Mihai Szeplekan este un tânăr politician care vrea să răstoarne buturuga mare, pe preşedintele Consiliului Județean, în lupta pentru şefia PNL Cluj. Alegerile din 14 septembrie vor arăta dacă liberalii vor merge pe mâna tânărului politician sau pe mâna lui Uioreanu. În continuare puteţi citi ce părere are Szeplekan despre politică.

 

Rep.: Cum arată în momentul de faţă PNL? Arată ca partidul din care au făcut parte Brătianu, Rosetti şi Kogălniceanu?

Mihai Szeplekan.: Nu pot să zic de PNL neapărat. Pot să zic că politica s-a schimbat în general şi implicit s-a schimbat şi PNL. Politica nu se mai face ca şi în acele vremuri. Politica este altfel: este mult interes, din păcate, multe jocuri politice. Şi nu este doar la nivelul PNL, ci în interiorul tuturor partidelor. Mulţi din oamenii politici care au prins anii 1990 în vogă să stea un pic pe tuşă sau să dispară din toate partidele politice.

 

Rep.: De ce are nevoie în momentul de faţă PNL Cluj?

Mihai Szeplekan: PNL are nevoie în momentul de faţă de o schimbare pozitivă, constructivă, în interesul întregului partid, a întregilor membri deoarece ne aşteaptă două alegeri foarte grele anul viitor: cele europarlamentare, dar şi cele prezidenţiale, unde interesul nostru este ca preşedintele nostru, Crin Antonescu, să fie şi preşedintele României.

 

Rep.: Care sunt tinerii şi figurile de viitor din PNL Cluj?

M.S.: Eu nu fac nimănui campanie electorală, dar nici nu îmi place să mă laud. Eu mă promovez pe mine şi o să promovez PNL. Cred că sunt un tânăr cu multă experienţă în cei 13 ani de politică şi opt ani de administraţie. Sunt un tânăr matur la vârsta mea. Sunt un tânăr care a muncit, a luptat foarte mult pentru PNL. Cunoaşte problemele politicii şi administrative ale judeţului.

 

Rep.: Cum vedeţi lupta liberalilor cu Emil Boc? Care sunt şansele ca acesta să fie înfrânt de la Primăria municipiului Cluj-Napoca în următorul scrutin?

M.S.: Eu sunt ferm convins că peste trei ani vom avea un primar liberal în Cluj. Nu ştiu încă cine este acea persoană, dar ştiu că este una dintre dorinţele mele ca viitor preşedinte al PNL, pe lângă alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de anul viitor: ca în anul 2016 să câştigăm Primăria municipiului Cluj-Napoca şi domnul Horea Uioreanu să recâştige fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Este o promisiune de-a mea că îl voi sprijini necondiţionat pentru alegerile la preşedinţia Consiliului Judeţean.

 

Rep.: Cum vedeţi lupta pentru alegerile europarlamentare?

M.S.: De la Cluj pot să spun că este o figură importantă şi vizibilă: Norica Nicolai. Alte figuri pot fi ocupate de orice coleg de-al meu, dar sunt sigur că în primele locuri eligibile va fi Norica Nicolai, care face parte din organizaţia Floreşti, implicit din PNL Cluj.

 

Rep.: Care au fost efectele atragerii Noricăi Nicolai în structura judeţeană a PNL Cluj?

M.S.: Efecte pozitive, benefice, de imagine şi de putere a organizaţiei.

 

Rep.: Care sunt persoanele din Cluj care ar trebui atrase din PNL din punctul dumneavoastră de vedere?

M.S.: Nu pot să spun astăzi nume pentru că nu aş vrea să îi jignesc pe alţii, să îi omit pe alţii. Ştiu că ar mai trebui atrase, dar un lucru este important în viaţă: să îţi doreşti. Eu nu sunt adeptul pentru a atrage persoane în partid. Acele persoane dacă au o imagine, au o vizibilitate şi doresc să facă politică în PNL sunt bine veniţi, bine poftiţi, bine trataţi, cu mare drag.

 

Rep.: Cum credeţi că s-ar putea amesteca afacerile cu politicul? Ar trebui un politician să fie implicat în afaceri, în special în cele cu statul?

M.S.: Nu, nu ar trebui să fie implicat în afaceri, în special în cele cu statul. Şi acest lucru consider că este un abuz. Nu am firme, nu am afaceri cu statul, nici cu mediul privat. Sunt o persoană tânără, o persoană matură, o persoană care nu poate fi controlată. Am aceşti mulţi ani de politică în spate. Nu am greşit. Nu sunt o marionetă în politică şi nu pot să fiu controlat. Asta ar fi un lucru benefic pentru PNL că poate să aibă un conducător care împreună cu membrii de partid să se consulte şi să ia cele mai bune decizii pentru partid. Iar ulterior acea persoană să stea cu capul sus şi să îşi menţină acea poziţie.

 

Rep.: Cum vedeţi faptul că judeţul Cluj este slab reprezentat la nivel naţional în funcţiile din actualul guvern?

M.S.: Eu l-am susţinut pe Marius Nicoară să fie numit la ministerul Transporturilor. Am făcut o ieşire atât în presă, cât şi printre colegii de partid. Din păcate pentru noi liberalii nu s-a realizat, dar spre binele nostru al liberalilor clujeni pe cealaltă parte, eu având o relaţie foarte bună cu familia Mănescu, fiind prieten de foarte multă vreme cu Rareş. La anul mă voi căsători, iar Ramona Mănescu cu Rareş Mănescu vor fi naşi. Şi eu voi trage cât mai mult pentru binele judeţului Cluj.

 

Rep.: Care credeţi că este greşeală politicienilor din ziua de azi în raport cu cetăţenii?

M.S. Lipsa contactului permanent. Politicienii merg o dată la patru ani sau o dată la trei ani dacă intervin alte campanii. Tupeul de a-şi asuma anumite lucruri, să spună cetăţenilor de data asta se poate sau nu se poate. Am eu o vorbă, poate nu este frumoasă dar este vorba mea: speranţa este bucuria prostului. Tot timpul politicienii vor să injecteze oamenii cu speranţe. Tot timpul le zic oamenilor: după ce voi ieşi primar, după ce voi mai câştiga un mandat, după ce o să ajungem la guvernare. Oamenii nu sunt orbi, iar oamenii politici ar trebui să spună oamenilor lucrurile pe nume. Să fii cinstit, să fii corect pentru că nimeni nu îţi cere mai mult decât poţi face.

 

Rep.: Credeţi că un preşedinte de partid ar trebui să se ocupe exclusiv de politică? Credeţi că acest lucru a tras în jos guvernul Boc, faptul că primul-ministrul era şi preşedintele PDL?

M.S: Nu sunt cazuri numai în PDL, cred că sunt cazuri în toate partidele politice. Nu mai este ca în 90, nu mai trebuie să fie o dictatură. Puterea trebuie să fie împărţită. Ştiu la ce vă referiţi, ce vreţi să spuneţi. Şi domnul Alin Tişe a fost preşedinte de Consiliu Judeţean şi nu a reuşit să iasă şi preşedinte de partid. Acum este domnul Buda de exemplu, care nici măcar nu mai este deputat, dar tot este preşedinte de partid. Ştiu acum vă refereaţi la domnul Uioreanu când aţi pus această întrebare indirectă. Consider că domnul Uioreanu, fiind preşedintele Consiliului Judeţean este preşedintele întregului judeţ: şi al peneliştilor, pesediştilor, pedeliştilor, pepedediştilor şi al tuturor oamenilor. Reprezintă întregul judeţ. Are muncă multă de făcut. Eu administrativ sau omeneşte voi fi alături de dânsul. Îl voi sprijini şi în 2016 să recâştige Consiliul Judeţean, dar sunt convins, după cum spun şi foarte mulţi colegi de partid, că nu va avea timp să se ocupe de membrii de partid. Fiindcă v-am spus, interesul PNL nu poate fi pus înainte interesului judeţului, al cetăţenilor. Aceşti membri de partid se vor supăra şi vor pleca unii membri de partid şi acest lucru îi va duce rău domniei sale. Printr-o dezorganizare se poate ajunge până la pierderea Consiliului Judeţean. Atunci cred că domnul Horea Uioreanu este un om cumpătat şi nu cred că le va putea face toate aceste lucruri. E ca şi când un jurnalist… nu poţi să fii şi jurnalist şi fotograf şi cameraman. Fiecare îşi împarte munca pe domeniul lui. Aşa este binele echipei. Vă pot da şi un exemplu. La Bucureşti când vei merge ceva să ceri nu este tot una să meargă o singură persoană sau când va merge Horea Uioreanu, preşedintele de CJ, mă voi duce şi ca preşedinte de partid şi va merge şi domnul senator Marius Nicoară.

 

Rep.: Există voci din PNL care spun că domnul Horea Uioreanu a presat anumiţi primari liberali să îl susţină pentru şefia PNL. Ce părere aveţi despre aceste fapte?

M.S.: Nu cred că este adevărat. Nu îl cred pe domnul Horea Uioreanu în stare. Dar dacă toate lucrurile acestea s-ar fi întâmplat nu cred că este un lucru frumos, corect, cinstit pentru că noi în PNL suntem ca într-o familie. Nu îl acuz, nu ştiu de unde ştiţi, dar dacă ştiţi cred că este foarte urât. Eu cred că fiecare membru delegat va vota cu sufletul, vor vota cu maturitatea şi nu se vor lăsa influenţaţi de următoarele presiuni. Cred că suntem în PNL şi fiecare avem dreptul să ne expunem o părere şi nu cred că este corect şi cinstit dacă cineva are o altă părere despre noi să zicem despre acea persoană că este împotriva ta. Să condiţionezi un om să îi spui că dacă nu eşti cu mine, eşti împotriva mea. Dar, sper şi cred că domnul Horea Uioreanu nu se va coborî atât de jos pentru a ameninţa primari, pentru a cumpăra primari, pentru a jigni anumiţi colegi de partid sau pentru a intimida. Cred în calităţile sale omeneşti şi în bunul simţ.

 

Rep.: Ce trebuie să facă un preşedinte de partid la nivel judeţean din punctul dumneavoastră de vedere?

M.S.: Un preşedinte de partid trebuie să fie un bun organizator. Să fie respectat, să fie iubit.  Prin comportamentul lui, prin calităţile lui trebuie să se facă plăcut, iubit de colegi, înţeles. Preşedintele de partid când spune un lucru toată lumea să se alieneze şi să o facă. Un preşedinte de partid trebuie să fie ca un tată. Acei copii trebuie să fie răsplătiţi, ajutaţi, căutaţi. Eu voi fi preşedintele de partid care va face politica de jos în sus. Politica se face de la firul ierbii. Voi asculta. Eu şi aşa cunosc 90% din membrii partidului. Eu voi fi omul care că-i zi, că-i noapte, că-i sâmbătă, că-i duminică, voi răspunde la telefon, voi fi în comunele lor, voi fi în casele lor, dar în mod special vreau să spun că: fiecare face politică, fiecare iubim o echipă de fotbal, dar să nu uităm că suntem oameni şi toţi avem un suflet, toţi ne dorim ceva în viaţă. E foarte importantă să intri în sufletul omului şi să faci lucrurile din suflet: tot ceea ce simt, zic, iar ceea ce zic fac. Asta cred că ar fi calitatea cea mai importantă a unui preşedinte de partid. Să fie aproape de acei membri de partid. În spatele unui partid sunt baze de date, reţele electorale, sunt tot felul de alte lucruri care trebuie să te ocupi de ele, să îţi placă, să vrei, să ai timp, să le cunoşti. Dacă toate acele lucruri de la tine ca preşedinte nu vin, nu se implementează, aici s-ar putea împuţi peştele de la cap.

 

Tiberiu Hrihorciuc

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.