Sănătatea a ajuns bătaia de joc a Guvernului. Noua lege a salarizării a adus nenumărate controverse şi proteste în rândul medicilor, însă Guvernul s-a făcut că plouă. Una dintre cele mai grave situaţii se regăseşte la Cluj-Napoca, unde medici-asistenţi de cercetare din cadrul Centrului Imogen, moaşe, precum şi infirmiere sunt excluşi din grila de salarizare apărută după noua lege. Protestele pentru sporurile tăiate şi scăderile salariilor a fost o soluţie, deoarece în urma lor Ministrul Muncii a schimbat Legea Salarizării, însă schimbările vor viza strict modul de acordare a sporurilor, nu şi grila de coeficienţi. Pentru situaţia gravă din Cluj, Managerul Spitalul Judeţean, Petru Şuşcă, împreună cu deputatul Florin Stamatian, fondatorul Institutului de Cercetare au depus mai multe cereri, la care nu au primit niciun răspuns.

Specialiştii în cercetare uitaţi de pe noua grilă de salarizare

Sindicaliştii din sănătate au tras deja semnalul de alarmă. Unii doctori, despre care se spune că ar fi cei mai „răsfăţaţi” bugetari beneficiază de mărirea salariului, iar alţii, după şase ani de studiu în cadrul facultăţii de medicina şi cinci ani de rezidenţiat nu îşi primesc răsplata. În această categorie se încadrează patru medici-asistenţi de cercetare din cadrul Centrul Imogen din Cluj, care la fluturaşul din luna martie s-au trezit cu un salariu de 3.200 de lei, salariu pe care îl primeşte şi o asistentă după trei ani de postliceala, cu o vechime în muncă similară cu cea a medicilor cercetători.

Alina Camelia-Milaş- medic specialist obstetică-ginecologie, Nicu Cătălin Drăghici-medic specialist neurologie, Iulian Gabriel Goldescu- medic specialist ginecologie şi Camelia Albu-medic specialist anatomie patologica sunt medicii de cercetare care nu au fost incluşi în grila de salarizare. Aceşti patru medici ai Spitalului Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca, Centrul Imogen, de la semnarea fişei postului şi până în luna martie au fost plătiţi ca orice alt medic specialist, însă după noua lege a salarizării nu par să se mai “încadreze” în statul de specialişti.

Oare chiar nu merită nişte profesionişti după mai bine de 10 ani de studii în medicină şi numeroase stagii de supraspecializare în străinătate să fie trataţi cu seriozitate şi respect?

Florin Stamatian cere dreptate

În sprijinul acestor medicii a intervenit deputatul Florin Stamatian, care este şi fondator al Institutului de Cercetare.

“Eu am trimis spre direcţia spitalului ordonanţa de urgenta care prevedea asimilarea lor”, spune deputatul PNL Florin Stamatian.

Cât despre rezolvarea lucrurilor, Stamatian nu ştie nimic.

“Deocamdată nu ştim nimic. Între timp nu a mai apărut alt fluturaş, nu mi s-a părut a fi ceva şedinţe de administraţie legat de stabilirea ordinelor de plată”, mai declară pentru Gazeta de Cluj, Florin Stamatian.

Cerinţele lui Florin Stamatian, pe lângă includerea celor patru medici de cercetare, care ar trebui să fie păstraţi în ţară pentru dezvoltarea medicinei româneşti, au fost legate şi de moaşe şi asistenţi maternali, care după cum afirmă deputatul au o responsabilitate dublă. ”În specialitatea în care am lucrat, locul cel mai fierbinte este sala de naşteri. Cine lucrează acolo are în mână două vieţi. În grila de salarizare nu există moaşă, nu există asistentă. Nu există!”,  mai spune deputatul.

Petru Şuşcă: „Nu a ţinut nimeni cont de niciun demers făcut de către mine”

Nici Managerul Spitalului Judeţean Cluj-Napoca, Petru Şuşcă nu a stat cu mâinile în sân. El chiar din 2016 a început să ia în serios situaţia salariilor din cadrul Spitalului Judeţean, dar degeaba, toate demersurile sale au fost ignorate.  După ce s-a aflat de problema celor patru medici de cercetare, a moaşelor şi a infirmierelor, Petru Şuşcă a depus la Minister mai multe cereri legate de noua lege a salarizării şi problemele cu care se confruntă angajaţii Spitalul Judeţean Cluj. Însă situaţia este aceeaşi, niciun răspuns.

„Nu s-a rezolvat nimic. Poate se va rezolva după întâlnirea dintre Ministerul Muncii, al Sănătăţii şi la nivelul Primului Ministru, împreună cu sindicatele. Eu până acum am făcut toate demersurile legate de legea salarizării şi de orice problemă a existat. Începând din anul 2016 am tot făcut demersuri, tot ceea ce am constatat pe parcursul anilor că nu este în regulă am sesizat, dar din păcate nu a ţinut nimeni cont de niciun demers făcut de către mine ”, declara Petru Şuşcă pentru Gazeta de Cluj.

Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii a făcut o vizită în această perioadă la Institutul de Transplant din Cluj la Cluj. Însă cazul celor patru specialişti nu a fost discutat. Marea problemă nu este la nivelul Ministerului Sănătăţii ci la nivelul Ministerului Muncii. De acolo nu se vrea schimbarea legii, după cum spune Petru Susca.

„Ideea e următoarea, la nivelul Ministrului Sănătăţii sunt cunoscute problemele, am senzaţia că la Ministerul Muncii legea nu doreşte să fie schimbata”, mai spune Şuşcă.

Ministrul Muncii modifică legea

După întâlnirea de marţi, 08 mai, cazul de la Spitalul Judeţean de Urgenţe Cluj nu a fost în atenţia  Ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu hotărând ca singurele Modificări la Legea salarizării vor viza strict modul de acordare a sporurilor, nu şi grila de coeficienţi sau alte prevederi ale actului normativ, cu excepţia coeficientului pentru director de îngrijiri, unde se va reveni la forma iniţială a legii din iulie 2017. După unsprezece ore de negocieri, sindicaliştii au reuşit să îşi recâştige sporurile, pentru care s-au luptat săptămâni la rând, însă grila de salarizare rămâne neschimbată. Sperăm totuşi că în cazul celor patru specialişti de cercetare să se schimbe ceva, iar ei să primească sumele compensatorii care au lipsit la fluturaşul din luna martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.