la cluj iuliu trebuie urgent adus acasa asa cum a dorit el.jertfa lui pentru noi a fost imensa si locul lui este in catedrala de la cluj .el trebuia sa fie sfintul ardealului si nu boca a.de ce nu se vrea poate ca ar fi mai viu decit altii

 8. Dle nap, n-am știu că suntți istoric de profesie. Până acum n-am găsit în bibliotecă vreo carte de istorie, un articol sau vreo conferință ținută de către dvs. Așa că mă îndoiesc de calitățile istorice ale dvs. referitor la aducerea osemintelor card. Iuliu Hossu la Cluj, lucrurile sunt complicate. Așa cum spunea și *Colegutul* să întrebi descendentii marelui nostru Ierarh dacă vor . . .în reste mi scârbă de frustările tale personale.

  • Nu ma pretind istoric, desi cercetez de ani de zile arhivele si monumentele istorice. E adevarat, in biblioteca foarte slab dotata de pe Motilor nu gasiti nimic scris de mine, cautati in Bibliotecile profesioniste.

 9. Domnilor comentatori care atacati autorul articolului, ar trebui sa comentati articolul, dar pentru ca nu aveti nici un argument veniti cu atacuri la persoana in cel mai pur stil comunistoido-securist.

 10. „Descendentii” …aha Cardinalul Iuliu Hossu o avut copii ….Mai sant si azi cazuri …vorbiti din experienta sau din „putzu gandirii” ???

 11. Domnule Beniamin Cernea,nu în mulțimea armatei se află victoria războiului, ci în puterea care vine din ceruri. Domnule Vlad Nap, dacă sunteți greco-catolic, de ce mereu loviți în greco-catolici? Daca sunteti greco-catolic, înseamna că în credința aceasta ați invățat că mergem la biserică sa ne rugam nu sa judecam! De fiecare dată când venim în biserică, trebuie să ne pregătim sufletele așa cum am vrea să găsim templul lui Dumnezeu. Vrei să găsești o bazilică strălucitoare? Nu-ți păta sufletul cu murdăriile minciunii! Dacă vrei ca bazilica să fie plină de lumină, amintește-ți că și Dumnezeu vrea ca în sufletul tău să nu fie întuneric. Fă mai degrabă în așa fel încât, așa cum spune Domnul, în sufletul tau să stră­lucească lumina faptelor bune, ca să fie preamărit cel care stă în ceruri. Daca intri în biserică cu sufletul curat, așa și Dumnezeu o să intre în sufletul tău. Daca esti greco-catolic cu adevarat inseamnă că aceste cuvinte iți vor pătrunde în suflet si vei înțelege care este menirea unui bun creștin.

  • Doamna Laura Pop, veniti cu teorii frumoase care au rolul de a ascunde minciuna. Cititi va rog articolul si spuneti ce este minciuna in articolul scris de Vlad Nap. „Adevarul va va face liberi!”

  • Doamna Laura Pop, aratati-mi unde am atacat Biserica mea? Faptul ca arat adevarul despre unii infiltrati in Biserica noastra, inseamna atac? Faptul ca in dosarele CNSAS vedem cum niste turnatori cu apucaturi homosexuale au fost pusi sa ne distruga Biserica, nu conteaza pt dumneavoastra? Marcelin si Crihalmeanu, doi romano-catolici cu idei sectare, ce cauta la noi in Biserica? Habar nu au de traditia si istoria bisericii noastre, dar au ajuns sa ne-o conduca, pusi acolo stie toata lumea de cine. Si ne distrug Biserica pe fata, dar dumneavoastra sunteti revoltati pe adevar. Dar e mai bine sa tacem dupa parerea dumneavoastra, ca asta trebuie sa faca un greco-catolic, asa au facut martirii noastrii? Au tacut sau au spus adevarul? Nu vedeti ca Biserica noastra este terminata? Ca deja este impartita in doua? Au sectarizat-o indivizi precum Marcelin si Anton Crisan, cu binecuvantarea episcopului. Nu va mai pasa de martirul nostru Iuliu Hossu? Doamna, mergeti mai bine cu Gregorian Bivolaru daca va place sectarizarea new age. Un greco-catolic arata adevarul, nu se ascunde sub fusta unor popi impostori.

 12. “Doamna, mergeti mai bine cu Gregorian Bivolaru daca va place sectarizarea new age.“ Domnule Nap, recitiți mesajul scris de mine si veți constata ca nu au fost jigniri la adresa Dumneavoastra. Cred că m-am inșelat în ceea ce privește categoria de cititori pentru care scrieți.

  • Doamna Laura Pop, vorbiti de bazilici stralucitoare cand catedrala noastra a fost transformata de actuala conducere in templu misa. Din moment ce-i aparati, inseamna ca sunteti de acord cu ce se intampla in Biserica noastra, cu carismatici care danseaza cu mainile pe sus si care vindeca miraculos, cu blasfemie in ce priveste impartasania pe care au transformat-o in rupt dintr-o lipie de shaorma, etc, etc. Asa ceva nu inseamna o biserica crestina. Iar cui ii plac asa ceva nu are decat sa plece la sectele respective tip misa. Vorbiti de a face bine cand popii de la conducere fac rau Bisericii noastre. Suntem atacati de altii pe la posturi TV iar episcopii nostri nu fac nimic, sau doar dau niste mesaje mieroase popesti. Dumneavostra ati citit articolul meu? Spuneti-mi ce am scris neadevarat acolo? Oare cei care au suferit in inchisori nu merita respectul nostru?

 13. DOMNULE NAP VLAD PUTETI DVS SCRIE CIT DORITI PT CA NU VA ASCULTA APROAPE NIMENI SI DACA ARTICOLELE SUNT BUNE SI CURAJOASE DIN PACATE NU NE INTERESEAZA.SUNTEM ATIT DE TIMORATI SI TEMATORI CA NU MAI DORIM SA STIM DE NIMENI SI NIMIC.PENTRU NOI CEI CARE AU SUFERIT PRIN INCHISORI S AU LUPTAT IMPOTRIVA DEZVOLTARII NATIEI ROMANE AU FOST NISTE PUSCARIASI NEINSEMNATI.AZI CINE STIE CITE CEVA DE VIATA LUI I HOSSU?CINE O FI ACESTA?SI CE A FACUT EL?PE CINE MAI INTERESEAZA ADEVARUL,DREPTATEA SI ISTORIA NEAMULUI SI A BISERICII ?HALAL CLER …

 14. Pacat ca acest articol corect nu este luat in serios, cu toate ca ridica probleme de igiena a memoriei. Comentariile care contin atacuri la persoana nu au valoare. Demersul istoricului ce semneaza articolul e unul onest dar extrem de tardiv. Biserica marelui ierarh Hossu -si nu doar memoria lui- a fost distrusa de aceasta mascota trista cu pretentie de mare popa( vai de basca lui). Marele om de cultura Adrian Marino in memoriile sale face referinte elocvente in dreptul inginerasului reesapat. Acest tovarasel tot mai trist poate aduce in institutia lui doar doua lucruri: disperarea si scarba. Daca catolicii(sic) din Cluj vor relicve sa se multumeasca si sa le pupe pe cele ale destoinicului colaboraci (al unor institutii foarte binevoitoare) si ale ilustrului sau formaci.

 15. ,,ACTUALUL EPISCOP AUXILIAR DE CLUJ, PARE CAZUT DIN LUNA. EL PARE SA NU INTELEAGA NIMIC DIN ISTORIA ROMANEASCA A ACESTEI BISERICI. CU ASTFEL DE PRELATI TIMORATI, PREOCUPATI DOAR DE RESTITUIREA UNOR PAROHII, MARI SPERANTE IN VIITORUL ACESTEI BISERICI NU PREA SUNT. (ADRIAN MARINO, VIATA UNUI OM SINGUR, POLIROM, 2010).

 16. Cardinalul Iuliu Hossu n-a strigat cu disperare nici în faţa anchetatorilor, nici în faţa trădătorilor, nici în faţa privaţiunilor şi nedreptăţilor de tot felul şi nici în faţa morţii, cu atât mai mult acum când se află în faţa lui Dumnezeu, adică este cu mult mai mult „acasă” decât oricând!
  Din Bucureşti Episcopul nostru mărturisitor veghează peste toată România – acolo, la mormântul său şi-a plecat genunchii Papa Ioan Paul al II-lea, de acolo (cu toată opoziţia membrilor familiei sale) va fi adus cu mare ciste, dar timpul nu mai este important, pentru că, la Dumnezeu 1000 de ani sunt „ca ziua de ieri care a trecut şi ca straja nopţii” (Ps 90,4).
  Cardinalul va fi adus sigur, aşa cum i-a fost dorinţa!
  Fiindcă lucrez Episcopia de Cluj-Gherla aş vrea să spun câteva lucruri care chiar s-au făcut spre cinstirea memoriei Cardinalului Iuliu Hossu:
  Până acum, din Eparhia de Cluj-Gherla „a plecat în lume” volumul Memoriilor sale – editat în 2003 la editura Viaţa Creştină şi recent tradus în limba italiană şi prezentat de PS Florentin la Milano şi în mai multe parohii din Italia. Cuvântul Episcopului Iuliu Hossu, aşa cum ni-l transmite în cartea Memoriilor, e viu şi roditor pentru suflete, e mărturia cea mai puternică a sa şi, se poate spune, e persoana sa vie care ni se adresează şi vorbeşte fiecărui cititor!
  Despre viaţa şi personalitatea sa s-a vorbit şi s-a scris în Eparhia de Cluj-Gherla – amintesc doar volumul biografic apărut în 1995 – în timpul episcopatului lui IPS George Guţiu şi, recent, s-a editat şi apoi reeditat în variantă mai completă un volum cu biografiile tuturor Episcopilor de Gherla şi Cluj-Gherla îngrijit de PS Florentin, în care se vorbeşte pe larg despre Episcopul Iuliu Hossu. În cuvintele de învăţătură către credincioşi, atât Episcopul eparhial, cât şi preoţii, amintesc de câte ori au prilejul numele marelui Arhiereu şi-l oferă ca model. Mai mult, memoria Episcopului Iuliu Hossu a fost cinstită prin simpozioane – acţiuni de mare amploare au fost în 2003 la 150 de ani de la întemeierea Eparhiei de Gherla şi, mai recent, un Simpozion omagial „Iuliu Hossu” la Cluj-Napoca în 2013, în cadrul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică (s-a editat şi un volum al acestui simpozion, la Galaxia Gutenberg în 2013, ediţie îngrijită de Simona Zetea şi Dan Ruscu) şi în acest an la Gherla, cu colaborarea OSBM (în ciclul de acţiuni dedicate în acest an centenarului de la hirotonirea IPS Iuliu Hossu ca episcop) şi despre care va apărea de asemenea un volum.
  Poartă urmele Episcopului Iuliu Hossu şi Catedrala din Piaţa Cipariu (visată de el), catedrală care este dedicată tuturor Martirilor şi Mărturisitorilor Sec. al XX-lea şi care, cu voia Domnului, a fost ridicată mult în ultimii ani. Încă din anul 2003 s-a deschis holul expoziţional din această Catedrală unde este prezentată istoria Eparhiei în imagini (cu accent pe personalitatea Cardinalului Iuliu Hossu) şi se află expuse acolo veşminte sau obiecte care au aparţinut Episcopilor martiri, între acestea şi ale Cardinalului – şi care vor avea statut de relicve după momentul beatificării. De asemenea a fost binecuvântată în 2009 tot la demisolul catedralei, o aulă de conferinţe „Cardinal Dr. Iuliu Hossu”. Există şi expoziţia în imagini dedicată special Cardinalului Iuliu Hossu realizată în acest an la Episcopie, în colaborare cu mai mulţi istorici – o nouă mărturie despre viaţa şi personalitatea sa.
  Pentru a-l invoca pe IPS Iuliu Hossu în rugăciune, sau pentru a se ruga pentru beatificarea sa (cu rugăciunea care din 2016 se face de către fiecare preot, la finalul fiecărei Sfinte Liturghii, în toate bisericile eparhiei) nu e nevoie neapărat să fie osemintele de faţă. Important nu este ca aceste oseminte să fie aduse urgent la Cluj, ci memoriei Cardinalului să i se dea cinstirea cuvenită şi modelul său să fie cunoscut şi urmat – lucruri care s-au făcut şi se fac, după harul şi darul celor care au dorit şi vor să se implice. Desigur, se poate mai mult şi mai bine, dar nu se poate spune că nu a fost respectată şi cinstită memoria martirilor.
  Autorul acestui articol judecă şi acuză cu convingerea că o face în numele Martirilor şi cu siguranţă sunt multe de îndreptat. Totuşi, ei sunt cei care au pătimit pentru noi toţi, acuzatori şi acuzaţi, pentru mântuirea noastră! E adevărat că osemintele Cardinalului Iuliu Hossu n-au fost încă aduse la Cluj, dar nu este adevărat că nu i-a fost cinstită memoria – e ceea ce am vrut să arăt aici. Mai mult, pentru cinstirea memoriei Cardinalului Iuliu Hossu şi a tuturor martirilor şi mărturisitorilor au fost chemaţi preoţii şi credincioşii să aducă idei, contribuţii, documente şi mulţi au venit să ajute… totul pentru a pregăti momente viitoare pe care Dumnezeu le ştie şi le are în planul Său. Lăudat să fie Isus!

 17. Domnisoara Viorica, au trecut 27 de ani….cand doriti sa fie aduse, peste 20 de ani cand nu vor mai fi decat cateva sute de greco-catolici in Cluj? Nu ati inteles nimic din ceea ce am scris, nu ati inteles de ce am scris si de Arsenie Boca, de ce se intampla avolo datorita osemintelor sale. Dar, sunteti angajata a episcopiei, si acolo sunt angajati, din ce vedem, oameni care nu prea inteleg nimic din ce inseamna Biserica noastra. Credeti ca impresioneaza pe cineva faptul ca laudati aceasta conducere incapabila si total dezinteresata de soarta Bisericii? Dar sunteti platita de ei si aproape intelegem ca-i aparati. Apropos, nu ati mers in excursie cu trupa la Chisinau, la exercitii vizuale? Sa le faceti poze. Sau deja au trecut de Chisinau si nu se opresc pana la Moscova?

 18. D-le Nap, mi-au spus colegii că mi-aţi adresat cuvinte pe care prefer să nu vi le citesc direct. Vreau doar să vă spun că eu nu am analizat şi nici criticat munca dvs. – şi ceea ce am scris nu e în apărarea cuiva, ci e ceea ce consideram că trebuie să spun, pentru că în acel articol şi munca mea era făcută praf – da, în toţi anii care au trecut am lucrat pentru ca memoria martirilor să fie cinstită, ceea ce am făcut mi-a fost ca o rugăciune, nu poate cineva să vină şi să spună că nu s-a făcut nimic. Am colegi cu care am lucrat şi am pus în faţa lui Dumnezeu munca noastră!
  Nu am protestat, n-am folosit cuvântul ca pe o armă cu care să mitraliez oameni, doar am afirmat ceea ce am lucrat de-a lungul mai multor ani. Cer iertare dacă v-am jignit cu ceva. Viorica

  • Nu am dorit sa atac munca dumneavoastra sau a altor oameni de buna credinta. Si nu m-ati jignit cu nimic. Daca am facut-o eu, imi cer sincer iertare. Sunt om si gresesc si eu, recunosc. Eu doar cu cei de la conducere am treaba, cei care ne distrug programat Biserica, cei care nu primesc preotii bolnavi in audiente, cei care nu se lupta pentru retrocedarea bisericilor, care ne vand necanonic averea adunata cu atata truda de inaintasi, care nu ne i-au apararea cand suntem atacati la TV de niste mincinosi, cei carora nu le pasa de sarmanii fara adapost si fara mancare etc.

   • Viorica este printre foarte putinele persoane care isi merita numele de crestin din cei ce intra pe poarta de pe Motilor 26. Daca episcopelul trist ar avea 2% din caracterul Vioricai POATE AR MAI FI O SANSA, da chia asa incercati cu Viorica pe post de episcop macar un an si nu are cum sa nu mearga mai bine!

 19. Viorica este o fata de buna credinta si devotata, nu este o aparatoare oarba a gasculitei de derbedei din episcopie, prin felul cum e rasplatita e doar o victima a lor. VIORICA, DOMNUL sa iti rasplateasca toata jertfa , smecherasilor care te exploateaza le rasplateste Mamona si Pintea.

 20. Unul din basmele preferate ale copilăriei pentru mine a fost Crăiasa Zăpezii a lui Andersen. Este acolo o oglindă imensă făcută de un vrăjitor rău, care se sparge şi cade pe pământ – şi fiecare ciob prezintă o realitate diferită şi cioburile intră în ochi şi în inimi. Şi oamenii încep să vadă şi să simtă diferit, fiecare deformează realitatea după cum i-o prezintă ciobul care l-a atins… Cât din ce văd alţii la noi ne reprezintă, cât din ce vedem noi la alţii e adevărat? De ce nu ne eliberăm, când privim în jur, de ciobul de oglindă? Fiecare om are în inimă scânteia divină şi chiar cel mai merituos dintre oameni greşeşte de nenumărate ori – şi tâlharul de pe cruce intră cel dintâi în rai… Biserica e formată cu adevărat din păcătoşi, între care cel dintâi sunt eu! O spun de câte ori mă împărtăşesc! Biserica este formată cu adevărat din sfinţi – pentru că aşa ne vede Dumnezeu, pentru că El, Domnul, nu are în ochi sau în inimă nici un ciob din acea oglindă!

LĂSAȚI UN MESAJ