SUA lansează amenințări cu folosirea armelor nucleare

158

Statele Unite sunt „hotărâte” să apere Coreea de Sud şi Japonia, inclusiv cu recurgerea la descurajarea nucleară, a afirmat joi secretarul de stat american, Rex Tillerson, după testul balistic efectuat duminică de Phenian, transmite AFP.

Într-o declaraţie comună cu omologii săi sud-coreean şi japonez, Rex Tillerson a condamnat „în modul cel mai puternic” tirul de rachetă al Coreii de Nord şi a reafirmat că „Statele Unite rămân hotărâte să îşi respecte angajamentul de apărare a aliaţilor lor, Coreea de Sud şi Japonia, inclusiv cel de a furniza o descurajare nucleară, susţinută de o întreagă paletă de capacităţi de apărare nucleare şi convenţionale”.

Reuniţi la Bonn, în Germania, pentru o întâlnire a G20, Rex Tillerson şi miniştrii sud-coreean, Yun Byung-se, şi japonez, Fumio Kishida, au cerut din nou Coreii de Nord „să abandoneze programul său nuclear şi balistic interzis în mod complet, verificabil şi ireversibil”.

„Este singura modalitate pentru Coreea de Nord de a fi acceptată ca membru responsabil al comunităţii internaţionale”, a subliniat declaraţia comună.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat luni în unanimitate tirul de rachetă efectuat în ajun de Coreea de Nord şi a ameninţat că „va lua noi măsuri semnificative” împotriva Phenianului.

Rezoluţiile ONU interzic Phenianului orice program nuclear sau balistic. De la primul test nuclear nord-coreean din 2006, regimul comunist a fost supus la şase rânduri de sancţiuni care nu l-au convins să abandoneze ambiţiile sale militare.

Racheta balistică Pukguksong-2, testată duminică de Coreea de Nord, a parcurs vreo 500 de kilometri înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei.

Racheta a fost lansată de pe o rampă mobilă, şi nu de pe un loc fix, ceea ce face să fie o armă mai greu de contracarat pentru Statele Unite şi aliaţii lor, anunță Agerpres.

 

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat dorinţa sa de a mări capacităţile americane de apărare antirachetă în faţa ameninţărilor nord-coreeană şi iraniană.

LĂSAȚI UN MESAJ